Український телеведучий Костянтин Грубич нагадав, що справжній кришталь – це скло, яке містить свинець. І через високий вміст свинцю, з кришталем потрібно бути обережним.
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.
За його словами, найбільш вдалий варіант для покупки – це так званий молекулярний кришталь. Він менш токсичним, адже містить менше свинцю, і має прозорість, як у скла. Він також менше вбирає запахи, що робить його більш практичним для щоденного використання.
"Старі радянські кришталі зроблені з додаванням оксиду свинцю. Ось тільки він заборонений до використання у сучасній Європі. На Заході дозволений оксид барію. Тому якщо у вас у сервантах досі на почесному місці старі радянські кришталі, тримати довго вино у таких фужерах я - не раджу", - зауважив телеведучий.
Професор, доктор технічних наук Тарас Караваєв пояснив, що особлива небезпека, коли ви наливаєте в цей фужер і тримаєте досить довгий час певні напої, особливо алкогольні, це може викликати емісію того самого свинцю в напій, потім ви його можете споживати. Тому, якщо ви п'єте якийсь напої із кришталевих фужерів, бокалів і інших виробів, тому випили і не залишаєте його на ніч або на довгий час, тому що відбувається емісія і це є небезпечно для здоров'я. А як відомо, свинець не виводиться з організму, бо дуже-дуже довгий час він і накопичується в внутрішніх органах, і в головному мозку, викликаючи дуже негативний вплив на організм.
Нагадаємо, раніше Потап в інтерв'ю російському журналісту заговорив про своє майбутнє в Україні.