RU  UA  EN

пятница, 26 апреля
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Общество

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Врач-офтальмолог о причинах возникновения близорукости и о профилактике зрения

Наталия Панфилец из клиники Into Sana рассказывает, откуда берется близорукость и как с ней бороться

Сегодня каждый четвертый ученик школы - близорукий. Так откуда же берется это нарушение зрительной функции? Можно ли упредить возникновение близорукости с возрастом? Помогает ли ее лечению хирургия? Обо всеми этом "Апострофу" рассказала офтальмолог клиники IntoSana Наталья Панфилец.

Короткозорість: що це таке, і як виникає

Короткозорість, або міопія (з грец."myops" – "примружую") – це рефракція ока, при якій паралельні промені світла, які проходять у око, фокусуються перед сітківкою і людина розмито і погано бачить зображення, яке знаходиться на далекій відстані.

Короткозорість буває – вроджена, дошкільного віку, шкільна, виникати в більш пізньому віці, також в похилому віці при розвитку катаракти. (Катаракта з грец. перекладається як "водоспад", людині бачить мутно, як через водоспад і далеке зображення також розмите).

Усі діти народжуються з далекозорістю +3 діоптрії. Передньо-задня вісь ока 16,2 мм. В 1 рік – 19,2 мм, в 3 роки – 20,5 мм, а в 25 років – 24 мм. Це важливо в плані короткозорості, тому що подовження передньо-задньої вісі ока на 1 мм спричиняє короткозорість в 3 діопртії.

Короткозорість дуже розповсюджена. Слід загадати, що кожен 4-й учень школи – короткозорий. До закінчення школи п’ята частина усіх випускників не може обрати бажану професію за фахом через ускладнення, які спричиняє короткозорість. В Україні щороку стає більше на 4,5 тисячі інвалідів по зору. Половина з них – незрячі, значну частку в цій інвалідизації займають люди з короткозорістю. Цифри вражаючі.

До речі, короткозорість по ступенями ділиться на:

Короткозорість слабкого ступеня – від 1 до 3 дптр

Короткозорість середнього ступеня – від 3 до 6 дптр

Короткозорість високого ступеня – більше 6 дптр

Короткозорість передається спадково. Існують домінантний і рецесивний типи успадкування. Домінантний тип виникає в більш пізньому віці, проходить більш благоприємно, сягає невеликих ступенів. Він залишає менше ускладнень на сітківці та менше інвалідизує.

Короткозорість, яка передається по рецесивному типу, виникає в більш ранньому віці, проходить більш агресивно, завжди сягає більше 6 дптр, залишає значні зміни на очному дні і може сягати навіть -20 та -30 дптр. Тоді це вже називається не короткозорість, а міопічна хвороба, яка призводить до значної втрати зору.

Які захворювання можуть призвести до короткозорості

Звичайно, це інфекції, інтоксикації. Особливо зір падає після кору, скарлатини, краснухи. Невеликий відсоток, але є дані, що при ревмо-захворюваннях також може виникати короткозорість. Тому що будь-які ревматичні процеси діють на колагенову тканину, а в оці колаген – це рогівка і склера. Подовження передньо-задньої вісі ока, як вже раніше говорилося, призводить до короткозорості.

Серед спадкових захворювань, які впливають на колагенову тканину –мокополісахаридози, яких є безліч і успадковуються вони зазвичай по рецесивному типу. Це хвороба Марфана (арахнодактилія).

Короткозорість перерости неможливо. Якщо передньо-задня вісь ока вже більше 24 мм, чи перевищує віковий показник, то це вже сформована анатомія ока на все життя. Короткозорість збільшується, коли дитина росте. Поліфакторні моменти відіграють значну роль – гігєна зору. Але якщо короткозорість не успадкована, а спричинена тільки гігієною, то зазвичай вона більше -3 дптр не розвивається. Гігієна зору впливає на зниження акомодації, роботи м’яза, ослаблення акомодації. Це міопія в незначній мірі.

Але ми ростемо до 27-30 років. Після цього віку короткозорість, обумовлена зростом, не прогресує. Прогресуючою вважається короткозорість, якщо вона за рік збільшується на 1 дптр і більше.

