RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ведись приватизація, велика та маленька: як продають держвласність в Україні

У 2023 році до бюджету України від приватизації мають надійти 6 мільярдів гривень

У 2023 році до бюджету України від приватизації мають надійти 6 мільярдів гривень Фото: Pixabay

В Україні, незважаючи на війну, продовжується приватизація. Хоча війна, безперечно, суттєво скоригувала плани продажу державної власності. У бюджеті 2022 року план доходів від приватизації становив 8 мільярдів гривень, й, зрозуміло, він не був виконаний – до державної скарбниці було перераховано лише 1,7 мільярда гривень. На 2023 рік приватизаційний план також досить амбітний – 6 мільярдів гривень. "Апостроф" розбирався чи буде він виконаний.

Приватизація малими кроками

У Фонді держмайна України (ФДМ) повідомили "Апострофу", що станом на 31 травня 2023 року перелік об'єктів малої приватизації становив 1513 позицій. З початку року до кінця травня на продаж було виставлено 323 об'єкти, за цей період відбулися електронні аукціони з продажу 170 об'єктів на загальну суму 1 мільярд 567,7 мільйона гривень (їх стартова ціна при цьому становила 405,2 мільйона гривень).

"За період з 1 січня 2023 року по 31 травня 2023 року від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних із процесом приватизації, до державного бюджету України перераховано 1 134,36 мільйона гривень", - йдеться в офіційній відповіді ФДМ на запит видання.

Крім того, станом на кінець травня було оголошено 44 аукціони з продажу об'єктів малої приватизації на суму 274,97 мільйона гривень (стартова ціна). Інші об'єкти малої приватизації також готуються до продажу, додали у фонді.

Туманні плани

Враховуючи, що за перші п'ять місяців приватизація принесла бюджету трохи більше мільярда гривень, важко уявити, що до кінця року вдасться продати об'єкти держвласності ще на понад 5 мільярдів гривень.

Однак варто зазначити, що на сьогодні в країні здійснюється лише мала приватизація, оскільки велику приватизацію поки що заблоковано.

Але після того, як нещодавно набрав чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про Фонд державного майна України" щодо оптимізації структури Фонду державного майна України", з'явилися підстави для розблокування великої приватизації.

Плани з продажу великих об'єктів в уряду є. Серед них, зокрема, Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат (ЗАлК) та Миколаївський глиноземний завод, які раніше контролював російський олігарх Олег Дерипаска.

Але коли ці та інші активи будуть виставлені на продаж, невідомо. Принаймні Фонд держмайна не надав "Апострофу" конкретну інформацію з цього питання.

Варто також додати, що в Україні й в мирні часи не надто складалося з великою приватизацією. Наприклад, продаж Одеського припортового заводу (ОПЗ) за останні кілька років уже став притчею у язицех.

Одеський припортовий заводФото: Wikipedia

При цьому влада не відмовляється від планів продати ОПЗ навіть під час війни. Як повідомив в ефірі одного із недавніх телемарафонів голова Фонду держмайна Рустем Умеров, на сьогодні розглядається можливість приватизації цього підприємства, а також компанії "Центренерго" та "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" (ОДГХК) або наприкінці цього року, або, скоріше, вже наступного року.

Не секрет, що під час війни продати серйозний об'єкт, до того ж за гарною ціною, вкрай складно, і багато експертів, навіть тих, хто підтримує максимальне роздержавлення власності, вважають за доцільне виставляти подібні активи на приватизацію вже після завершення бойових дій.

…і долучившийся до них Янукович

Повертаючись до питання про вилучення об'єктів власності в Україні підсанкційних росіян, зазначимо, що цей процес триває.

Читайте також: Кінець алюмінієвого олігарха: що робити з активами Дерипаски

Зокрема, за інформацією ФДМ, у власність держави перейшли активи, які контролював мільярдер, колишній топменеджер державної компанії "Ростех" Михайло Шелков. Йдеться про ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" у Дніпропетровській області (титанові руди) та агрохолдинг ТОВ "Інвестагро". Раніше голова фонду Рустем Умеров заявляв, що Демурінський ГЗК треба продати.

У Шелкова також були конфісковані інші об'єкти власності, зокрема квартира в Одесі (площа понад 175 квадратних метрів).

Також вилучено власність в Україні олігарха, акціонера АФК "Система" Володимира Євтушенкова. Йдеться про 15 об'єктів нерухомості у Запоріжжі, більшість яких зареєстровано за адресою Дніпропетровське шосе, 11.

Під контроль Фонду держмайна, що є уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави, також перейшли корпоративні права ТОВ "СТАВ-2003", що знаходиться на території тимчасово окупованого Криму. Його акціонером був колишній ректор Білгородського державного національного дослідницького університету Олег Полухін.

Санкції, пов'язані з конфіскацією майна, також торкнулися колишнього президента Віктора Януковича, який втік до Росії. У нього вилучили на користь держави ТОВ "Танталіт", ТОВ "Дом Лесника", готельно-ресторанний комплекс "Акація" під Києвом, кілька об'єктів нерухомості у Вишгородському районі Київської області та квартиру на Оболонській набережній у Києві.

Конфісковані активи росіян та президента-втікача, який до них долучився, можуть бути виставлені на продаж або передані в оренду, проте ФДМ не повідомив "Апострофу" про плани приватизації цих об'єктів.

Читайте також: Нахабство досягло такого рівня, що чиновники прямо говорять: краду "тому що можу" – нардеп Ярослав Железняк

Новини партнерів

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші