RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Банки України під час пандемії коронавірусу: вакцинація не потрібна

Коронакриза торкнулася банківського сектору, але менше, ніж інших сфер бізнесу

Коронакриза торкнулася банківського сектору, але менше, ніж інших сфер бізнесу Фото: Getty Images

Рік тому Україна, відповідно до світових трендів, ввела карантин у зв'язку зі стрімким поширенням епідемії коронавірусу. Ці обмеження дуже боляче вдарили по бізнесу, і, ймовірно, ще довго цілі сектори вітчизняної економіки будуть відчувати на собі їх наслідки. На цьому тлі досить впевнено виглядає банківський сектор, який, як очікується, стане головним драйвером виведення економіки з кризи. Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) провів чергове дослідження фінансового "здоров'я" українських банків, з результатами якого ознайомився "Апостроф".

Минулий рік став справжнім випробуванням для світової економіки, і Україна в цьому не стала винятком.

ВВП нашої країни за "ковідний" 2020 рік скоротився на 4,2%, що, насправді, непогано на загальному тлі.

Краще багатьох секторів вітчизняної економіки відчувала себе банківська система, про що свідчать результати дослідження, проведеного Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД).

Як і раніше, МЦПД оцінював банки з активами понад 2 мільярди гривень, а також окремо великі банки з активами понад 50 мільярдів гривень. Нинішній рейтинг відображає фінансове "здоров'я" українських банків станом на початок 2021 року.

До рейтингу, на відміну від попереднього, увійшли АТ "АЙБОКС БАНК", АТ "БАНК СІЧ", АТ "КІБ", АТ "КРЕДИТВЕСТ БАНК", АТ "РВС БАНК" (серед банків з активами понад 2 мільярди гривень). Це пов`язано із збільшенням активів цих банків.

Всього до рейтингу потрапило 45 банків.

Так виглядає перша "двадцятка" банків за показником фінансового "здоров'я":

Нижче - "п'ятірка" найбільш "здорових" банків з активами понад 50 мільярдів гривень:

Рейтинг розраховується як сума субіндексів надійності та ефективності. Перший субіндекс узагальнює групу критеріїв, які оцінюють ступінь виконання банком ключових економічних нормативів, таким чином відображаючи його здатність протистояти внутрішнім та зовнішнім ризикам для його діяльності. Другий субіндекс відображає критерії, які оцінюють здатність банку генерувати прибуток та ефективність використання його активів.

Унікальність рейтингу полягає в тому, що він враховує, як показник ефективності, так і показник надійності банку. В результаті банк оцінюється з точки зору привабливості і для власних акціонерів, і для його клієнтів.

C детальної методологією можна ознайомитися тут.

Тенденції та висновки

Зупинимося детальніше на тому, що показало дослідження.

Слід зазначити, що вплив проблемних факторів світової пандемії, зокрема уповільнення світової економки та падіння виробництва, а також карантинні обмеження в країні відобразилися на банківському секторі України. Відповідно, даний рейтинг банків є показовим щодо стану банківської системи загалом і щодо ситуації по окремих банках під час коронакризи в Україні.

"Загалом можна сказати, що криза зачепила український банківський сектор, але критичною ситуація не стала, зокрема, проблемних банків серед досліджуваних учасників рейтингу не з’явилося", - йдеться в дослідженні.

Більше того, саме банки мають стати драйвером відновлення економіки, а тому від їх фінансового "здоров’я" залежатиме спроможність та перспективи стимулювання українського бізнесу.

Також кидається в очі те, що розрив між найбільш та найменш фінансово "здоровими" банками знову почав збільшуватися, в основному через те, що, загалом, лідери даного рейтингу краще адаптувалися до ситуації та демонструють покращення ефективності використання своїх активів попри коронакризу.

З іншого боку, банки, які знаходились у кінці рейтингу, не перетворилися у проблемні та не погіршили своє фінансове "здоров’я".

У порівнянні з результатами за 2-ий квартал 2020 року найбільш позитивну динаміку покращення показника фінансового "здоров'я" станом на початок 2021 року продемонстрували наступні банки:

АТ "БАНК АЛЬЯНС"

+ 24 позиції

АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО"

+ 20 позицій

БАНК ІНВЕСТ. ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ

+ 10 позицій

АТ "АБ "РАДАБАНК"

+ 9 позицій

Зворотню динаміку показали такі банки:

АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК"

-16 позицій

АТ "ПІРЕУС БАНК МКБ"

-16 позицій

АТ "Дойче Банк ДБУ"

-19 позицій

АТ "ПРАВЕКС БАНК"

-22 позиції

Всі інші банки (серед досліджуваних) під час коронакризи "почували" себе стабільно.

Середній показник фінансового "здоров’я" банків погіршився у другому кварталі 2020 року, але на початку 2021 року ключові показники демонструють тенденцію до відновлення.

Проведене дослідження також дозволяє зробити висновок, що банки змогли протистояти внутрішнім і зовнішнім ризикам для їх діяльності, а це означає, що на даний момент ситуація у банківському секторі є відносно стабільною.

І ще про деякі тенденції:

- Малі банки продовжують успішно конкурувати за дотриманням нормативів.

- Великі банки продовжують демонструвати значну ефективність використання своїх активів.

- Загалом, великі банки продемонстрували кращі показники фінансового "здоров`я", хоча розрив по цьому показнику між великими і малими банками скорочується.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки