RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні проведуть чергову індексацію пенсій: кому чекати доплат

У травні пенсії підвищили більш, ніж 8 мільйонам українців

У травні пенсії підвищили більш, ніж 8 мільйонам українців Фото: Getty images

Українська влада готує черговий перерахунок пенсій. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовував, кому і на скільки можуть збільшити виплати, і чи вистачить на це грошей у бюджеті.

Міністерство соціальної політики ініціює індексацію всіх пенсій українців. Глава відомства Марина Лазебна зазначила, що на сьогодні, зокрема, не проводиться щорічна індексація пенсій чорнобильців, а також деяких інших категорій.

"У нас є такі ініціативи - зробити так, щоб індексація пенсії була без винятків для усіх пенсіонерів. Це не тільки чорнобильські пенсії - і військові не індексуються, це і державні службовці, і вчені, і журналісти", - сказала вона.

Нагадаємо, в травні була проведена індексація пенсій, яка торкнулася 8,4 мільйона осіб (із 11,25 мільйонів усіх пенсіонерів). Перерахунок проводився за спеціальною формулою, яка враховує зростання середньої зарплати та інфляції за попередній рік. Підвищення становило 11%, в середньому - на 260 гривень (при цьому приблизно для половини пенсіонерів розмір надбавки виявився лише 100 гривень).

Крім того, 1 липня, у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, були підвищені мінімальна і максимальна пенсії, розмір яких прив'язаний до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Приблизно для 3 мільйонів пенсіонерів розмір пенсії збільшився зі 1638 гривень до 1712 гривень (надбавка 74 гривні). Відповідно, максимальна пенсія збільшилася з 16 380 гривень до 17 120 гривень (на 740 гривень). Одержувачів таких пенсій в Україні приблизно 20 тисяч осіб.

Станом на 1 грудня заплановано ще одне підвищення, пов'язане зі збільшенням прожиткового мінімуму - мінімальна пенсія зросте до 1769 гривень, максимальна - до 17 690 гривень.

Спецпенсії в мінусі

Однак ні підвищення, що вже відбулося, ні заплановане грудневе, не стосуються одержувачів спецпенсій, про які заявила міністр соціальної політики.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін в коментарі "Апострофу" розповів, що спочатку спеціальні пенсії були вищі, ніж звичайні пенсійні виплати, але вони досі не підлягали індексації. "А індексація цей розрив скорочує. І, коли цей розрив зникає, людині перераховують спеціальну пенсію, як пенсію за віком, і після цього вже її починають індексувати. Але тоді втрачається сенс у спеціальній пенсії", - пояснив експерт.

Саме цю несправедливість і збирається усунути Міністерство соціальної політики.

Скільки на сьогодні в Україні людей отримують спецпенсії? За словами Олега Пендзіна, їх, за різними розрахунками, 200-250 тисяч. Відповідно, додав він, для індексації цих пенсій значні ресурси не знадобляться.

Поки незрозуміло, чи планується індексувати пенсії суддів і прокурорів, які в рази, а то і в десятки разів більші, ніж у "простих смертних". За даними Пенсійного фонду України, станом на квітень, середня пенсія судді у відставці становила майже 50 тисяч гривень. Водночас, як зазначив Олег Пендзін, судді і прокурори отримують не пенсії, а так зване довічне утримання, а тому, цілком можливо, їх не торкнеться ініційований владою перерахунок.

Фото: Getty images

Підвищити усім

При цьому радник президента України з економічних питань Олег Устенко вважає, що влада не повинна обмежуватися індексацією тільки спеціальних пенсій.

"В умовах кризи, максимум, на який ти можеш піти в більшості випадків, це - просто індексація в рамках інфляції", - сказав фахівець у коментарі виданню.

Зростання цін в нинішньому році, за оцінкою Устенка, має бути нижче 5%: моєму розумінні, на кожну 1000 гривень людина повинна отримати додатково 50 гривень. Якщо людина отримує (пенсію) 2000 гривень, вона має отримувати 2100 гривень. І то - це мало, так як кардинально не змінює ситуацію".

Інше питання - чи може сьогодні держава це собі дозволити.

"Повинен бути якийсь рівень (пенсії), і це - питання для дискусії - яке не потрапить під цю індексацію. Тобто ми усвідомлено підемо на те, що, наприклад, судді, ще хтось, хто має більшу пенсію, не отримають таку індексацію", - говорить Олег Устенко.

При цьому, вважає він, ті, хто живе на мінімальну пенсію, хто потребує додаткової допомоги, повинні отримати більше. "Тобто, якщо всім збільшують пенсії на 5%, то їм потрібно проіндексувати на 5+%, і це додаткове збільшення також є предметом для дискусії з урахуванням того, які є кошти в державному бюджеті", - підкреслив експерт.

Індексацію по осені рахують

Якщо проводити такий перерахунок, то коли? Олег Устенко вважає, що зволікати не варто, і індексацію слід провести восени.

За словами Олега Пендзіна, поки озвучені ініціативи безпосередньо не оформлені, а тому незрозуміло, коли подібний перерахунок пенсій може відбутися.

"Ніякого законопроекту з цього приводу немає, тому цілком можливо, що цю індексацію вони фізично зробити не встигнуть і перенесуть на наступний рік, - заявив експерт. - Із іншого боку, це можуть зробити під місцеві вибори (кінець жовтня). Тобто не виключено, що у вересні ми все ж побачимо зміни до державного бюджету".

Потрібно зазначити, що в Україні підвищують не тільки пенсії. Так, днями президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про збільшення з 1 вересня мінімальної зарплати до 5000 гривень.

В Україні "мінімалка" індексується на початку кожного року. З 1 січня 2020 року вона має становити 4723 гривні. Рішення влади, яка не чекаючи 1 січня 2021 року підвищити мінімальну зарплату (при тому, що в наступному році вона, як очікується, також буде збільшена двічі) напевно продиктовано прагненням забезпечити співвітчизникам більш гідний рівень життя, проте особливих сумнівів у тому, що це робиться під вибори, напевно немає ні у кого.

Фото: NBU

Усім може не вистачити

Досить важливе питання: скільки потрібно грошей на підвищення пенсій? У влади поки відповіді немає. Або вона поки не озвучується публічно.

Крім того, очевидно, що індексація лише спецпенсій це - одна сума, а решти - зовсім інша.

Однак можна самостійно розрахувати необхідну суму. Якщо мова йде про всіх або майже всіх пенсіонерів, то це - приблизно 11 мільйонів осіб. Середній розмір пенсії, станом на 1 липня - 3393 гривні. Перемножимо два цифри - отримаємо 37,3 мільярди гривень. 5% від цієї суми - 1,9 мільярди гривень. Приблизно стільки потрібно вишукати додаткових коштів для того, щоб за раз підняти пенсії українським пенсіонерам.

"Це - приблизна сума, необхідна для індексації", - сказав "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Багато це, чи мало? "У місячному масштабі ця сума невелика", - говорить експерт.

Однак підвищені пенсії потрібно буде виплачувати щомісяця, а це - вже зовсім інші витрати. За словами Кияна, з часом вони можуть лягти важким тягарем на Пенсійний фонд і, за замовчуванням, на держбюджет, так як із нього виділяються мільярдні дотації на виплату пенсій.

"І тоді може скластися ситуація, коли комусь просто не буде вистачати грошей. Можуть початися затримки виплат, - говорить Єгор Киян. - Але це, звичайно ж, найгірший сценарій".

Без друкарського верстата

Олег Устенко визнає, що ситуація з бюджетом непроста - дефіцит становить близько 300 мільярдів гривень. Але бюджетний дефіцит активно покривається за рахунок запозичень, які робить Міністерство фінансів, а не через грошову емісію, запевняє радник президента.

Це обнадіює, так як неконтрольоване друкування грошей призведе до істотного зростання цін і ослаблення гривні, і в цьому випадку всі ті скромні надбавки, які обіцяють українцям, будуть "з'їдені" інфляцією і девальвацією.

Єгор Киян підтримує ідею здійснення запозичень для покриття дефіциту держбюджету, але застерігає, що через світову кризу, викликану поширенням коронавірусу, позичати буде складніше.

"Зараз гроші не будуть друкувати, але їх можуть надрукувати трохи пізніше - велика ймовірність, що, рано чи пізно, ми будемо змушені перейти до друкування грошей, якщо не продумаємо план дій наперед", - заявив експерт.

У цій ситуації у влади з'являється велика спокуса вчинити так, як відома Скарлетт О'Хара з епічного роману "Віднесені вітром", яка у важкі хвилини говорила: "Я подумаю про це завтра".

Читайте також

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту

Україна має зайві гроші? Чи спрацює кешбек по-українськи

Україна як воююча країна з серйозними фінансовими проблемами не може собі дозволити програму національного кешбеку