RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Продаж акцій "Промінвестанка" відбудеться всупереч рішенню судута європейським санкціям

Учасники банківського ринку не планують брати участь в сумнівному аукціоні

Учасники банківського ринку не планують брати участь в сумнівному аукціоні Фото: FinClub

Аукціон з продажу 99,77% акцій ПАТ "Промінвестбанк", незважаючи на заборону суду, відбудеться 28 серпня. Початкова ціна - 532 млн грн. Втім, багато гравців на банківському ринку не мають наміру брати участь в аукціоні з продажу акцій цього банку, звертаючи увагу на те, що його проведення суперечить європейським санкціям. У ситуації з проблемним активом - розбирався "Апостроф".

1 серпня Київський апеляційний суд відхилив скарги російської державної корпорації "ВЕБ.РФ" на рішення судів попередніх інстанцій про продаж 99,7% акцій "Промінвестбанку" (яка є українською "дочкою" російського державного банку ВЕБ). Таким чином, суд підтвердив можливість продажу арештованих акцій банку.

"З огляду на те, що заявник не є стороною зазначеного виконавчого провадження, яке безпосередньо пов'язане з предметом оскарження, він не наділений процесуальним правом на оскарження дій державного виконавця в порядку цивільного судочинства", - повідомляє Finbalance з посиланням на рішення суду.

Як раніше повідомлялося в ЗМІ, на даний момент інтерес до аукціону проявило тільки кілька компаній: ТОВ "ФК" Женева "і" Європейське позикове товариство ", які пов'язують з екс-главою Нацкомінуслуг і екс-главою Альфа-Банку Андрієм Волковим (діє в інтересах одіозного бізнесмена Павла Фукса, близького до Ігоря Коломойського, про що раніше писав "Апостроф").

Також в аукціоні зацікавлена "Кредитна установа" Інвестиційне "Олександра Зінов'єва. Інші великі гравці на банківському ринку поки не планують участь в сумнівному аукціоні.

У свою чергу, як повідомив в коментарі "Інтерфакс-Україна" президент АТ "Альфа-Банку" Олександр Луканов, міжнародна інвестиційна холдингова компанія АBH Holding SA з головним офісом в Люксембурзі, акціонери і більшість топ-менеджерів, які мають європейське громадянство, не будуть брати участь в незаконному аукціоні з продажу акцій Промінвестбанку.

"Ми не бачимо можливості участі в аукціоні, який суперечить європейським санкціям. Згідно з цими санкціями, ні за яких обставин, в тому числі за рішенням суду, не можна стати власником акцій Промінвестбанку", - повідомив Олександр Луканов.

У той же час, редакція звернулася за роз'ясненнями ситуації до регулятора - Національного банку України, з питанням - чи дасть Нацбанк дозвіл на цю операцію. Як виявилося, на сьогоднішній день Національний банк не отримував пакетів документів для погодження набуття істотної участі в ПАТ "Промінвестбанк", нагадавши, що структури власності всіх банків України, незалежно від того, на яких правових підставах купується участь, повинні бути прозорі.

одночас всі власники істотної участі в банках повинні мати бездоганну ділову репутацію та задовільний фінансовий стан. Відповідно до статті 34 Закону "Про банки і банківську діяльність", особа, яка має намір набути або збільшити істотну участь у банках понад встановлені порогові значення має отримати попереднє погодження Національного банку", - відзначили в прес-службі Нацбанку.

Також в банку нагадали, що непрозора структура власності може стати підставою для віднесення банку до категорії проблемних, а згодом - у разі неусунення порушення - банк може бути навіть визнаний неплатоспроможним.

"Національний банк не втручається у договірний процеси купівлі-продажу акцій банків. При цьому існують легальні механізми для виконання норм законодавства, наприклад, через встановлення відкладальної умови у договорі купівлі-продажу, за якою фактичний перехід права власності на акції відбувається після погодження регулятора.", - підкреслили в банку.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки