RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Боргове порочне коло: єврозона виживе в 2017 році

Зона євро опинилася на порозі кризи

Зона євро опинилася на порозі кризи 2017 рік для єврозони буде важким Фото: Metropolico.org / Flickr

Європейські політики дивляться на турбулентність в 2017 році і оцінюють ринок облігацій єврозони з зростаючим занепокоєнням. Розпродаж держоблігацій – тенденція, яка зараз спостерігається у всьому світі, додає стресу вже й без того вразливій економіці блоку, особливо в Південній Європі. Відмінності в прибутковості між французькими та німецькими облігаціями, наприклад, досягли небаченого з 2012 року рівня, коли криза суверенного боргу ледь не виявилася фатальною для валютного союзу. Економічні ризики єврозони поглиблюються політичними. Останні невдачі блоку в спробі розірвати цикл між банками і урядами в країнах єврозони лише збільшили загрозу для неї. Нові ідеї для виправлення цього порочного кола можуть натрапити на жорсткий опір Німеччини, де вибори заплановані на вересень. Експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor розповіли про те, які країни єврозони можуть її покинути, зважаючи на погрози перед нею в поточному році.

Аналітики нагадують, що в цьому році заплановані вибори в Нідерландах, Франції та Німеччини, через їх майбутні результаті є чималі побоювання – особливо турбує американських розвідників шанс на перемогу у лідера французького "Національного фронту" Марін Ле Пен, яка обіцяла вивести Францію з єврозони якомога швидше. Хоча виборча система Франції розроблена так, що екстремістська партія "Національний фронт" може залишитися за бортом, проте всі інші кандидати на пост президента мають недоліки, які можуть виявитися фатальними для їх кампаній. Відповідно, ймовірність її перемоги існує.

У Італії, пишуть розвідники у своєму звіті, крихкий уряд і роз'єднаність у правлячій Демократичній партії збільшили ймовірність того, що вибори можуть бути вже в цьому році. У результаті новий уряд значною мірою буде перебувати під впливом "Руху п'яти зірок" або "Північної ліги" – партій, які хочуть, щоб Італія покинула єврозону.

Якщо євроскептично налаштовані сили здатні отримати доступ до влади в будь-якій країні, вони не обов'язково повинні виграти референдум про вихід із єврозони, щоб завдати їй шкоди. Вже сам акт планування голосування у Франції або Італії може прискорити криза, який буде трясти весь валютний союз, зазначають у Stratfor.

Греція є ще однією причиною для занепокоєння серед лідерів єврозони, які проти того, щоб програма фінансової допомоги Афінам затримувалася в реалізації через очікування виборів на європейському континенті. Поки що у Греції досить коштів, зазначають американські аналітики, але, якщо питання з фінансуванням не вирішиться до липня, їй доведеться починати переговори вже щодо зовсім іншої програми порятунку. Це спричинить ще одну грецьку кризу, як у 2015 році, коли виникла небезпека виходу Греції з єврозони.

У той же час економічні ризики продовжують циркулювати, особливо навколо Італії. Так, третя за величиною економіка єврозони має друге за величиною відношення боргу до валового внутрішнього продукту (132,4%), в той час як банківський сектор обріс 276 млрд євро поганих кредитів і балансує на межі кризи. У додаток до цих неприємностей Італія є членом єврозони, який дуже вразливий через порочне кола: італійські інституції є найбільшими власниками блоку обов'язку свого уряду, на частку якого припадає трохи менше 12% від загального обсягу активів банківського сектора.

Раніше порочне коло, викликане грецькою кризою, ледь не призвело до краху єврозони, нагадують у Stratfor. Тоді влада безуспішно намагалася розірвати зв'язок за облігаціями між банками і їхніми урядами. Пропозиція Німеччини обмежити суму боргу свого власного уряду, який банки можуть тримати, гаряче оскаржується в Італії та Іспанії, оскільки його реалізації призведе до масових перебоїв в їх економіці.

Зараз європейські уряди шукають інший спосіб розірвати порочне коло. Наприклад, у січні було запропоновано створити загальноєвропейський "поганий банк", який міг би купувати кредити банків ЄС, тим самим покращуючи фінансове здоров'я сектору. Ще одна ідея, вперше озвучена в жовтні 2011 року, набирає обертів останнім часом: створення безпечних європейських облігацій. Згідно з цим планом, підприємства будуть купувати облігації всіх країн єврозони і створювати два басейни: один для більш ризикованих економік, а інший для більш безпечних. І, виходячи з цього, вони створюватимуть два види облігацій. У вересні Європейська рада з системних ризиків на чолі з президентом ЄЦБ Маріо Драгі створили цільову групу для вивчення цієї ідеї.

Аналітики зі Stratfor з жалем відзначають, що Німеччина – найбільш впливовий голос єврозони – виступає проти обох ідей. Німецька громадськість рішуче виступає проти будь-якої пропозиції, що може бути пов'язано з субсидуванням заборгованості. За останні кілька років Німеччина зробила кроки, щоб захистити себе від можливого розпуску єврозони. Так, німецькі банки припинили кредитування компаній, що базуються в інших країнах єврозони, воліючи замість цього зберігати свої гроші в Німеччині – ще один крок у бік інтеграції. Так що будь-яка ідея, яка пов'язана з об'єднанням ризиків, ймовірно, отримає відкоша від Німеччини, особливо у рік виборів.

Єврозона вступила в складний рік, та деякі інвестори проявляють все більше і більше сумнівів у її здатності вижити. Якщо Європа успішно пройде політичні перешкоди, які стоять перед нею, невизначеність на ринку повинна швидко зникнути і повернути гроші на ринки облігацій, вважають аналітики. Але навіть якщо це станеться, економічні ризики (які посилилися через політичні фактори на континенті) будуть продовжувати породжувати побоювання за майбутнє валютного союзу.

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб