RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безглуздий та нещадний: чи зріє в Росії бунт

Доходи росіян продовжують знижуватися

Доходи росіян продовжують знижуватися Фото: Twitter / @teamnavalny_spb

У Росії починають страйкувати робітники підприємств, вимагаючи збільшення розміру заробітної плати. Поки що такі протестні акції не стали масовим явищем, але економічна ситуація в РФ, що погіршується, сприятиме цьому. "Апостроф" з'ясовував, коли чекати на "російський бунт", який, як відомо, може бути тільки "безглуздим і нещадним".

Невидимий страйк

На "Ульянівському автомобільному заводі" ("УАЗ") у Росії стався страйк. 17 травня працівники підприємства в одному з цехів провели мітинг, на якому вимагали гідної оплати праці.

"Завод страйкує: зарплати немає", - так прокоментував те, що сталося, один із робітників.

Повідомляється, що страйк тривав весь день.

Звичайно, федеральні телеканали не вважали за потрібне висвітлити цю подію. Втім, чому дивуватися, адже і про катастрофу військових гелікоптерів і літаків 13 травня на Брянщині теж не повідомили.

Читайте: Конфіскація російських активів: до чого призводять надмірні очікування

Більше того, адміністрація заводу спростувала інформацію про страйк. Хоча досить-таки дивно відкидати очевидне, оскільки кадри страйкуючих робітників "УАЗу" заповнили простори інтернету.

Але насправді влада усвідомлює серйозність того, що сталося. У телеграм-каналах повідомляється, що із працівниками "УАЗу" збирається зустрітися губернатор Ульянівської області Олексій Русских, а прокуратура вже проводить на підприємстві перевірку.

Грошей справді немає

Це не перший випадок, коли в Росії працівникам невчасно платять зарплату або виплачують її в урізаному розмірі. І цього року такі випадки помітно почастішали.

Проте досі з такою проблемою стикалися здебільшого вчителі та лікарі. Та й про страйки раніше не повідомлялося (що насправді не означає, що їх не було).

У випадку ж з "УАЗом" йдеться про велике автомобілебудівне підприємство, яке, до того ж, постачає російській армії повнопривідні автомобілі підвищеної прохідності УАЗ-3163 Patriot. З цієї причини завод перебуває під українськими та західними санкціями.

Зазначимо, що ситуація на "УАЗі" характерна в цілому для російського автопрому, який виявився, мабуть, найбільш постраждалою від санкцій галуззю РФ. Західні компанії, які в минулі десятиліття налагодили в Росії збірку своїх автомобілів, після початку великої війни почали виводити свої інвестиції з країни, внаслідок тих самих санкцій виникли колосальні складнощі з іноземними (за винятком китайських) комплектуючими. У результаті за 2022 рік виробництво автомобілів в Росії впало на 60%.

Але проблеми не лише у автопрому. І пов'язані вони, насамперед, з величезним бюджетним дефіцитом, який на початок травня цього року досяг 3,4 трильйона рублів (42 мільярдів доларів за поточним курсом), при тому, що в бюджет-2023 закладено граничний річний дефіцит на рівні 2,9 трильйона рублів (36 мільярдів доларів).

Такий дефіцит, у свою чергу, обумовлений тим, що видатки бюджету, більша частина яких спрямовується на ведення війни проти України, майже в півтора рази перевищує доходи. За відкритими статтями бюджету у розділі "національна оборона" зі скарбниці витрачено 789,8 млрд руб. станом на 15 травня. До цієї суми слід додати ще 3 трлн руб. секретних витрат, у тому числі 80% (2,4 трлн руб.) йдуть потреби армії. При цьому доходи насамперед нафтогазові постійно скорочуються (за даними Мінфіну РФ, лише за січень-квітень цього року надходження податків від продажу нафти і газу впали вдвічі).

При цьому кожен третій російський регіон зіткнувся з недобором податків, а п'ять пережили повноцінний крах доходів. Тому, як лаконічно висловився робітник "УАЗу", "зарплати немає".

Низи не хочуть

Утім, як прогнозує фінансовий аналітик Олексій Кущ, затримки зарплат по кілька місяців навряд чи стануть у Росії повсюдним явищем.

"Так, щоб як у 90-ті не виплачували зарплату, я думаю, таке в Росії практично неможливе за винятком якихось точкових ситуацій", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

За його словами, влада завжди має можливість накачати економіку грошима, увімкнувши "друкарський верстат".

Але в цьому випадку прискориться інфляція, тобто на ту ж зарплату можна буде купити значно менше товарів та послуг. А це призведе до реального скорочення доходів громадян, що їм, безперечно, не сподобається.

Особливо гострою ця проблема відчуватиметься у промислових регіонах Росії.

Олексій Кущ пояснив, що в РФ, на відміну від України, зберігся відносно численний робітничий клас, і там є не тільки міста, в яких існують містоутворюючі підприємства, а й цілі регіони з регіоноутворюючими підприємствами.

"Інфляція буде досить високою, плюс тарифна політика щодо населення поступово посилюватиметься. Тому я думаю, що можуть бути масові акції протесту, і вони будуть пов'язані не з затримками зарплат, а з низькими доходами, - прогнозує експерт. - Я думаю, що така індустріальна криза в Росії може статися у 2024 році".

Режим Путіна під загрозою

Але чи можна очікувати, що незабаром у Росії розпочнуться масові бунти?

Політолог Володимир Фесенко вважає, що не варто всерйоз розраховувати на "російський Майдан".

"Я б застеріг від очікувань, що ось ще трохи і в Росії відбудеться революція, народ повстане. Це – бажане, яке видається за дійсне", - сказав він у розмові з "Апострофом".

Тим не менш, соціальна напруженість наростатиме через соціально-економічні проблеми, що накопичуються.

"І історія на "УАЗі" дуже показова – це один із перших дзвіночків", - каже експерт.

За його словами, зростаюча напруженість у російському суспільстві стане негативним фоном для війни, що ведеться Росією проти України.

"Це ситуація, яку в байці "Тришкін кафтан" описав Іван Крилов: ти починаєш одну дірку латати - з'являється інша, потім третя. Тут і проблеми з війною, ризики нової хвилі мобілізації, а тут ще й соціальні проблеми, ймовірність якихось страйків, - каже Володимир Фесенко. - Це не обов'язково призведе до якихось політичних змін, але може стати передумовою системної кризи путінського режиму".

Читайте: Ціна свободи: коли Європа відмовиться від російського газу

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів