RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія не переживе війни: що зроблять із Кремлем санкції Заходу

Буде гірше, ніж при "совку"

Буде гірше, ніж при "совку" Фото: Getty images

Путін віроломно розпочав війну проти України, яка принесе нашій країні великі втрати – матеріальні та, найголовніше, людські. Але на Росію чекають ще більші наслідки – аж до краху та розпаду.

Те, про що йшлося протягом останніх місяців, і у що не хотілося вірити до кінця, сталося – Росія розпочала повномасштабну війну проти України, яку президент Володимир Путін лицемірно назвав "спеціальною військовою операцією на Донбасі".

Країни Заходу раніше заявляли, що РФ заплатить величезну ціну на напад на Україну. 21 лютого Росія визнала "незалежність" так званих "ДНР" та "ЛНР", після чого Європейський Союз, США, Великобританія та деякі інші країни ввели санкції проти агресора. Проте ці санкції виявилися досить м'якими – вони стали своєрідним попередженням Путіну, що продовжувати ескалацію не варто.

Але диктатор не прислухався до натяків Заходу і віроломно напав на нас. А це означає, що агресора очікують на нові санкції. І вони можуть виявитися набагато болючішими для нього.

ЄС планує завдати ударів по стратегічним секторам російської економіки, блокуючи їм доступ до ключових технологій та ринків. За словами верховного представника Євросоюзу із закордонних справ Жозепа Борреля, йдеться про "найжорсткіший пакет санкцій, який ми колись застосовували".

Заявили про жорсткі санкції лідери США та Великобританії.

Санкції торкнуться, зокрема, "ВТБ Банку" та "Сбербанку", які обслуговують дуже велику частину російської економіки.

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон оголосив про нові санкції проти Росії. Він оголосив, що всім великим російським банкам загрожує повне заморожування активів у Великій Британії. Санкції включають повне та негайне заморожування активів ВТБ, одного з найбільших російських банків. Суми грошей, які росіяни можуть тримати у британських банках, будуть обмежені. Також Британія планує заморозити активи приблизно 100 осіб та компаній. Аерофлоту заборонять літати до Британії.

Обвал рубля та акцій "Газпрому"

Але якою буде ціна цієї війни для Росії?

Росія вже зазнає величезних втрат. Вранці 24 лютого, коли почалося вторгнення, курси долара та євро до російської валюти підскочили одразу на 10% та досягли історичних максимумів.

Так, вже до 8.00 за Києвом курс євро подолав позначку в 100 рублів, а долара – впритул наблизився до 90 рублів.

Пізніше центробанк Росії почав підтримувати свою валюту інтервенціями, внаслідок чого до середини дня падіння рубля дещо сповільнилося.

Така ситуація спостерігалася і фондовий ринок РФ. Після відкриття РТС її індекс впав нижче 1000 пунктів – вперше з квітня 2020 року, а індекс Мосбіржі – нижче 2700 пунктів уперше з листопада 2020 року. Опівдні індекс РТС обвалився на 45%, Мосбіржі – на 40%.

Падають акції найбільших російських компаній, зокрема, "Газпрому" та "Сбера".

Російські біржі періодично призупиняли торги, щоб запобігти подальшому падінню акцій.

При цьому деякі російські папери торгуються на світових майданчиках, де їхнє падіння було особливо помітне.

На Лондонській біржі депозитарні розписки "Сбербанку" обвалилися більш ніж на 70%, TCS Group ("Тінькофф") – більш ніж на 60%, ВТБ – більш ніж на 30%.

Папери "Газпрому" та "Роснефти" втратили близько третини своєї вартості, ще більше – металургійні компанії Росії.

Є велика надія, що газопровід "Північний потік-2" вже ніколи не буде запущено, а це означає, що всі витрати на його будівництво виявилися безглуздими. Його заявлена вартість становить близько 10 мільярдів доларів, але реальна – набагато більша. За оцінкою неангажованих експертів, вона може сягати 50 мільярдів доларів.

Зараз лунають заклики зупинити і першу чергу "Північного потоку", і якщо це станеться (що сумнівно), то можна говорити про втрату Росією приблизно 100 мільярдів доларів. І це – без урахування втраченого прибутку.

Але це короткострокові наслідки ганебної війни для Росії. А чого очікується далі?

Професор університету Чикаго Костянтин Сонін вважає, що в середньостроковій перспективі в Росії зростатимуть ціни - на 10-15% на рік, а в довгостроковій їй загрожує тривала стагнація. Але це не межа. "Економічна криза з катастрофічною ескалацією на кшталт 1990 року протягом кількох років стала з неймовірного сценарію можливим", - зазначив Сонін.

Крім того, на Росію, швидше за все, чекає міжнародна ізоляція – за радянським варіантом, коли "є розрив фінансових зв'язків зі світом, але з продажем нафти, газу та металів, та закупівля імпорту через Китай та Латинську Америку", а може навіть гірше, ніж за СРСР. А це призведе до утворення дефіциту продуктів та системи розподілу.

Також слід розуміти, що війна – це витратна справа. Вона обтяжлива нашій країні, а й у Росії витрати колосальні. І, якщо війна виявиться затяжною, вона може призвести до економічного краху РФ.

Російський опозиціонер Леонід Гозман переконаний, що його країна не переживе цієї війни. "Вона зникне з такою кров'ю, з таким потрясінням, що ми ж уламками завалимо половину планети", - сказав він в ефірі "Апостроф TV".

При цьому важливо, щоб винні у розв'язанні цієї війни зазнали найсуворішої відповідальності. Ми всі чудово знаємо цих людей.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними