RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гривня на гойдалках: чого чекати від курсу нацвалюти у найближчі дні

Курс гривні коливається в межах однієї гривні

Курс гривні коливається в межах однієї гривні Фото: pixabay.com

З початку червня курс гривні, який досяг піку 5 числа (курс НБУ - 27,20 за долар), почав несподівано, але стрімко зростати, привчивши українців з оптимізмом відкривати новини щодо валютних коливань. Більше того, гривня навіть змогла очолити світовий валютний рейтинг, як найкраща валюта року за показником укріплення. Втім, початок серпня показав, що набрана гривнею вага може дуже легко розгубитися.

Що відбувалося з гривнею з 1 червня до 1 серпня

Гривня почала літо з курсу 26,87 за долар і вже через 5 днів показала максимальне падіння, знизившись до 27,2 за долар. Однак подальша ситуація показала, що у національної валюти є не тільки гордість і характер, але й запас міцності, який дозволив не лише зупинити падіння, але і розвернути його. Вже 1 липня курс гривні зміцнів до рівня 26,18 і поки всі чекали нового піке, гривня продовжила зростання. Тим часом 1 серпня курс вже був 25,02 і у гривню повірили навіть останні песимісти. Втім, можливо, даремно.

До 6 серпня курс гривні зробив фортель і звалився на 71 копійку. Правда, за наступні дні курс знову пішов на зміцнення і на 8 серпня НБУ встановив курс 25,42 за долар.

Чому гривня виросла

"Апостроф" раніше вже пояснював, що головною причиною зростання стали облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які активно скуповують як внутрішні гравці, так і нерезиденти. Привабливість цих паперів полягає в тому, що вони дозволяють непогано заробити - їх прибутковість у гривні ще недавно була майже 20%. Останнім часом, після зниження облікової ставки НБУ, - 16-17%. Валютні ОВДП також досить прибуткові - їх прибутковість залишається на рівні 6-7% річних. Виручені від продажу облігацій кошти надходять до держбюджету, покриваючи таким чином його дефіцит.

Які прогнози для гривні

Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

З одного боку, в світі дуже багато грошей, які шукають прибутковість. Кілька років тому подібна ситуація була в Єгипті і в країну зайшло 18 млрд доларів. З іншого боку, питання в тому, скільки таких грошей може прийняти Україна.

... З огляду на встановлений ліміт залучення боргу на 2019 рік, а також потреби в рефінансуванні, уряд може до кінця року максимально залучити за гривневими ОВДП до 3 млрд доларів. Навряд чи, звичайно, всі ці папери куплять нерезиденти, але саме ця цифра є лімітом. Тобто, враховуючи і локальні банки, цілком реально проковтнути зовнішніх грошей 1-2 млрд доларів до кінця року. А така сума може посунути курс ще сильніше.

Принаймні цього тижня ми побачили, що 500 млн доларів від іноземців змусили курс гривні пройти на 50 копійок.

Вадим Іосуб, старший аналітик компанії "Альпарі"

Долар на міжбанку безперервно зростав з минулої середи, однак у вівторок взяв паузу і знизився. Проте потенціал його зростання ще не вичерпано, тому що на ринку поки не видно короткострокових локальних факторів для зміцнення гривні.

На найближчий тиждень ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 26 гривень, а готівковий долар в банках - по 26-26,3 гривні.

Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики компанії Forex Club

Українська гривня продовжує зміцнюватися, і з ранку в середу торгується на позначці нижче 25,5 грн за долар на тлі повідомлень про те, що міжнародні резерви України в липні виросли до шестирічного максимуму. Вони збільшилися на 5,8% і досягли 21,8 млрд доларів. Цього об'єму достатньо для того, щоб безболісно пройти період найближчих пікових виплат за зовнішніми зобов'язаннями.

Крім того, вчорашній аукціон Мінфіну показав високий попит інвесторів на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), що підтримує гривню.

Ігор Гарбарук, міжнародний економічний експерт, голова ГО "Національний інтерес України".

Зміцнення гривні саме в цей період було абсолютно передбачуваним. Єдине, практично ніхто з експертів не припускав такого істотного зміцнення і того що буде "пробито дно" в 25 гривень. Зміцнення гривні в жодному разі не пов'язане з реальною ситуацією в економіці країни, процеси в якій швидше мають негативну тенденцію особливо в її промисловому секторі, який демонструє скорочення. Наприклад, червень до травня 2019 року - скорочення склало 3.7%, а червень 2019 до червня 2018 - 2.3%.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів