RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без тарифу - холодно: коли в квартири киян пустять тепло

Влада запевняє, що тепло в будинки киян надійде вчасно

Влада запевняє, що тепло в будинки киян надійде вчасно Фото: УНІАН

Висока ціна на газ та невизначеність із тарифами – це на сьогоднішній день два камені спотикання на шляху тепла до батарей у будинках Києва. А багато мешканців столиці дуже чекають на тепло, оскільки вже більше тижня вночі температура повітря опускається до нуля градусів. Скільки киянам треба буде платити за тепло, та за рахунок чого міська влада збирається компенсувати збитки КП "Київтеплоенерго" - з'ясовував "Апостроф".

Технічно все готове

Коли у столичних будинках з’явиться тепло? Це питання сьогодні цікавить багатьох киян. Отже, за розпорядженням міської влади, це відбудеться лише тоді, коли середня температура на добу становитиме не більше 8 градусів тепла. До того ж, батареї будуть теплішати поступово – щоб уникнути різкого навантаження на труби та мережі.

У КП "Київтеплоенерго" повідомили "Апострофу", що столична теплова інфраструктура готова до старту сезону опалення. Комунальники зазначили, що випробували 2,7 тисяч теплових мереж на предмет "слабких" місць та відремонтували проблемні ділянки.

"Виконана підготовка до роботи взимку теплових пунктів, обладнання насосних станцій. Відремонтовані водогрійні котли та енергоблоки, зокрема проведені капітальні ремонти енергоблоків на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Також продовжено програму реконструкції тепломереж — у 2021 році замінили понад 70 км тепломереж на найбільш аварійних ділянках. Загалом з 2019 року в столиці замінили 340 км аварійних трубопроводів. Замість старих прокладають нові попередньо ізольовані труби із запірною арматурою європейського зразка", - йдеться у відповіді КП "Київтеплоенерго" виданню.

Читайте: Київським вузам готують драконівські тарифи на газ: чи будуть мерзнути студенти

До того ж, минулого тижня, як сказали "Апострофу" в КМДА, почали підключати лікарні, дитсадки, школи та інші заклади бюджетної сфери.

"Об’єкти соціальної сфери — школи, дитячі садки, лікарні та інші заклади — можуть підключатися до тепла за індивідуальними заявками з 1 жовтня 2021 року (згідно з розпорядженням КМДА № 2092 від 30.09.2021 р.)", - наголосили "Апострофу" теплопостачальники.

Ціна як камінь спотикання

Але не погода і навіть не технічний стан тепломереж викликає сумніви в успішному старті сезону. Найболючіше питання – це ціни на газ, які різко стрибнули вгору й спровокували купу проблем у теплопостачанні. Адже нині ціна на газ уже у вісім разів вища, аніж та, що була минулого року, і яка закладена в тариф КП "Київтеплоенерго", сказав "Апострофу" заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. Теплопостачальник самотужки з таким фінансовим навантаженням не впорається – йому потрібна допомога. Бажано від держави, бо в кишені киян залазити не хочеться.

Деякі з мешканців, з якими говорив "Апостроф", зазначають, що бояться опалювального сезону, "бо потім прийдуть шалені платіжки". Але вже зараз мріють, аби швидше увімкнули батареї.

"Вже все одно, я готовий платити, аби лишень тепло стало", - говорить один із мешканців столиці.

У КМДА сказали – допоможуть усім, чим зможуть.

"Київська міська рада прийняла рішення про збільшення розміру статутного капіталу підприємства на 2 мільярди гривень, - говорить Петро Пантелеєв. – Це один із необхідних кроків для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону в столиці. Також це дозволить не допустити зростання тарифів на тепло і гарячу воду. За це проголосували 98 депутатів".

У "Київтеплоенерго", відповідно до встановленої законодавством процедури, розрахували економічно обґрунтований тариф вартості теплової енергії та тарифів на послуги централізованого опалення та гарячої води, враховуючи всі витрати та актуальну вартість газу.

"Київтеплоенерго" досі працює за тарифами, встановленими у 2019 році. За цей період зросла вартість природного газу, підвищився тариф на послуги з розподілу природного газу, підвищилась ціна електричної енергії, зросла вартість виробництва теплової енергії на ТЕЦ тощо", - сказали "Апострофу" в КМДА.

До того ж, як говорив Віталій Кличко, "Теплокомуненерго" зробило все, аби акумулювати кошти у міжопалювальний сезон – як-от, за рахунок виваженої роботи з боржниками.

Однак чи має змогу місто покрити видатки комунального підприємства і про яку суму йдеться, не сказали. Адже досі не відомі ані ціни для підприємства, ані сума компенсації від уряду.

"30 вересня Кабінет Міністрів, НАК "Нафтогаз України", Асоціація міст України і Палата місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад підписали відповідний меморандум для врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання та постачання гарячої води. Документ передбачає комплекс заходів для подолання кризи у сфері теплопостачання. Зокрема, розробку механізму державної компенсації економічно обґрунтованих тарифів, щоб вартість послуг лишилась на звичному рівні", - сказав "Апострофу" заступник мера.

Відтак людей заспокоюють, що меморандум про них подбав, і ціни залишаться на рівні попереднього сезону. Як же буде насправді, кияни зможуть дізнатися приблизно за місяць. Бо, судячи з температурних показників, вже скоро кияни зможуть зігрітись у власних квартирах.