RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У лісі вас ніхто не штрафуватиме - головні відповіді по носінню масок в "червоній зоні"

Олег Рубан прокоментував рішення Кабміну по носінню масок

Олег Рубан прокоментував рішення Кабміну по носінню масок Маски тепер потрібно носити на вулицях Фото: УНІАН

Вийшов з дому без маски? Заплати штраф. Вийти на вулицю чи прогулятись у сквері без засобу індивідуального захисту відтепер не зможуть ані кияни, ані і інші мешканці "червоних" карантинних зон. Відповідну постанову № 230 ухвалив Кабмін 22 березня. Про доцільність носіння масок у лісопаркових зонах та що буде з небажаючими виконувати накази Кабміну, "Апострофу" розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві ОЛЕГ РУБАН.

- Хто і як буде виконувати розпорядження Кабміну? Чи будуть виділятися спеціальні групи для стеження за ситуацією чи це радше здійсниться випадковим чином – побачив і оштрафував?

- Відповідно до закону, це виключно компетенція Нацполіції – накладати штрафні санкції на пересічних громадян. Будуть фунціювати патрульні групи, які стежать за виконанням. Держпродспоживслужба буде накладати штрафи лише на суб’єкти господарювання, які працюють поза межами протиепідемічних заходів.

- Чи значить ця постанова, що на вулицю не можна буде вийти без маски?

- Киянам заборонили виходити без масок на вулицю, в парки і сквери. Відповідно до постанови Кабміну, кияни, як і інші мешканці “червоних” карантинних зон, віднині не зможуть без масок ні вийти на вулицю, ни прогулятись у парку чи сквері. У постанові наголошується, що в місцях загального користування громадяни обов’язково повинні бути в респіраторах або захисних масках.

Читайте: Тупості немає меж: українці бурхливо обговорюють заборону ходити вулицями без масок

- У чому сенс носіння маски, скажімо, в лісопарковій зоні, де людина гуляє, наприклад з собакою й немає скупчень людей?

- Маску потрібно правильно вдягати чи знімати. Порушення лікування в більшості випадків відбувається через неправильне використання засобів індивідуального захисту. Людина, яка неправильно носить маску, може заразитися контактним шляхом передачі вірусу. Норму впроваджено виключно для цього.

- Але хотілося би детальніше дізнатися про сенс носіння маски, якщо я вийшла на прогулянку до лісопаркової зони.

- У лісі вас ніхто не буде штрафувати. Норми розповсюджуються на місця громадського користування, визначені в правилах благоустрою кожної території. Це місця, де збирається певна кількість людей.

- Як бути людям, які тренуються на спортмайданчику, бігають чи грають у футбол?

- У червоній зоні всі тренування заборонені, окрім тих, що пов’язані з національними збірними.

- Але мова йде про аматорів, прихильників ЗОЖ чи дітей, які грають на майданчику або в парку.

- Все це треба вирішувати в кожному окремому випадку.