RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Врятувати рядового Коломойського: хто погасить податковий борг "Укрнафти"

Розроблено складний механізм взаємозаліків з бюджетом

Розроблено складний механізм взаємозаліків з бюджетом Фото: УНІАН

Квазідержавна компанія "Укрнафта", яка контролюється олігархом Ігорем Коломойським, заборгувала держскарбниці понад 1 мільярд доларів податків та зборів . Верховна Рада планує допомогти "Укрнафті" повернути бюджету цей борг за рахунок... бюджету. "Апостроф" розбирався, що пропонують народні обранці та які в цій схемі є ризики.

Народні депутати вирішили "допомогти" ПАТ "Укрнафта" виплатити податковий борг в розмірі понад 30 мільярдів гривень. Це випливає з поданого до парламенту законопроекту (№4119) "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" (щодо реалізації положень статті 11 закону України" Про ринок природного газу")".

Капітуляція держави

В чому суть. На початку 2020 року НАК "Нафтогаз України" та "Укрнафта" підписали мирову про так званий спірний газ в обсязі 2,06 мільярда кубометрів. Мирова угода передбачає, що "Нафтогаз" заплатить 15,1 мільярда гривень за той самий спірний газ, а також зробить "Укрнафті" авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (на сьогодні це 24,1 мільярда гривень).

Пікантність ситуації полягає в тому, що формально "Укрнафта" є "дочкою" державного "Нафтогазу". Частка держхолдингу в компанії складає 50% + 1 акція, але найбільшим міноритарним акціонером з консолідованим пакетом у 42% є конгломерат структур, пов'язаних з групою "Приват" Ігоря Коломойського. Він, а не держава, за фактом і контролює "Укрнафту".

Тоді ситуацію з мировою угодою назвали справжнісінькою капітуляцією держави в особі "Нафтогазу". Але, як з'ясувалося, навіть не це виявилося найбільшою проблемою. Річ у тім, що у "Нафтогазу" немає грошей для того, аби розрахуватися з "Укрнафтою". А без цього "Укрнафта" не перераховує в бюджет багатомільярдний податковий борг.

Коштів у холдингу немає, зокрема, тому, що він не отримує компенсацію за виконання так званих "спеціальних зобов'язань" (ПСО) з продажу газу для потреб населення і компаній теплокомуненерго за зниженими цінами (хоча це - не єдина причина плачевного стану НАК). При цьому "Нафтогаз" має право розраховувати на таку компенсацію відповідно до закону про ринок газу.

Довга дорога в Раді

Слід сказати, що спочатку в Раду було внесено два законопроекти - №3004-а і №3005-а, але 18 вересня вони були відкликані. До речі, саме 18 вересня було зареєстровано законопроект №4119, який, по суті, є оновленою версією двох відкликаних документів.

Законопроект повинен був розглядатися на пленарному засіданні Верховної Ради 29 вересня, але з невідомих причин його розгляд перенесли (хоча не тільки його, а й ще кілька законопроектів). З огляду на те, що в жовтні очікується лише одне пленарне засідання, повернутися до нього нардепи, ймовірно, планують не скоро.

Верховна Рада Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Оновлений законопроект, як і два його "попередники", передбачає механізм вирішення колізії з переміщенням коштів між бюджетом, "Нафтогазом" та "Укрнафтою".

Відповідно до цього механізму, "Нафтогаз" повинен отримати в якості компенсації за виконання ПСО 32,2 мільярда гривень зі спеціального фонду держбюджету 2020 року.

З цих грошей компанія має виплатити "Укрнафті" 15,1 мільярда гривень за спірний газ і 24,1 мільярда гривень в рахунок майбутнього газопостачання. У свою чергу, "Укрнафта" зобов'язана погасити податковий борг, який перевищує 30 мільярдів гривень (включаючи штрафи та пеню).

Податкові виплати будуть спрямовані до держбюджету.

Крім того, "Укрнафта" повинна буде заплатити податки (ПДВ, податок на прибуток) з тих грошей, які вона отримає за продаж газу "Нафтогазу". Автори законопроекту оцінили ці виплати в 6,2 мільярда гривень, і вони також будуть спрямовані до бюджету.

Але і це ще не все - компенсація "Нафтогазу" з держбюджету в розмірі 32,2 мільярда гривень розцінюється як прибуток компанії (що логічно, оскільки це, по суті, плата за проданий газ), в зв'язку з чим НАК повинен буде заплатити з цієї суми податок на прибуток. Його народні обранці оцінили в 5,95 мільярда гривень (в Україні податок на прибуток становить 18%). Ці гроші також підуть до бюджету.

Загалом більше 30 мільярдів гривень податкового боргу "Укрнафти" (називається точна цифра в 30,35 мільярда гривень), 6,2 мільярда гривень нових податків компанії і 5,95 мільярда гривень податку на прибуток "Нафтогазу" - отримуємо близько 42,5 мільярда гривень.

Тобто держбюджет в результаті цієї складної операції повинен отримати на 10,3 мільярда гривень більше, ніж спочатку з нього буде витрачено (42,5 мільярда гривень мінус 32,2 мільярда гривень). Цей надлишок буде спрямований на інфраструктурні проекти (створення державної авіакомпанії, ремонт мостів і автодоріг, а також модернізацію залізничної інфраструктури та рухомого складу), але докладніше про це згодом.

Автори законопроекту у пояснювальній записці до нього стверджують, що прийняття документа не створить негативного ефекту на баланс держбюджету, виходячи з того, що держбюджет отримає все передбачені документом виплати.

Даний законопроект розглядає бюджетний комітет Фото: auc.org.ua

Нас з тобою надурили

Але чи отримає державна казна всі зазначені кошти?

"Схема сама по собі непогана. По суті, ці гроші проводяться з бюджету в бюджет буквально протягом декількох днів", - пояснив "Апострофу" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Також, за його словами, ця операція дозволить розблокувати діяльність "Укрнафти", чиї активи заарештовані (формально описані, що за фактом те ж саме - "Апостроф"), і це також є позитивним фактом.

"Запропонована схема цілком прийнятна. Але для повної успішності потрібно, щоб усі сторони в цьому брали участь, а не тільки держава", - додав Куюн, пояснивши, що проблеми можуть виникнути з участю в цих виплатах міноритаріїв, читай - Ігоря Коломойського.

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський також не виключає, що гроші все ж повернуться до бюджету за описаною вище схемою, і, можливо, навіть в обсягах, зазначених в розрахунках.

Однак головна проблема полягає навіть не в тому, чи отримає, нарешті, бюджет податкові виплати від скандальної компанії (хоча, звичайно ж, це також важливо). "Зрозуміло, що це разводняк", - говорить Землянський.

Експерт пояснив, що, по суті, "Укрнафті" дозволяють розрахуватися по податках та зборах за рахунок держбюджету - користю для Ігоря Валерійовича (Коломойського), який за допомогою бюджету закриє свої податкові зобов'язання". При цьому "Нафтогаз" також хоче "зіграти бюджетними грошима". вишенькою на торті вішають 10 мільярдів - дивіться, як нас облагодіяли", - з сарказмом сказав він.

За словами Сергія Куюна, потрібно, перш за все, згадати, з чиєї вини з'явилася описана вище проблема.

"Податковий борг "Укрнафти" з'явився в 2014 році. Коли у нас все палахкотіло на Сході, менеджмент компанії, підконтрольний міноритаріям, перестав платити податки, - обурюється експерт. - Їм не сподобалося, що уряд підняв ренту на нафту, і вони таким чином відреагували . Якби не цей демарш, "Укрнафта" не стала б найбільшим боржником держбюджету ".

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші