RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні зникли дрібні монети: що буде з цінами і як даватимуть решту

Що робити з копійками на руках і коли в Україні зникнуть інші монети

Що робити з копійками на руках і коли в Україні зникнуть інші монети Фото: flickr.com

В Україні з 1 жовтня відійшли в історію монети номіналом 1, 2 і 5 копійок. З цієї дати їх більше не прийматимуть в якості оплати, а Нацбанк почне їх "ліквідовувати". При цьому, в наступні три роки українці зможуть здати ці монети в банк, обмінявши на інші монети або банкноти на відповідну суму.

"Апостроф" розповідає, що тепер буде з монетами в Україні, і як формуватимуться ціни в стилі 9,99.

Більше не гроші

З сьогоднішнього дня з обороту виводять монети, якими, в принципі, вже майже ніхто не користувався. Якщо на 5 копійок, такий-сякий, попит був, то коли ви востаннє бачили монети номіналом 1 і 2 копійки? Отож.

Таким чином, їх виведення з ринку виглядає цілком обґрунтованим і логічним.

Обмін монет, що вийшли в тираж, можна буде провести до 30 вересня 2022 року. Це буде робитися безкоштовно в таких банках, як Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль. Обмежень щодо обміну монет теж не буде, скільки знайдете - все ваше.

Крім того, з 1 жовтня будуть поступово виводитися з обігу монети номіналом 25 копійок. Вони все ще залишаться платіжним засобом, але ті, четвертаки, які потраплять в банк, в оборот більше не повернуться. Їх "термін життя", як очікується, буде завершено в 2022 році.

Що не так з монетами?

Світова практика вже давно показала ефективність відмови від випуску монет дрібного номіналу. Наприклад, Норвегія та Данія відмовилися від такої практики ще в 70-х роках. У країнах Європи така практика стартувала на початку 2000-х років. Всі задоволені, проблем немає.

У Нацбанку пояснюють своє рішення відмовитися від дрібних монет тим, що їх виготовлення коштує дорожче номіналу. Тобто, виготовлення однієї монети номіналом одна копійка коштує дорожче, ніж одна копійка. Після відмови від такої абсурдної витрати грошей Україна зможе заощадити близько 90 мільйонів гривень. Всього, як очікується, Україна зможе заощадити близько мільярда гривень: враховано не тільки карбування монет, але також їх транспортування, інкасацію, утилізацію та інше.

Крім того, в НБУ впевнені, що українці також будуть задоволені зникненням монет. Менше непотрібного мотлоху лежатиме в гаманцях.

Скільки зараз дрібних монет на руках українців

Монет на руках просто неймовірна кількість. За даними регулятора, станом на 1 липня 2019 року на руках в українців знаходиться майже 2,5 мільярда монет номіналом одна копійка, майже 1,4 мільярда монет номіналом дві копійки і майже 1,9 мільярда монет номіналом п'ять копійок. При цьому мова йде не тільки про монети, які дійсно перебувають на руках українців, а й про всі ті, які роками лежать в канавах, на сміттєзвалищах тощо.

Що тепер з цінами і чеками?

Ситуація з цінами і чеками в Україні була врегульована ще з 1 липня 2018 року, коли з'явилося правило округлення. Ось його суть: якщо у вашому чеку сума від 51 до 54 копійок, ви платите 50. Якщо 55-59, округлення працює в сторону збільшення, і ви платите 60. Після виключення з обороту 1, 2 і 5 копійок правила залишаються незмінними.

Однак улюблені супермаркетами ціни 9,99 гривень все одно залишаться, оскільки правило округлення діє тільки для остаточної суми в чеку.

У безготівковій оплаті правила округлення не діятимуть.

Крім того, багато торгових мереж уже зараз пропонують користувачам їх клубних карт зарахувати здачу в копійках на їх віртуальний копійчаний рахунок. Якщо ж на рахунку буде достатньо монет, щоб оплатити ними суму або частину суми в чеку - то в магазині їх просто знімуть з рахунку.

Які монети і купюри залишаються в Україні

До 30 вересня 2022 року в Україні діятимуть монети 10, 25, 50 копійок, 1 та 2 гривні. Також в обороті будуть купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень. З 25 жовтня 2019 року також з'явиться купюра номіналом 1 тисяча гривень.

Крім того, в 2019-2020 роках очікується поява монет номіналом 5 і 10 гривень, які виведуть з обороту відповідні купюри.

Таким чином, з 1 жовтня 2022 року в Україні залишаться шість монет і шість купюр: монети 10 і 50 копійок, 1, 2, 5, 10 гривень і купюри номіналом 20, 50, 100, 200, 500, 1000 гривень.

Була копійка, а міг бути - шаг

І трохи історії в пам'ять про поступове закінчення епохи копійок. У 1991 році, коли постало питання появи монет, розглядався варіант, що назва для розмінних монет гривні буде - "шаг". Так називалися монети в УНР в 1917-1919 роках. Однак вибір припав на більш звичну "копійку".

Перші монети для України були виготовлені в 1992 році Монетним двором Італії, а вже з 1996 року монети почали карбувати і в Україні.

Автором ескізів монет був український художник Василь Лопата.

Читайте також

Десятки мільярдів: що зараз із виплатами України для громадян на окупованих територіях

Україна продовжує платити пенсії та зарплати тим, хто залишається на тимчасово окупованій території, але скільки таких громадян, невідомо

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

На доходи від заморожених активів Росії в ЄС можна купити мільйон снарядів або три системи Patriot

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів