RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наливайченко Валентин Олександрович

екс-голова СБУ, лідер руху "Справедливість"

Двічі екс-керівник Служби безпеки України Валентин Наливайченко може похвалитися не тільки тривалою роботою в українських спецслужбах, а й вельми успішної політичною кар'єрою. Втім, після відставки з посади глави СБУ в 2015 році Наливайченко хоч і створив власний політпроект "Справедливість", однак, незважаючи на періодичні появи на білбордах, активності в інформаційному полі протягом останніх років особливо не помітно.

Політичний шлях

Про Наливайченко як про перспективний політиці заговорили за часів "пізнього" Віктора Ющенка. Після того, як колишній дипломат, який встиг попрацювати в посольствах України в Фінляндії, Білорусі та США і в МЗС України на посаді заступника міністра, очолив Службу безпеки в 2006 році (до 2009 року Наливайченко виконував обов'язки керівника СБУ), серед експертів почали звучати версії про те , що Ющенко, який стрімко втрачає позиції і рейтинг, може призначити керівника «контори» своїм наступником. Однак цього так і не відбулося: в 2010 році третій президент України пішов на вибори сам і безславно програв, зайнявши лише п'яте місце з результатом 5,45% голосів.

Замість походу в президенти Наливайченко в 2010 році отримав в навантаження посаду глави політради партії "Наша Україна" - практично нежиттєздатною структури, яку покинув вже через два роки. Втім, це не завадило йому в 2012 році стати народним депутатом від "УДАР".

Валентин Наливайченко исполнял обязанности руководителя СБУ Фото: УНИАН
1 / 1
В 2010 году получил в нагрузку должность главы политсовета партии "Наша Украина" Фото: из открытых источников
1 / 1
В 2012 году стал народным депутатом от партии "УДАР" Фото: из открытых источников
1 / 1
В феврале 2016 года Наливайченко вместе с Юлией Тимошенко объявили об объединении Фото: УНИАН
1 / 1
Валентин Наливайченко создал собственную партию "Справедливость" Фото: bukinfo.com.ua
1 / 1
В июне 2018 года Наливайченко официально заявил о своем желании самостоятельно баллотироваться на президентских выборах-2019 Фото: facebook.com/SpravedlyvistUA
1 / 1

Після Революції Переваги в 2014 році за квотою партії Віталія Кличка Наливайченко знову отримав посаду голови СБУ. Однак уже в червні 2015 року Верховна Рада проголосувала за його відставку - нібито через конфлікт з Банкової. У той же час звучали звинувачення через інертність спецслужби під час окупації Криму Росією, а також під час російської агресії на Донбасі в 2014 році. В результаті Наливайченко покинув "УДАР" і після нетривалого затишшя оголосив про створення громадська організація "Антикорупційне рух".

У лютому 2016 року Наливайченко разом з Юлією Тимошенко оголосили про об'єднання. Після цього Наливайченко почав створювати власну партію "Справедливість", а в червні 2018 офіційно заявив про своє бажання самостійно балотуватися на президентських виборах-2019.

На позачергових парламентських виборах 2019 року триває під другим номером від партії "Батьківщина".

Скандали

Наливайченко неодноразово критикували через його навчання в Інституті зовнішньої розвідки імені Андропова КДБ СРСР в Москві на початку 90-х років минулого століття. І навіть вимагали його люстрації в зв'язку з тим, що той є "вихідцем з КДБ". Однак той стверджує, що в 1994 році в чині старшого лейтенанта подав відповідний рапорт про відрахування повернувся на Україну в розпорядження СБУ. Втім, в квітні того ж року на підставі поданої рапорту старший лейтенант Наливайченко був звільнений в запас наказом голови СБУ Євгена Марчука "в зв'язку зі службовою невідповідністю". Після чого Наливайченко перейшов на дипломатичну службу.

Також Наливайченко неодноразово пов'язували з групою "газовиків", зокрема, з колишнім главою Адміністрації президента Віктора Януковича - Сергієм Льовочкіним і олігархом Дмитром Фірташем. Зокрема, в 2015 році нардеп Тетяна Чорновіл заявила про те, що екс-глава СБУ літав в Рим на чартері, нібито належить авіакомпанії, пов'язаної з Льовочкіним. Сам Наливайченко, а також представники його команди всіляко заперечує дані зв'язку.

В результаті розслідувань журналістів стало відомо про зв'язки Наливайченко зі скандальним бізнесменом Віктором Поліщуком, чия дружина Лілія Жвава, згідно з повідомленнями ЗМІ, є племінницею дружини прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. В орбіту Поліщука входили мережа "Технополіс" і "Ельдорадо", нині збанкрутілий банк Михайлівський, а також торговий центр Gulliver. Журналісти звернули увагу на те, що після того, як СБУ порушила кримінальну справу проти Поліщука дочка Валентина Наливайченка Ольга була призначена заступником глави юридичного департаменту компанії Поліщука "ТехЕнергоТрейд". Після чого СБУ закрила провадження.

Фото: Апостроф

Декларація

Родині Наливайченко належать:

2 квартири (72,9 і 379,4 квадратних метрів), 3 земельних ділянки (1000, 2000, 1200 квадратних метрів), садовий (дачний) будинок - 357 квадратних метрів

Власного автомобіля у Наливайченко немає.

Фото: Апостроф

Читайте також

Арахамія Давид Георгійович

Давид Арахамія - досьє на голову фракції "Слуга народу"

Безугла Мар'яна Володимирівна

Мар'яна Безугла - досье і скандали

Вигівський Іван Михайлович

Іван Вигівський - досьє на голову Національної поліції України