RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Є ефективний спосіб, щоб зробити Україну менш залежною від Росії - екс-генсек НАТО

Андерс Фог Расмуссен про енергетичну безпеку України

Андерс Фог Расмуссен про енергетичну безпеку України Фото: unian

Україна може виграти енергетичні війни з Росією, якщо буде розширювати перелік власних джерел отримання енергії. Постачання американського газу через Польщу, про яке домовилися наприкінці серпня цього року, може похитнути позиції Кремля. Але важливим також є членство в Європейському енергетичному союзі та "зелені" джерела енергетики – інвестувати у них може Німеччина. Про це "Апострофу" розповів колишній прем'єр Данії та екс-генсек НАТО АНДЕРС ФОГ РАСМУССЕН, що брав участь у профільній панельній дискусії в рамках 16-ї Ялтинської європейської стратегії.

- Як Україна може виграти битву за енергетичну незалежність?

- Перш за все, завдяки більшій енергоефективності. Щиро кажучи, я вважаю це найбільш ефективним способом зробити Україну менш залежною від імпортованої енергії, заощадити енергію, скоротити споживання енергії завдяки кращому способу опалення будинків, більш ефективних електроприладів тощо.

Другий спосіб – розвиток альтернативних (відновлюваних) джерел енергії. Це допоможе скоротити залежність від імпортованого газу. Це дуже важливий інструмент.

І, звісно, Україні варто диверсифікувати свої енергетичні ресурси. Не покладатися лише на один із них.

Особисто я категорично проти "Північного потоку -2", тому що це не комерційний проект. Це політичний проект, який Росія використовує, аби підтримувати залежність Європи від імпорту російського газу. Він матиме непрямий вплив і на Україну.

- США і Польща збираються створити спільний проект, аби забезпечувати Україну американським газом. Чи допоможе це у боротьбі з впливом Кремля?

- Так, це хороша ідея. Я вже сказав про диверсифікацію ваших енергетичних ресурсів. Імпорт скрапленого газу може замінити імпортування російського газу.

- Чи може Україна здобути енергетичну незалежність від Кремля, не здобувши політичної незалежності?

- Ні, не може. Енергетика і політика пов'язані. Я думаю, що договір про продовження транзиту буде розглядатися, тож Україні буде потрібен російський газ. Але позитивні новини в тому, що за останні роки Україна значно скоротила свою залежність від імпорту російського газу. Тож розвиток має продовжуватися. Я вважаю, що імпорт американського скрапленого газу буде одним із засобів у цій боротьбі.

Також членство в Європейському енергетичному союзі є дуже важливим для України. Бо якщо Росія буде експортувати газ, наприклад, до Німеччини, то Німеччина може експортувати газ до України й інших країн. І це скоротить ризик, що Росія буде неправильно використовувати свою енергетику як інструмент своєї безпекової політики.

- Чи може Європа більше інвестувати в розвиток "зеленої" енергетики в Україні?

- Я сподіваюся. Можна інвестувати у сонячну енергетику, вітроенергетику. Остання у Данії становить більш ніж 50% від електровидобування. Це дуже важлива складова енергетики країни.

- Яка країна може стати найбільш перспективним партнером у цьому питанні?

- Я уже згадував Данію, але це маленька країна. Я думаю, Німеччина.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі