RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Романтизм Кабміну і жорстока реальність: які ціни чекають на українців у найближчі роки

Ціни в Україні наблизилися до європейського рівня

Ціни в Україні наблизилися до європейського рівня Фото: unian

Міністерство економіки прогнозує, що в найближчі три роки ціни в Україні будуть рости повільніше, ніж в останні роки. Очікується зростання інфляції на 6% в рік, а за сприятливого розвитку подій - взагалі на 5%. "Апостроф" з'ясовував, коли темпи інфляції в нашій країні сповільняться до європейських.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує, що в найближчі три роки інфляція в Україні буде на рівні 5% або трохи вище. Про це повідомив глава відомства Тимофій Милованов.

За словами міністра, розроблено два сценарії зростання цін (що і є інфляція) у нашій країні в 2020-2022 роках. Так, за базовим сценарієм Мінекономіки, в 2020 році ціни виростуть на 5,5%, в 2021 році - на 5,3%, у 2022-му - на 5,1%. При цьому в оптимістичному сценарії інфляція в 2020 році складе 5,8%, а ось в двох наступних - сповільниться до 5%.

Різниця між двома сценаріями обумовленаіноземними інвестиціями, точніше, їх кількістю. "В оптимістичному сценарії на 3 мільярди (очевидно доларів, як зазвичай рахуються іноземні інвестиції, - "Апостроф") - більше зовнішніх інвестицій", - написав Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook. При цьому він додав, що для залучення значного обсягу інвестицій Україні потрібні "кращий бізнес-клімат, відсутність корупції у владі і на місцях, робоча судова система, реформи (включаючи ліберальний ринок землі і приватизацію)".

Треба сказати, що навіть базовий сценарій передбачає досить непоганий прогноз інфляції - адже в 2018 році ціни в країні зросли на 9,8%, а в 2017-м - на 13,7% (про показник інфляції 2015 року в 43,3% краще взагалі не згадувати). У нинішньому році інфляція, швидше за все, буде в діапазоні 7-8%, що також цілком непогано, порівняно з попереднім періодом, проте 5% - це, правда, ще не рівень розвинених країн - у них верхній поріг становить 3%, але, все ж, дуже навіть добре.

Інфляція - це добре

Помилкою буде вважати, що зростання цін є абсолютне зло. В економічній науці вважається, що помірна інфляція навіть корисна, тому що вона сигналізує про зростання економіки - населення починає більше споживати, і ціни, відповідно, реагують на збільшення попиту. І навпаки - відсутність інфляції або, тим більше, дефляція свідчать про проблеми в економіці. Це, до речі, на практиці неодноразово підтверджувалося в Україні: в 2012-2013 роках зростання цін було на нулі, але й економіка також не росла - це, між іншим, привід задуматися для тих, хто ностальгує за "золотою епохою Януковича", оскільки очевидно, що економічна криза в Україні почалася не в результаті Євромайдану, а на кілька років раніше, й анексія Криму та війна на Донбасі її просто посилили.

При цьому "рекордсменом" за зростанням в історії України залишається 2004 рік, коли ВВП збільшився на 11,8%. Але й інфляція тоді становила 12,3%.

Україна довгі роки "наздоганяє" розвинені країни не тільки за ВВП, а й за рівнем цін. Очевидно, що в далекому 2004-му ціни в нашій країні були істотно нижчими за європейські практично по всіх позиціях. Крім того, оскільки наша країна значною мірою залежить від імпорту, ціни злітають кожен раз, коли обвалюється курс гривні - так було, наприклад у 2008 (інфляція 22,3%) і 2014 (24,9%) - 2015 (43,3 %) роках.

Однак останнім часом ціни на багато товарів і послуг в Україні досягли європейських, а в деяких випадках, навіть перевищили їх.

Ціни на багато товарів і послуг в Україні досягли європейськихpixabay.com

"У 2014-2018 роках основним драйвером інфляції були продукти, а з 2018 року на перше місце вийшли комунальні послуги - товари дорожчають набагато більш повільними темпами", - сказав в коментарі "Апострофу" директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Комуналка" в Україні дорожчає, проте тарифи ЖКГ поки не досягли європейського рівня. З одного боку, українці вже звикли до того, що газ закуповується за європейською ринковою ціною, з іншого, - на тарифи для кінцевого споживача, тобто для населення, встановлено обмеження. У літні місяці 2019 року в Європі ціни на газ істотно знизилися і навіть в якийсь момент виявилися нижчими регульованих тарифів в Україні, але з настанням холодів вони знову пішли вгору. У найближчі роки ціни не тільки на газ, а й на електроенергію (які поки що досить сильно відстають від європейських) повинні стати для населення ринковими, і, значить, вони, так чи інакше будуть підростати до середньоєвропейських. Так що тут, що називається, є, куди рости.

При цьому цілком європейськими для наших громадян вже стали ціни на автомобільне паливо, адже більша його частина імпортується.

Імпорт-експорт

Якщо так піде і далі, то, ймовірно, зростання цін у нашій країні буде все більше сповільнюватися, а тому цифри Мінекономіки реалістичні.

Олексій Дорошенко вважає, що "вписатися" в 6% інфляції в 2020 році буде вкрай складно, хоча можна постаратися це зробити. Що стосується прогнозу на 2021-2022 роки, то, на думку експерта, він є досить реалістичним. Він зазначив, що Національний банк України (НБУ) і Кабінет міністрів "в останні два роки дуже добре попрацювали - знизили інфляцію до мінімуму саме тому, що поставили собі таку мету (НБУ прямо заявляє, що його головним завданням є таргетування інфляції, - "Апостроф")".

"Значна частина товарів імпортується, і оскільки зараз курс долара та євро стабільний і навіть знижується, то, відповідно, на ринку товарів можлива навіть дефляція", - додав Дорошенко.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, в свою чергу, набагато песимістичніше оцінює прогноз інфляції від Мінекономіки. "Нічого в цьому житті безкоштовно не буває. І, якщо ви хочете бути багатим, потрібно розуміти, звідки це багатство візьметься", - сказав він виданню. За його словами, у макропрогнозі Кабміну на 2022 рік закладено негативне торговельне сальдо - 25 мільярдів доларів (негативне сальдо - коли імпорт перевищує експорт, - "Апостроф"), "при тому, що зараз - 9 мільярдів доларів (у 2018 році було негативне сальдо в розмірі 8,9 мільярди доларів, - "Апостроф")". "При цьому у нас валютних резервів - 21 мільярд доларів (станом на 1 листопада 2019 року міжнародні резерви України становили 21,4 мільярди доларів, - "Апостроф"). І у мене як у економіста виникає "дурне" питання: що буде основою покриття цього дефіциту?" - зазначив Пендзін.

У макропрогнозі Кабміну на 2022 рік закладено негативне торгове сальдо

Очевидно, що поки імпорт буде перевищувати експорт, а інші шляхи залучення валюти в країну залишаться обмеженими, тиск на гривню збережеться. Безумовно, крім експортної виручки, є й інші джерела надходження валюти. Одним із них є гроші, які перераховують українські заробітчани. "У цьому році за півроку ми отримали 4,6% зростання ВВП за рахунок 12 мільярдів доларів, які прийшли від наших заробітчан", - говорить Олег Пендзін.

Є, звичайно, ще інвестиції, але їх зараз дуже мало - в 2018 році прямі іноземні інвестиції становили всього 2,35 мільярда доларів, тоді як в кращі роки вони були на рівні близько 10 мільярдів доларів (а в 2008 році майже досягли 11 мільярдів).

Рівняння на гривню

До речі, приплив інвестицій може спровокувати короткострокове прискорення інфляції, попереджає Тимофій Милованов.

Але це - не єдиний ризик. За словами Олексія Дорошенка, небезпекою для зниження темпів зростання цін може стати масоване кредитування економіки, а, коли гроші йдуть в економіку, - це завжди призводить до зростання інфляції. "Але я сподіваюся, що тут все буде зроблено акуратно", - додає експерт.

На думку Дорошенка, вже через кілька років в Україні інфляція може цілком вийти на європейські показники: "Я думаю, що ми зможемо і через три роки побачити інфляцію 3%. Але тут головне, щоб була інтегральна мета - і кредитувати економіку, і щоб інфляція була низькою - адже ми хочемо бути і розумними, і красивими".

Але є ще один ризик. "У нас європейські ціни на продукти харчування, але вони номіновані в гривні. Величезний негативний торговий баланс тисне на валютний ринок. І, якщо впаде гривня, рівень інфляції буде величезним", - попереджає Олег Пендзін. За його словами, 5% інфляції можливі в умовах економіки, що стабільно розвивається, розвитку промисловості, створення нових робочих місць, "і коли інвестори оббивають пороги і хочуть вкладати у вашу країну гроші". А поки, вважає експерт, це - лише "економічний романтизм".

Но есть еще один риск. "У нас европейские цены на продукты питания, но они номинированы в гривне. Огромный отрицательный торговый баланс давит на валютный рынок. И, если повалится гривна, уровень инфляции будет огромным", - предупреждает Олег Пендзин. По его словам, 5% инфляции возможны в условиях стабильно развивающейся экономики, развития промышленности, создания новых рабочих мест, "и когда инвесторы обивают пороги и хотят вкладывать в вашу страну деньги". А пока, считает эксперт, это - лишь "экономический романтизм".

Читайте також

Допомога Україні остаточно перейшла в режим "гроші в обмін на реформи" - нардеп Ярослав Железняк

Україна не виконала низку вимог МВФ, що може позбавити нашу країну допомоги партнерів на десятки мільярдів доларів