RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Газова рулетка для українців: хто буде у виграші від пропозиції "Нафтогазу"

Українці отримали можливість зробити запас газу на зиму за пільговими цінами

Українці отримали можливість зробити запас газу на зиму за пільговими цінами Фото: unian

НАК "Нафтогаз України" пропонує простим українцям зробити газовий "запас" на зиму за "літніми" цінами, які, як стверджують в компанії, під час опалювального сезону будуть вищими, ніж зараз. "Апостроф" з'ясовував, наскільки затребуваним у громадян буде дана пропозиція "Нафтогазу", хто опиниться у виграші, і чи можна буде згодом перепродати куплений заздалегідь газ, умовно кажучи, сусідові по сходовій клітці.

НАК "Нафтогаз України" пропонує українцям купити газ за "літніми" цінами до початку нового опалювального сезону. З такою ініціативою виступив глава холдингу Андрій Коболєв, опублікувавши відповідний пост в Facebook.

За його словами, з 1 січня 2020 року ціни на газ в Україні повинні стати ринковими, і в зимовий період майже напевно вони зростуть, порівняно з сьогоднішніми, у зв'язку з чим українці зможуть придбати необхідний обсяг палива за фіксованою "літньою" ціною, але використовувати його взимку. "Пропозиція буде діяти до 25 вересня. Купити за цією ціною можна до 25 тисяч кубометрів на одну сім'ю", - попередив Коболєв.

Трохи пізніше виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко уточнив, що скористатися цією пропозицією зможуть не всі громадяни - мова про тих, хто отримує житлово-комунальні субсидії. "Цей "газовий запас" розрахований, очевидно, не на них", - сказав він.

Проте, всі інші побутові споживачі можуть купити газ, практично, як хліб чи масло в магазині.

На своїй сторінці в Facebook НАК "Нафтогаз України" оприлюднила умови такої "купівлі":

- прийти в центр обслуговування клієнтів своєї газопостачальної організації (газзбуту);

- мати при собі паспорт;

- укласти додаткову угоду до типового договору поставки газу;

- зробити передоплату і користуватися газом під час опалювального сезону.

Компанія також опублікувала карту України, на якій позначено, в яких регіонах пропозиція "літніх" цін уже є (і скільки пунктів у кожному з них).

На карті видно, що поки газ "за акцією" купити не можуть жителі Черкаської, Полтавської, Одеської, Херсонської та Донецької областей, а також, зі зрозумілих причин, Криму. При цьому в "Нафтогазі" пообіцяли оновлювати карту для відображення змін, що відбуваються.

Фактор недовіри

Президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар розглядає цю ініціативу "Нафтогазу" як якийсь експеримент. "Можна зробити і подивитися, що з цього вийде. Логіка в цьому є, - сказав експерт в коментарі "Апостроф". - А якими будуть практичні результати - подивимося".

За його словами, головним показником цього експерименту стане або поява довіри до "Нафтогазу" з боку населення, або збереження існуючої на сьогодні недовіри, "якщо щось піде не так".

При цьому Гончар сумнівається, що бажаючих скористатися такою пропозицією буде багато - якраз через недовіру більшості громадян - не тільки конкретно до "Нафтогазу", а й до держави і держсектору в цілому: "У душі буде зріти підозра, що десь хочуть нагріти".

При цьому у людей є негативне ставлення безпосередньо до керівництва компанії, пов'язане, зокрема, з мільйонними преміями топ-менеджерів на тлі зростання тарифів на газ для населення.

Експерт також не виключає, що в низці ЗМІ з'являться матеріали про те, що "Нафтогаз" обманює українців. "Навіть, якщо все буде чисто, знайдуться ті, хто стане шукати чорну кішку в темній кімнаті, де її немає", - сказав Михайло Гончар.

Кредит для "Нафтогазу"

Директор спецпроектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев також вважає цілком логічною ініціативу "Нафтогазу", але, перш за все, з точки зору самого холдингу. "Ця ініціатива дуже вигідна "Нафтогазу", оскільки мова йде, фактично, про передоплату", - пояснив він виданню. Водночас, за словами експерта, в цьому питанні абсолютно не враховано інтереси газопостачальних компаній, так званих облгазів: "Цим компаніям вигідніше, навпаки, почекати закінчення дії постанови уряду про обмеження цін для населення і продавати газ за ціною, яка сформується після 1 січня".

На сьогодні рішенням Кабінету міністрів на "Нафтогаз" покладено спеціальні зобов'язання (Положення щодо спецзобов'язань, ПСО) з реалізації газу для потреб населення за зниженими цінами, але термін дії цієї постанови обмежений поточним роком. При цьому, навіть якщо нова влада вирішить зберегти пільгову ціну на газ для громадян, вона, швидше за все, все одно буде вищою за нинішню, прогнозує Геннадій Рябцев.

Він також сумнівається, що пропозицією "Нафтогазу" про купівлю газу "задешево" скористається велика кількість людей: "Я не думаю, що знайдеться багато бажаючих безпроцентно прокредитувати НАК "Нафтогаз України".

Крім того, як зазначив Рябцев, далеко не всім споживачам має сенс робити такий запас на зиму. За словами фахівця, це може бути вигідно лише тим, хто використовує газ для опалення та підігріву води. "Для тих, хто користується газом тільки для приготування їжі на газових плитах, виграш може бути буквально 10 гривень", - уточнив він.

Помилочка вийшла

І це - за умови, що ціни в зимовий період дійсно виростуть. А якщо ні? А якщо вони знизяться - адже будь-що можливо, хоча б теоретично? Адже можуть впасти світові котирування на нафту, що спричинить зниження газових цін. На світовому, зокрема, європейському ринку газу може утворитися його надлишок, що також викличе зниження вартості палива.

Михайло Гончар, втім, сумнівається, що з огляду на сьогодні реалії, газ взимку буде дешевше, ніж зараз, хоча, припускає експерт, ціни можуть не вирости або, якщо виростуть, то незначно: "Наприклад, якщо зима буде дуже теплою. З урахуванням того, що всі готувалися до зими, до "газової війни", закачали максимально газ (станом на 25 серпня, в підземні сховища вже закачано 17,8 мільярда кубометрів газу, планується цей запас довести до 20 мільярдів кубів, що має забезпечити безперебійне проходження опалювального сезону, - "Апостроф")".

Присутній також електоральний чинник, оскільки, як очікується, незабаром мають відбутися місцеві вибори, і нова влада, яка має намір закріпити отриманий на парламентських виборах успіх, може почати пресингувати "Нафтогаз", щоб компанія пішла на зниження ціни газу, зазначив Михайло Гончар, додавши, що в цьому випадку ті, хто купить газ за "літніми" цінами, опиняться в програші.

Ми так не домовлялися!

І що робити, якщо в результаті "пільгова" ціна виявиться вищою за звичайну? Вимагати компенсації від "Нафтогазу"? - Все залежить від умов договору, вважають експерти, хоча і сумніваються, що це буде можливо: ніхто нікого ж не змушував.

Чи можна буде повернути паливо "Нафтогазу"? У компанії зазначають, що при підписанні договору про передоплату за "літніми" цінами спеціальний консультант допоможе визначити потрібний об'єм газу для кожного домогосподарства. Але це можна зробити тільки приблизно - а раптом, як уже було сказано вище, зима буде теплою? Чи можна буде продати холдингу надлишки?

А чи буде можливість перепродати газ іншим споживачам - це можуть бути, знову-таки, надлишки, або ж людина захоче заробити на різниці в ціні (якщо вона взимку дійсно помітно зросте)?

Очевидно, що всі ці питання повинні регулюватися контрактом. Однак деякі моменти очевидні вже зараз.

За словами Геннадія Рябцева, якби в Україні був сформований роздрібний ринок газу, то такі операції (з перепродажу газу) стали б можливі, але поки цього немає, і тут можуть бути непередбачені ризики.

Також слід розуміти, що газ - досить специфічний товар. "Його можна тільки по трубі отримати і, відповідно, по тій же трубі переправити в разі продажу", - говорить Михайло Гончар. За його словами, перепродаючи газ, доведеться мати справу вже не з "Нафтогазом", а з місцевою газорозподільною компанією (все тим же облгазом). "Облгаз може це зробити, але за певну плату", - пояснив експерт.

Крім того, може виникнути проблема іншого роду. "Якщо ви хочете продати газ, ви стаєте ніби трейдером, але чи є у вас відповідна ліцензія, ось в чому питання?" - підкреслив Гончар.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі