RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бюджет по осені рахують: у Росії закінчуються гроші для глибинного народу

Податок на дохід є ключовим джерелом наповнення регіональних бюджетів

Податок на дохід є ключовим джерелом наповнення регіональних бюджетів Фото: Pixabay

Дефіцит російського бюджету збільшується з кожним місяцем. Це відбувається через зростання видатків на війну на тлі падіння нафтогазових доходів, викликаного західними санкціями. Однак у Росії знижуються і обсяги податку на доходи фізичних осіб, які зазвичай зараховуються до бюджетів суб'єктів федерації. "Апостроф" з'ясовував, за рахунок чого Москва планує фінансувати регіони РФ, коли кошти, що виділяються з цією метою закінчаться та як на такий поворот подій відреагує російська глибинка.

Бюджет та дефіцит

Дірка у російському бюджеті продовжує розростатися. За офіційними даними, у січні-квітні бюджетний дефіцит уже склав майже 3,4 трильйона рублів (43 мільярди доларів), при тому, що граничний дефіцит за підсумками всього 2023 року запланований на рівні трохи більше 2,9 трильйона рублів (36 мільярдів доларів). Тобто вже сьогодні дірка у федеральному бюджеті РФ перевищує річний план більш ніж на 800 мільярдів рублів (10 мільярдів доларів).

Показово, що лише у квітні бюджетний дефіцит зріс на понад 1 трильйон рублів (13 мільярдів доларів). З чим пов'язане таке стрімке зростання (та чи є воно вже трендом), поки що сказати важко. Однак ясно одне – у російському бюджеті стає все менше грошей, і латати цю дірку дедалі складніше.

Насправді способів отримати додаткові кошти у російської влади зовсім небагато: можна здійснити запозичення як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, а також витратити гроші з Фонду національного добробуту (ФНД). Однак в будь-якому випадку ресурси будуть обмежені. Якщо говорити про запозичення, то на зовнішньому ринку залишилося не так багато гравців, які погодяться позичати державі-терористу, і, якщо хтось на це все ж таки зважиться, умови таких запозичень для Росії будуть кабальними. Усередині країни зайвих грошей просто немає. Ну а витрачання коштів з "кубишки", якою є ФНД, також важко через те, що вона останнім часом сильно виснажилася.

Можна, звичайно, увімкнути "друкарський верстат", що, ймовірно, рано чи пізно відбудеться, але такий крок викличе зростання цін та призведе до зубожіння "дорогих росіян". При цьому банк Росії вже відзначив зростання інфляційних очікувань росіян у травні, що минає.

Доходи та податки

Ні для кого не секрет, що дірка в бюджеті збільшується тому що витрати РФ, насамперед через війну з Україною, зростають, а доходи падають.

Рекордсменами падіння є так звані нафтогазові доходи. Так, у січні-квітні 2023 року вони впали порівняно з аналогічним періодом минулого року на 52%. Враховуючи, що в січні-березні падіння було "всього" на 45%, можна прогнозувати, що надалі ситуація лише погіршуватиметься.

Зниження надходжень до бюджету від продажу нафти та газу пов'язане із західними санкціями, які були запроваджені проти РФ у відповідь на її агресію щодо нашої країни.

Але нафтогазова сфера - далеко не єдина, в якій спостерігається суттєве просідання по зборах. Як нещодавно повідомив російський Мінфін, у першому кварталі поточного року надходження від податків на доходи фізичних осіб (ПДФО) впали порівняно з аналогічним періодом 2022 року більш ніж на 20% або на 250 мільярдів рублів (понад 3 мільярди доларів) – до 950 мільярдів рублів (близько 12 мільярдів доларів).

Але з чим пов'язане таке значне падіння податкових доходів? Адже у Росії останнім часом фіксується істотне зниження рівня безробіття, а в деяких сегментах економіки спостерігається навіть дефіцит кадрів.

Втім, жодного парадоксу тут насправді немає.

Як зазначив "Апострофу" керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський, мобілізовані на війну проти України росіяни частково звільнені від сплати ПДФО.

Мінімальний розмір грошового забезпечення "мобіків" встановлено на рівні 195 тисяч рублів (близько 2,5 тисяч доларів). При цьому так звана соціальна частина забезпечення у сумі 158 тисяч рублів (майже 2 тисячі доларів) податком на доходи не оподатковується. Як повідомлялося, у ході "часткової" мобілізації наприкінці минулого року було мобілізовано близько 300 тисяч росіян, хоча за деякими даними, загальна кількість "мобіків" може перевищувати півмільйона. Навіть якщо не всі залучені на війну до цього працювали "у білу", падіння податкових надходжень у цій категорії виглядає цілком очевидним.

Крім того, нагадує Несходовський, від півмільйона до мільйона росіян поїхали з країни, рятуючись від тієї самої мобілізації, при цьому більшість цих людей заробляли вище за середнє. Деякі з них продовжували працювати віддалено, проте і бізнес, і бюджетні організації (від мобілізації, наприклад, втекли деякі співробітники мерії Москви) все частіше ставлять "емігрантів" перед вибором - або повертатися або звільнятися. У цій ситуації очевидно, що багато хто звільнився й, відповідно, перестав сплачувати податки в РФ.

За даними російських рекрутерів, у сегменті топ-менеджменту із зарплатою понад 60 млн руб. на рік із Росії поїхала приблизно третина фахівців, а із зарплатою від 20 до 60 млн - приблизно чверть. Серед тих, хто залишив країну через мобілізацію, є й велика кількість перспективної молоді. До цього варто додати звинувачення у держзраді на адресу вчених та конструкторів зброї.

"Ще один момент - впали заробітні плати, - додає експерт. - Це сталося тому, що деякі галузі, наприклад, авіагалузь, автомобілебудування, перевезення - просто згорнулися. З Росії вийшли іноземні компанії, які платили високі, при цьому "прозорі" зарплати. Також людей стали переводити на неповну зайнятість, а це – менша зарплата і, відповідно, менша сума податку на доходи".

На тлі цих явищ до Держдуми РФ внесено законопроект про обов'язкову працю школярів. Він скасовує норму про заборону залучення до праці учнів без їхньої згоди, а щодо неповнолітніх - без згоди їхніх батьків або законних представників. В наявності демографічна криза, брак робочих рук через відплив кваліфікованого персоналу внаслідок мобілізації та повернення до сталінської моделі "воєнної економіки". Російську молодь просто позбавляють майбутнього та права вибору.

Регіони та дотації

Важливою особливістю є те, що ПДФО у Росії (як і в Україні) є ключовим джерелом наповнення місцевих бюджетів. По суті, надходження від цього податку становлять приблизно третину всієї доходної частини бюджетів регіонів РФ.

Виходячи з цього, чи означає обвал надходжень від ПДФО значне недофінансування російських регіонів?

На жаль, ні.

"Дефіцит бюджету в першому кварталі значно вищий за плановий, але, на жаль, все ще далекий від катастрофи", - сказав у розмові з виданням економіст, колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

Не секрет, що багато російських регіонів є дотаційними, і дефіцити їхніх бюджетів покриваються з центру.

"Поки резерви є, поки вони на щось сподіваються, вони все це балансують, - пояснює Ілля Несходовський. - Вони поки що навіть не згорнули багато програм - продовжують будувати дороги, продовжують витрачати гроші на парки, і ніхто не збирається зменшувати корупційні можливості".

Але незабаром такій бюджетній щедрості прийде кінець. І в цьому заслуга санкцій, які наші союзники запровадили проти країни-агресора.

Як зазначив у коментарі "Апострофу" аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак, приблизно до середини літа минулого року ситуація в регіонах РФ була досить сприятливою, і їхні бюджетні доходи зросли майже на 25%.

"А ось після чергових санкцій Заходу ситуація різко змінилася, і надходження до регіональних бюджетів не перевищили і 3% (склали 2,7%). У четвертому кварталі 2022 року зростання зовсім зупинилося. За підсумками 2022 року, загальний борг російських регіонів зріс на 12,7%. Очевидно, що санкції працюють", - розповів експерт.

Причому вплив санкцій відчувається на всіх рівнях. Саме тому, зокрема, спостерігається колосальний недобір щодо бюджетних доходів, про що було сказано вище.

Уряд РФ продовжує латати бюджетні дірки за рахунок коштів ФНД. За офіційними даними, на 1 травня його ліквідна частина складалася з 9,2 мільярда євро, 288,3 мільярда китайських юанів, 521 тонни золота та 233 мільйонів рублів. Сумарно це 6,8 трильйона рублів або 84,8 мільярда доларів.

"Я оцінюю запаси Фонду національного добробуту на один рік", - каже Ілля Несходовський. - Звичайно ж, вони не тягнутимуть до останнього. Я так оцінюю, що літо вони нормально переживуть. Але, швидше за все, десь у вересні вони почнуть міняти підходи до того, що і як рятувати".

Максим Орищак також вважає, що до осені фінансування регіонів йтиме досить рівно. "А до вересня федеральна влада вже повинна буде оцінювати нову реальність регіонів, і приймати рішення, як фінансувати їх далі", - зазначив він.

Криза та сепаратизм

Рішення про фінансування регіонів може виявитися досить болючим.

"Заповнити дефіцит місцевих бюджетів за рахунок федеральних фондів буде проблематично саме через їх позаплановий дефіцит, - каже Віталій Шапран. - Ситуація може бути вкрай небезпечною для віддалених російських регіонів, які залежать від навігації, а вона триває з травня по вересень. Ці регіони завозять на зиму все необхідне продовольство, техніку, паливо, і, якщо не профінансувати ці традиційні для регіонів закупівлі, це може скінчитися гуманітарною катастрофою".

Він також особливо підкреслив, що багато віддалених регіонів РФ є ключовими центрами газового, вугільного та нафтового видобутку: "Їх параліч може призвести до блокування частини експорту енергоресурсів і вплинути на торговельний баланс Російської Федерації".

А це, своєю чергою, призведе до ще більшого зниження доходів від продажу вуглеводнів.

Тому дотації для регіонів неминуче скорочуватимуться, що навряд чи приведе у захват жителів російської глибинки. У зв'язку з цим можна очікувати, як мінімум, стихійних бунтів на кшталт того, що нещодавно стався на Ульянівському автомобільному заводі (УАЗ), коли робітники вимагали від власників підприємства підняти знецінені високою інфляцією зарплати.

Не виключені також відцентрові процеси під умовним гаслом "Досить годувати Москву". При цьому у національних республіках можливі прояви сепаратизму.

"Це все буде. Але це не станеться одномоментно, а розвиватиметься поступово" , - резюмував Ілля Несходовський.

Читайте також: Негативне зростання: як західні санкції душать економіку Росії

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними