RU  UA

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90

Окаянні дні: через війну проти України в Росії закінчуються ліки

Більше половини всіх ліків у Росії - імпортні

Більше половини всіх ліків у Росії - імпортні Фото: Pixabay

Росія заганяє себе в глухий кут. Через санкції Заходу, які введені проти РФ за розв'язання війни з Україною, а також добровільний відхід багатьох іноземних компаній з російського ринку, країна-агресор почала відчувати проблеми з постачанням різних товарів, які, до того ж, стрімко дорожчають. Зокрема це стосується ліків, більша частина яких найближчим часом стане недоступною для простих росіян. "Апостроф" з'ясовував, що відбувається на ринку фармацевтичної продукції Росії, і до яких наслідків призведе ситуація, що склалася на ньому.

У Росії знову окаянні дні. За неповний місяць війни проти України РФ перекреслила всі свої нечисленні політичні та економічні досягнення останніх 30 років, морально та фізично повернувшись до СРСР і продовжуючи стрімкий рух у північнокорейську безодню.

Захід ввів проти Росії безпрецедентні санкції, зокрема проти президента Володимира Путіна (президент США Джозеф Байден назвав Путіна "воєнним злочинцем", "кривавим диктатором" та "справжнім головорізом").

Західний бізнес, хоч, на жаль, не весь, але йде з російського ринку. У РФ закриваються заводи, магазини, ресторани, що належать зарубіжним брендам. Черга, яка утворилася біля входу до ресторану McDonald's на Пушкінській площі в Москві 13 березня, стала тривожною ознакою, тому що саме тут у далекому 1990 році відкрився перший радянський "Мак", але тоді черга символізувала настання світлого майбутнього, а нинішня – повернення до похмурого минулого.

Зараз у Росії практично неможливо купити закордонну побутову техніку та електроніку. Це пов'язано, з одного боку, з різким обвалом рубля, через що ціни на імпортні товари злетіли, а магазини притримують, обґрунтовано вважаючи, що вони подорожчають ще більше. З іншого боку, оскільки багато відомих компаній заявили про призупинення бізнесу в РФ, їхні товари можуть надовго, якщо не назавжди, зникнути з російського ринку.

Але спостерігаються перебої і з російською продукцією, зокрема продовольчою. Люди змітають із полиць магазинів товари першої необхідності – мабуть, до росіян починає доходити, що проблеми, спричинені війною та запровадженими за неї санкціями, - надовго.

Особливо популярним продуктом останнім часом став цукор.

Краще не хворіти

Величезні черги спостерігаються й у російських аптеках.

Як з'ясувалося, Росія дуже залежить від імпорту лікарських препаратів, частка яких без урахування дженериків з імпортними компонентами перевищує 50%. Це навіть не кажучи про медичне обладнання та технології, в яких імпорт переважає ще більше – аж до 90%.

Народ, як водиться, кинувся скуповувати медикаменти, і зараз в аптеках складно знайти навіть такі засоби як "Тантум Верде" та валідол.

Слід зазначити, що західні санкції на ліки не поширюються. Проте їхній імпорт утруднений через банківські та логістичні обмеження.

Як відомо, кілька російських банків відключено від міжнародної системи SWIFT, що ускладнює розрахунки. А з доставкою товарів виникають труднощі тому, що великі судноплавні компанії відмовляються працювати на ринку Росії. Як результат – перебої з поставками та скуповування рідкісних препаратів через побоювання, що наявні запаси дуже швидко закінчаться.

Тяжко доводиться хворим на діабет. Багато хто вже навіть не намагається отримати інсулін через безкоштовну програму (аналогічна програма діє і в Україні – "Апостроф"). Але й за гроші його знайти зараз у російських аптеках вкрай складно. І, так, він теж сильно подорожчав. Є, щоправда, російський інсулін, але самі діабетики насторожено ставляться до нього.

Аналогічні проблеми виникають у тих, хто має інші хронічні хвороби, наприклад, астму.

При цьому російських аналогів препаратів для лікування низки серйозних захворювань просто немає в природі. І що робити тим, хто має ці хвороби, ніхто не знає.

Зокрема це стосується онкології. У російських лікарнях є невеликий запас ліків, але вистачить їх ненадовго. А що робити потім - незрозуміло.

Що відбувається в російських аптеках висвітлив телеканал RTVI, ефір якого практично недоступний у Росії, і який зберігає ознаки адекватності порівняно з федеральними каналами РФ (проте в Україні його мовлення заборонено).

Своє, та не зовсім

Втім, залишається надія на власне фармвиробництво та постачання з Індії та Китаю.

Але і тут є загвоздка. Імпорт буде утруднений тим, що і звідси постачання здійснюються морем, а з морською логістикою є проблеми, про які сказано вище. До того ж, китайська та індійська фарма навряд чи робитиме преференції для Росії, оскільки вона має замовлення по всьому світу.

Щодо російських медпрепаратів, то й тут очікуються суттєві труднощі. Справа в тому, що в багатьох російських ліках використовуються іноземні сировина та компоненти, а це, знову ж таки, – проблеми з логістикою та банківськими розрахунками.

І, навіть якщо через якийсь час паніка на фармацевтичному ринку Росії заспокоїться, все одно якісних товарів на ньому не буде, а те, що буде в наявності, - чи то місцеві препарати, чи, тим більше, імпортні, - буде зовсім недоступним з фінансової точки зору. Причому ціни, швидше за все, зростуть більше, ніж курс долара до рубля, оскільки в постачанні є й інші витрати, що зросли.

До речі, згідно з останніми соцопитуваннями, росіян найбільше зараз непокоїть ситуація з ліками - навіть більше, ніж безробіття та подорожчання продуктів харчування. Найбільш гостро ця проблема стоїть для людей віком від 50 років та старших.

І це дуже символічно. Крім того, що це ядерний електорат Путіна, ці люди ще відомі своєю соціальною активністю. У що вона виллється, прогнозувати зараз рано, але очевидно, що ситуація з ліками та, загалом, у сфері охорони здоров'я, не сприятиме збереженню стабільності в російському суспільстві.

Новини партнерів

Читайте також

Вразливе місце: як підірвати економіку Росії

Росії поки що вдається розвивати економіку за рахунок держінвестицій у ВПК, тому потрібні більш рішучіші санкції та успіхи на полі бою

Нові санкції США спричинили в Росії паніку

Нові санкції США не обвалять економіку Росії, але значно підірвуть її та призведуть до економічного поглинання РФ Китаєм