Про гігієну зору

Для гігієни зору мають бути перерви в зорових навантаженнях іправильне освітлення при роботі. Світло повинно падати ліворуч, якщо людина правша і праворуч, якщо – лівша. Необхідно робити адекватні зорові перерви. На 1 годину зорової роботи 15 хв перерви – це чудово і прекрасно, очі менше втомлюються. Для працюючих за комп’ютером є спеціальні програми timeout, які вимикають комп’ютер на 15 хв і ви відходите, розслабляєте акомодацію і цим самим покращуєте зір.

Велике значення мають фізичні навантаження, як покращують кровообіг. Рух – це життя. Кровообіг покращується не лише в усьому організмі, але й у віковому (очному) м’язі, який бере участь в акомодації. При короткозорості корисне плавання (ефективно 2 рази на тиждень), масаж комірцевої зони (10 сенсів кожні 6 місяців), теніс або бадмінтон.

Рекомендується харчування, яке багате антиоксидантами, вітамінами А, Е, лютеїном, зеаксантином,кальцієм. До речі, кальцій міститься не тільки в молочних, а і в рослинних продуктах, також желе, желатин. Такі продукти в харчуванні повинні бути, щоб короткозорість повільніше прогресувала.

І сон, і стреси – все впливає. Середній сон – 7-8 годин, але недосипи на всіх і на все впливають. Але для короткозорих – особливо. Якщо люди з міопією недоспали, то вони зранку бачитимуть гірше. Якщо вони понервували, у них спазм акомодації. Вони також бачать гірше. Якщо знизився чи підвищився артеріальний тиск, також бачать гірше.

В дитячомі віці норма сну трохи більше, в похилому - менше. Але сон дуже впливає на зір.

Коли слід звернутися до лікаря

До офтальмолога слід звертатися, коли далекі ви бачите предмети розпливчасто, особливо в другій половині дня та за кермом. Профілактично рекомендується проходити огляд хоча б раз на рік, особливо після 40 років і людям, у яких вже виявлена короткозорість.

При короткозорості може виникати таке небезпечне захворювання, як глаукома. Воно виникає безсимптомно і займає 1 місце по сліпоті в світі. Люди не звертаються. Тому що нічого не турбує, скарг немає, а гідродинаміка вже порушена, пішло відмирання нервових клітин на сітківці і зниження зору, навіть перефіричного. Але людина може цього всього не помічати. Тому раз на рік обов’язково до офтальмологів профілактично необхідно звертатись.

Чи може хірургічна корекція повернути зір на 100% ? Так, може. Анатомію ока ми змінюємо. Якщо, наприклад, брати лазерну корекцію зору, то з більш крутої рогівки, робиться пласка. А пласка лінза слабше переломлює промені, так, що вони фокусуються на сітківці. Це і є принцип лазерної корекції.

Якщо брати хірургію короткозорості, то зараз дуже багато операцій. В кожному випадку визначається індивідуально.

Відмінність муж окулярами та лінзами

Окуляри трохи обмежують поле зору оправою і ми бачимо на 140 градусів. Контактна лінза – більш фізіологічний методкорекції, тому що поле зору – 180 градусів. Дітям, для зупинки прогресування короткозорості, офтальмологи пропонують контактні лінзи, оскільки це більш фізіологічний метод. Нічні контактні лінзи офіційно існують з 2002 року. Вони були розроблені американськими вченими. Лінза дуже тонка – 0,18 мм і вага – 0,9 грамів. Одягається на ніч, з більш крутої рогівки робиться більш пласка лінза, яке слабше переломлює промені і вони фокусуються на сітківці. І людина 24-48 годин ходить без контактних лінз і добре бачить. Але природу не обманеш і через 24-48 рогівка знову стає опуклою і той мінус повертається. Це тимчасова корекція. Але у дітей вона досить ефективна, адже розвиває резерви акомодації, знімає спазм акомодації, призупиняє короткозорість, також дає гарну чіткість зору. Американці навіть дозволили використовувати такі нічні лінзи своїм військовим льотчикам. Настільки гарну чіткість зору вони дають.

Читайте также

Нападения на военных с ТЦК: как прекратить агрессию

Украинцы все чаще стали вести себя агрессивно в отношении военных, которые еще вчера защищали Украину в боях с российскими оккупантами

Хьюстон, у нас проблемы: сработает ли новый закон о мобилизации

Процесс реализации нового закона об усилении мобилизации рискует провалиться из-за неготовности соответствующих органов

Пасха 2024: сколько стоят продукты к праздничному столу

Какой будет стоимость пасхальной корзины средней украинской семьи в 2024 году