RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Бюджет друкарського верстата: що чекає на Україну в наступному році

Сергій Фурса про проблеми бюджету

Сергій Фурса про проблеми бюджету Фото: НБУ

У бюджеті України на 2021 рік закладено дефіцит у розмірі 6% від ВВП - це величезна проблема, оскільки доведеться включити друкарський верстат, що потягне за собою інфляцію і збільшення цін на все. Це також призведе до того, що ми втратимо довіру з боку міжнародних партнерів. Таку думку в ефірі Апостроф Live висловив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Бюджет на 2021 рік можна назвати бюджетом друкарського верстата. Зазвичай бюджет – це кошторис. Можна до будь-якої цифри чіплятися, дивитися, чому збільшуються видатки на Офіс президента, але зменшуються на армію тощо. Це залишимо політикам, бо вони собаку з’їдять на цьому питанні.

Ключова цифра – це дефіцит бюджету, який становитиме 6% від ВВП. Маємо два питання: дефіцит бюджету та як ми його покриваємо.

6% від ВВП – це дуже багато. Довгий період часу ми утримували дефіцит бюджету на рівні 2-3%. За допомогою цього нам вдалося на початок 2020 року вийти на суттєве зменшення боргового навантаження на країну. Це сприяло макрофінансовій стабільності та загалом економічній стабілізації. Це фундамент будь-якого економічного зростання.

Цього року ми збільшили дефіцит до 7,5%, сказавши, що у нас коронакриза та ми маємо рятувати бізнес і людей. Начебто це було б нормальне пояснення, якщо б ці гроші витрачалися на коронакризу. Але ж ми бачимо, що цього року нічого на коронакризу не витрачали. Витратили, умовно кажучи, на дорогу, при чому з поясненням, що ці дороги ведуть до лікарень. Мені здається, що хтось вважає мене ідіотом, коли каже такі речі.

Наступного року дефіцит бюджету знову становитиме 6% від ВВП. При чому фінансувати цей дефіцит політики бачать можливість через внутрішні запозичення. Що таке внутрішні запозичення, коли всі тікають від нас – МВФ немає – це друкарський верстат.

І це основне, насправді - це база. Все інше не має значення. Наприклад, ми можемо говорити про підвищення мінімальної зарплатні. Це абсолютний популізм, який не ґрунтується на економіці.

Економіка у нас впала і тільки на кінець наступного року ми відновимо її до рівня, який мали на початку цього року. А ми робимо +36% до мінімальної зарплатні. Це з якого дива? Економіка не каже, що це можна робити, але, добре, напишемо, надрукуємо. І це величезна проблема.

Чи є ймовірність перегляду якихось показників? Бюджет у першому читанні завжди переглядається. У нас завжди був контролером МВФ, який стояв з лінійкою і бив по руках. Мовляв, хлопці, живіть своїм коштом, не беріть багато боргів. Вам треба жити за той кошт, який у вас є.

Зараз вони послали МВФ. Ось щойно проголосували і послали весь західний світ - створили комісію з питань обрання прокурора САП, яка не відповідає законодавству. Про це казали посли G7, про це казав ЄС, що цим порушуються правила безвізу. Вони все одно голосують і кажуть "ідіть до біса". Таким чином ми і безвіз зараз можемо втратити. Ми вже не звертаємо уваги на всі ці окрики, коли нам кажуть вести себе як належить. А тому після рішень Верховної Ради у нас ще є можливість збільшити цей дефіцит.

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші