RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без МВФ: чи вистачить нам грошей дотягнути до літа?

МВФ призупинив співпрацю з Україною. Чого чекати нашій економіці

МВФ призупинив співпрацю з Україною. Чого чекати нашій економіці Фото: Getty images

Співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) поставлено на паузу, яка може затягнутися на тривалий час. "Апостроф" з'ясовував, як довго наша країна протримається без грошей МВФ, і що нам загрожує в найгіршому сценарії.

Україна найближчим часом не отримає грошей від Міжнародного валютного фонду (МВФ) - це стало зрозуміло після завершення роботи місії фонду 12 лютого.

Нагадаємо, МВФ в рамках програми фінансування stand-by, розрахованої на 18 місяців, виділив Україні в червні 2020 року перший транш на суму 2,1 мільярда доларів. До кінця року очікувалося надходження ще двох траншів по 700 мільйонів доларів, але Київ їх так і не дочекався.

Як з'ясувалося, у фонду виникли питання, що стосуються боротьби з корупцією, проведення судової реформи, збереження незалежності Національного банку України (НБУ).

У грудні минулого року місія МВФ розпочала роботу з перегляду програми (віддалено), і тоді з'явилася слабка надія на те, що фінансування незабаром відновиться.

У це, мабуть, повірили і інші кредитори України. Так, Світовий банк (СБ) тоді ж в грудні затвердив для нашої країни позику на 300 мільйонів доларів, а Європейський Союз виділив транш на 600 мільйонів євро в рамках програми макрофінансової допомоги.

Крім того, Міністерство фінансів в грудні зробило довипуск єврооблігацій на 600 мільйонів доларів.

Але, як було сказано вище, робота місії МВФ завершилася безрезультатно, і за фактом ми маємо припинення співпраці з фондом. На невизначений термін.

Пропетляти до літа

Але наскільки нинішнє призупинення співпраці з МВФ критичне для української економіки?

Як не дивно, поки особливі труднощі нам не загрожують.

"У нас поки є запас міцності. А тому в найближчі кілька місяців, можливо, навіть до літа, ми зможемо пропетляти і проблем не відчуємо", - сказав в коментарі "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

За його словами, саме з цим, мабуть, пов'язано те, з якою легкістю українська влада відмовилася від виконання вимог МВФ, що, власне, і призвело до припинення співпраці.

Подушку безпеки створили, зокрема, ті самі запозичення, зроблені наприкінці минулого року.

Національний банк УкраїниФото: flickr.com

Більш того, вважає Фурса, інвестори поки не будуть цуратися України, незважаючи на паузу в програмі МВФ, тому що вони, в основному, вірять, що співпраця рано чи пізно відновиться.

"До того ж, ситуація на зовнішніх ринках хоч і трохи погіршилася, але все одно прекрасна. Попит на наші товари високий, ціни - теж", - додав фахівець.

Старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб також вважає, що поки вітчизняній економіці нічого не загрожує. У розмові з виданням він зазначив, що, якщо українська влада виконає вимоги МВФ, і навесні переговори поновляться з тим, щоб до літа транш все ж був виділений, серйозних проблем можна буде уникнути: цьому випадку відстрочка в отриманні грошей фонду не буде критичною".

Без фінансування

А ось далі все може виявитися істотно гірше.

"Україна без програми з МВФ не зникне с мапи світу. Інша річь, що відсутність фінансування з боку фонду буде свідчити про те, що в країні продовжать процвітати корупція, олігархія та кишенькове правосуддя. А для українців це буде означати постійну бідність за прикладом латиноамериканських країн", - говорить Вадим Іосуб.

За його словами, у разі збереження корупції на нинішньому рівні інвестиції в країну просто не прийдуть, а позики доведеться залучати за значно вищими ставками: "Це може призвести до подорожчання обслуговування держборгу приблизно на 1 мільярд доларів щорічно".

Також потрібно розуміти, що до програми фінансування МВФ прив'язані позики інших кредиторів України. Зокрема, це - другий транш макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 600 мільйонів євро, а також два транші Світового банку по 350 мільйонів доларів, зазначає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

"Тобто можна вважати, що країна залишилася без фінансування", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Фото: flickr.com

Дефолт замовляли?

Яким може бути найгірший сценарій для України?

За словами Вадима Іосуба, відмова від співпраці з МВФ і, як наслідок, з іншими кредиторами, призведе до зниження рейтингів країни, збільшення вартості обслуговування держборгу, скорочення обсягів інвестицій, складнощів з покриттям дефіциту бюджету, зниження міжнародних резервів.

Якщо до кінця року співпраця з фондом не буде відновлена, можливі проблеми, пов'язані з дефіцитом бюджету, попереджає Сергій Фурса: "Це може призвести до того, що частина грошей буде братися з резервів Нацбанку, забиратися ліквідність у банків - тобто буде елемент емісії. Буде удар по економіці, удар по гривні".

За словами експерта, навіть якщо не відбудеться "обвалу в самий низ", валютний курс в разі реалізації такого сценарію цілком може дійти до рівня 30 гривень/долар.

Ну і, мабуть, саме "веселе". Однією з головних проблем стане погашення боргів. А нездатність виконувати зобов'язання по боргах, зокрема, поточні у вигляді виплати відсотків, як відомо, називається дефолтом.

ез зовнішнього кредитування питання дефолту країни відкрито", - говорить Максим Орищак. Щоправда, додає він, це, скоріше, перспектива вже наступного року. Від чого, взагалі-то, не легше.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту