RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Al Jazeera розповів, як Януковичу вдалося вивести $1,5 млрд із України

Колишній президент України Віктор Янукович незаконно вивів з країни 1,5 млрд дол за допомогою компанії, близькою до екс-голови НБУ Вікторії Гонтарєвої.

Про це повідомляє телеканал Al Jazeera з посиланням на рішення Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, яке, як заявляється, було засекречено.

У документі детально описується складна мережа компаній, які використовувалися для виведення грошей, а фінансова група ICU (Investment Capital Ukraine) виступала посередником щодо купівлі облігацій у доларах від імені восьми кіпрських компаній на суму $1,5 млрд у період з 2012 по 2014 роки.

З 2007 по 2014 роки головою ради директорів ICU була Валерія Гонтарєва.

У свою чергу, Гонтарєва заявила, що під час проведення зазначених операція ні вона, ні ICU "не помітили нічого підозрілого", оскільки всі документи відповідали вимогам чинного законодавства.

У компанії ICU підкреслили, що ретельно дотримуються всі законодавчі і нормативні вимоги до укладення брокерських угод з будь-яким клієнтом і додали, що правоохоронні органи і регулятори ринку "глибоко заглядають" в операції з облігаціями, у яких брала участь компанія.

Також у судовому рішенні наведено сотні кіпрських компаній, які були своєрідним трубопроводом з викачування грошей з України. Відзначається, що за даною мережею стояв особисто Віктор Янукович. Крім цього, в постанові фігурує якась організація під назвою "Секретаріат Сергія Віталійовича Курченко". Мабуть, тут фігурує ім'я українського олігарха Сергія Курченка, який раніше був тісно пов'язаний з так званою "сім'єю" Януковича.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно телеканал Al Jazeera дізнався, що українські олігархи Олександр Онищенко і Павло Фукс купили у Сергія Курченко компанію, яка володіє 160 млн дол заморожених активів Віктора Януковича.