RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Загроза для кожного: що не так із поверненням грошей Януковича Україні

Конфісковані "гроші Януковича" можуть відсудити в України

Конфісковані "гроші Януковича" можуть відсудити в України Фото: УНІАН

Історія з вкраденими екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням грошима, яка тягнеться вже четвертий рік, отримала новий виток. Катарський телеканал Al Jazeera показав засекречений раніше вирок Краматорського райсуду, в якому викладено злочинні схеми колишньої влади. Засвітилися в розслідуванні каналу й люди, що мають відношення до нинішнього політичного істеблішменту. У перипетіях історії, а також причинах приховування нинішньою владою такого важливого вироку й те, чому є загроза, що у зв'язку з проблемними судовими рішеннями постраждає кишеня кожного українця, розбирався "Апостроф".

Al Jazeera, Гонтарева та Онищенко

Телеканал Al Jazeera опублікував документ з 95 сторінок із вироком Краматорського районного суду Донецької області, на якому раніше стояв гриф "державної таємниці". У вироку описуються злочинні схеми колишнього українського президента, близького до нього олігарха Сергія Курченка й низки колишніх топ-чиновників України. Завдяки цьому вироку, як стверджував раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко, вдалося конфіскувати 1,5 млрд дол.

Згідно з документом, оточення Януковича через сотні фіктивних фірм виводило незаконно отримані кошти з України за кордон. Ці кошти надходили на рахунки офшорних компаній. У 2013 році ці офшорні компанії через консалтингову компанію ICU придбали валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Примітно, що засновниками ICU є Валерія Гонтарева, яка подала у відставку з поста голови Нацбанку, і близький соратник президента Макар Пасенюк, якого в ЗМІ називають фінансистом Петра Порошенка. Гонтарева, втім, вже встигла заявити, що не бачить у цих угодах нічого поганого, а компанія ICU була лише фінансовим посередником.

Особливу увагу у вироку також приділено кіпрському офшору Quickpace Limited, який, за твердженням розслідувачів, в 2015 році в Сергія Курченка викупили утеклий український депутат Олександр Онищенко та українсько-російський бізнесмен Павло Фукс. Повідомляється, що покупці хотіли спробувати розморозити активи офшору.

Сам Онищенко, однак, зазначив, що договір про купівлю не був підписаний. "З доказів, які у них є, – порожній протокол, де написано "Онищенко" і "Фукс", без підписів та іншого. На доказ угоди наводять якийсь килим-літак. Нехай нададуть документи на літак, на те, що він заарештований, на якій стоянці. Я вам присягаюся всім на світі, що цього немає. Я подав на Al Jazeera до суду за всі ці брехливі слова. Подивимося, який буде результат найближчим часом", - розповів "Апострофу" утеклий нардеп.

Саму історію з розслідуванням катарських журналістів він називає пошуком компромату на Петра Порошенка. "У цій історії відчувається американський слід, - заявив Онищенко. – Американці за рік до виборів намагаються всіляко знайти компромат на Порошенка. Вони бачать, що він останнім часом всіляко їх не слухає. Навіть намагалися щось зробити зі [Святославом] Вакарчуком, але зрозуміли, що він не годиться для політики. [Президента США Дональда] Трампа всі мочать. Усе оточення мочать. Та ж ситуація і з Порошенком".

Чому засекретили

Серіал "Гроші Януковича" триває в Україні вже четвертий рік. У квітні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко переможно оголосив, що в держбюджет України повернули 1,5 млрд дол. із вкрадених людьми Януковича коштів. Конфіскувати їх вдалося завдяки рішенню Краматорського суду. Однак саме судове рішення було засекречене. Навіщо ж приховувати від суспільства важливий документ?

Як заявив днями заступник генпрокурора Євген Єнін, це було зроблено тому, що стосовно більшості компаній, які фігурують у вироку, тривають слідчі дії.

"Ми ухвалили рішення про засекречування цього вироку не для того, щоб "прикрити" когось із посадових осіб чи якихось комерційних структур – їх сотні. Ми мотивували своє рішення тим, що стосовно переважної більшості компаній йдуть активні слідчі дії, зокрема в іноземних юрисдикціях", - сказав Єнін.

Але не всі в Україні вірять в такі пояснення. "Якщо б рішення не було приховане, то, очевидно, всім би стало зрозуміло, що ця конфіскація – це тимчасово, досить скоро її буде скасовано. Очевидно, розумінням цих обставин і було обумовлено приховування рішення", - сказав "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

На його думку, Україні доведеться повертати конфісковані кошти. "Немає надійної юридичної бази у справи, це все буде успішно оскаржене в судах. І я не сумніваюся, що власники цих коштів мають відповідні фінансові та юридичні ресурси для цього оскарження не лише в Україні, але і за її межами".

Згоден з цим і колишній народний депутат Єгор Фірсов, який, починаючи з 2014 року, активно стежить за темою конфіскації коштів екс-керівництва країни.

"У засекреченому рішенні Краматорського суду дуже багато помилок. Юридично його позиція хитка, тому, якщо соратники Януковича вирішать звернутися в міжнародні інстанції, вони можуть домогтися того, що гроші їм повернуть. Ці гроші були вкрадені з корупційних потоків. Їх вкрали у держави, але оскільки Генпрокуратура недопрацювала за звинуваченням, Курченко-Арбузов можуть довести, що це було фіктивне рішення, а Україна має відшкодувати гроші. Фактично українці будуть віддавати зі своїх кишень колись вкрадені у нас гроші", - заявив він "Апострофу".

Крім того, екс-нардеп вважає, що засекретити рішення суду також було необхідно, щоб не спливли прізвища осіб з оточення нинішнього президента. "По-перше, рішення засекретили, бо у справі фігурують іноземні фірми. Тобто можна було спрогнозувати: якщо ці фірми зберуться йти в міжнародні суди, їм буде складно, бо рішення вони на руках не мають. По-друге, там є назви фірм, в яких працювала Валерія Гонтарева. Щоб ніхто не дізнався про це, рішення засекретили, оскільки виходить, що людина, яка очолює Нацбанк, допомагала Януковичу і його поплічникам легалізувати вкрадені гроші в офшорах", - підсумовує Фірсов.

До речі, сім з десяти офшорних компаній, які фігурують у розслідуванні, вже подали позови до українських судів, щоб оскаржити рішення Краматорського суду та повернути кошти.

Генпрокурор Юрій Луценко поки не коментував скандал. Але від його прес-секретаря Лариси Сарган стало відомо, що в середу, 17 січня, він відзвітує про хід спецконфіскації коштів Януковича і його оточення на засіданні парламентського комітету з національної безпеки і оборони. Можливо, там можна буде почути відповіді на питання, яких до генпрокурора накопичилося чимало.

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб