RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російська економіка буде валитися в пекло, а олігархи вже хочуть задавити Путіна – економіст

Сергій Фурса про вплив санкцій на економіку РФ та відновлення української економіки

Сергій Фурса про вплив санкцій на економіку РФ та відновлення української економіки Фото: Апостроф

Українська економіка зараз у важкому стані, але після завершення війни і нашої перемоги Україні буде надано достатньо допомоги для відновлення країни. Що стосується російських окупантів, то рубль вже відправився до пекла, а економіка зазнає таких ударів, що вже російські олігархи хочуть задушити Путіна. Про це в ефірі телеканалу Апостроф TV розповів інвестиційний банкір і економіст Сергій ФУРСА.

- Російський рубль оновлює падіння, б’є рекорди. Як ви прокоментуєте перспективу російського рубля та економіки Росії в цілому?

- Насправді після рішення Центрального банку курсу рубля вже не існує, тому що де-факто валютний ринок був скасований. Зараз в Росії просто фізично долар не можна купити, бо курс заблокований. Вони повертаються до ситуації Радянського Союзу, коли долар коштує 60 копійок, а хто не погоджується, того розстрілювали. Зараз саме така ситуація.

Економіка РФ буде валитися в пекло і деградувати завдяки західним санкціям. Вторинну роль буде грати неадекватність відповідей Росії. Ну і зараз всі перелякані божевіллями Путіна. І власне це розлякує всю потенційну інвестиційну активність навіть серед самих росіян.

- А як гадаєте, можуть вони повернутись до купонів, до моменту, коли полювали на валютників, ховали валюту вдома?

- Зараз в Росії можливо все. Оскільки вони перейшли від авторитаризму до тоталітарного фашистського режиму. Це повністю руйнує економіку й призводить до, як у нас люблять говорити, зубожіння. Зараз вони стали на шлях того самого зубожіння, причому навіть російські олігархи говорять, що порівняно з дефолтом 1998 року зараз ситуація буде втричі гіршою. Це буде боляче, і вони це визнають.

Пєсков сказав, що мовляв, "ми сподіваємося, що в нас не буде мільйон нових безробітних". Як мінімум це означає, що саме стільки безробітних у них і буде, і вони самі це розуміють і не можуть цьому запобігти.

- Безробіття може виштовхнути росіян на вулиці, аби вони почали відстоювати свої права, вимагати припинити війну в Україні? Чи звичайні росіяни не пов’язують ці речі, як гадаєте?

- Наразі суспільства в Росії не існує, тому протести громадянського суспільства неможливі. Що можливо в Росії з часом, не зараз – так це певні голодні бунти. Знаєте, такий русский бунт – беззмістовний і безпощадний. Це можливо і, власне, коли в країні немає демократії, то рано чи пізно до цього все й призводить.

- Росія сьогодні є найбільш підсанкційною країною у світі, і ви говорили вже про рівень безробіття. Хочу зачепити тему, що великі компанії вже пішли з російського ринку. Вони пішли тому що хочуть зберегти репутацію чи все ж таки розуміють, що в майбутньому можуть мати проблеми на російському ринку?

- Зараз Росія є токсичною. Тому дуже мало бізнесу готові з цією токсичністю співпрацювати. Показовим є приклад нафтової компанії Shell, що спокусилась на дуже велику знижку на російську нафту, купила і отримала повноцінний хейт у себе на батьківщині - і не лише там.

Бізнес зараз до цього дуже чутливий, і тому вони розуміють, що якщо вони не підуть з Росії, то їх зненавидять і вони отримають багато збитків у себе на батьківщині. Зараз у світі дуже модно бути з Україною і дуже токсично ы не модно бути з Росією.

- Компанія McDonalds уже з 14 березня зупиняє роботу, але 60 тисяч працівників не звільняють. Вони отримуватимуть зарплату певний термін і невідомо яку суму. А будівлі, де вони розташовані, продовжують платити оренду. Це дає сподівання, що санкції з Росії можуть зняти?

- Зараз ніхто не розуміє, що буде далі, і вони залишають за собою можливість, якщо ситуація стабілізується, - наприклад, завтра Путін виведе війська з України, виплатить певні репарації і тоді бізнес більш-менш матиме можливість залишитися в Росії.

Плюс соціальна відповідальність цих компаній. Вони будуть три місяці платити зарплатню, а потім подивимось. Звісно, це для них був цікавий і символічний ринок. Вони сподіваються, що Путін одужає від свого божевілля, і вони повернуться. Але важко зараз уявити, як це буде відбуватись.

- Хочеться зачепити тему російських олігархів. Ви сьогодні говорили, що вони вже в паніці й скиглять, що з їх бізнесом може бути все що завгодно. Як гадаєте, вони можуть вплинути на Путіна?

- Думаю, вони би залюбки задушили Путіна, якщо б мали таку можливість. Який вони мають вплив на Путіна, ми тут не знаємо. Але точно там є консенсус олігархічних еліт. Бо все, що відбувається - повністю руйнує їх бізнес та звичне життя.

- А як це все впливає на українську економіку?

- Удар є – ми дійсно багато втрачаємо. Перед початком цієї війни ми мали найбільший рівень доходів населення за всю історію, мали рекордний ВВП, тепер до цього доведеться дуже довго повертатись. Це факт. Але добре, що коли путінські солдати підуть з України, то західний світ заллє Україну грошима, що вже зараз обговорюється на рівні деталей, буде потрібне фінансування й кредити з боку наших міжнародних партнерів, буде сформований план Маршалла, як після Другої Світової в західній Європі.

Тому як тільки Путін піде, відновлення економіки може відбутися дуже високими темпами. Хоча зараз ми констатуємо удар, щодня втрачається 50% ВВП. Зараз ми заробляємо вдвічі менше, руйнується інфраструктура, і все це дуже стресово для економіки. Але те, що потім відбудеться з Росією, на Україну не матиме впливу. Хіба що буде багато біженців з Росії – дешева робоча сила не завадить.

- Щодо курсу долару в Україні. Сьогодні торгів немає. Він стоїть на одному рівні. Але чи може бути таке, що долар підстрибне після нашої перемоги?

- Зараз недоречно це обговорювати. Ми бачимо, що зараз хоч і з обмеженнями, але все рівно працює ринок кешу. Він досить стабільний. Давайте закінчимо війну і будемо гривню рахувати.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними