Лайм

Протести в Білорусі проходять під біло-червоно-білим прапором, але хіба їхній прапор не червоно-зелений? Ось його історія

Державний прапор Республіки Білорусь витісняють біло-червоно-білі штандарти

Після оприлюднення результатів виборів президента Білорусі вулиці Мінська, Бреста та інших міст країни заполонили десятки тисяч протестуючих проти влади Олександра Лукашенка. В мережі з'являється все більше фото, на яких люди з біло-червоно-білими прапорами і гербом "Погоня" беруть участь в зіткненнях з ОМОНом. При цьому офіційним прапором Республіки Білорусь вважається червоно-зелений. Помітивши його в Instagram української телеведучої Каті Осадчої, theLime вирішив розібратися в значенні державної символіки Білорусі.

Фото: Getty Images

У 1918 році Перша світова війна добігала кінця, імперії розпадалися, а поневолені народи почали декларувати національні республіки. Після довгих суперечок між прихильниками незалежності та опонентами, які вимагали автономії Білорусі в складі Росії, 9 березня було оголошено Білоруську Народну Республіку. Офіційною мовою стала білоруська, столицею - Мінськ. Також білоруси затвердили і показали світові свій герб "Погоня", відомий з часів Великого Князівства Литовського, і біло-червоно-білий прапор, зшитий за ескізом учасника білоруського національного руху Клавдія Дуж-Душевского. "Няхай жыве магутны, смелы: Наш беларускі вольны дух; Штандар наш бел-чырвона-белы, Пакрыў сабой народны рух!" - проголошував гімн БНР.

Листівка часів БНР Фото: Wikipedia

Білоруська Народна Республіка проіснувала всього рік: більшовики заявили, що незалежність - спроба буржуїв відірвати країну від Радянської Росії, відмовилися від Берестейського мирного договору і зайняли Мінськ. Після цього прапором Білорусі на довгі десятиліття стало червоне полотно з символікою СРСР - серпом, молотом і зіркою.

Фото: Wikipedia

Під час Другої світової рейхскомісаріат Остланд вирішив використовувати біло-червоно-білий стяг на території генерального округу Белорутенія, але автор прапора, напередодні побувавши у в'язниці НКВД, відмовився співпрацювати з німцями і в 1943 році потрапив до концтабору за допомогу єврейській родині. Примітно, що три роки по тому радянська влада засудили Дуж-Душевского до 25 років ув'язнення за націоналізм і антирадянську діяльність, а біло-червоно-білий прапор затаврувала як колаборантський.

У 1951 до червоного прапора БССР додали нижню смугу зеленого кольору і вертикальну смужку з національним орнаментом. Зелений символізував ліси і болота Білорусі, пробудження природи після зими і плем'я дреговичів, що населяло територію країни в IX-XII столітті. Таким він залишався аж до розвалу СРСР, коли незалежна Білорусь повернула біло-червоно-білий прапор БНР і "Погоню".

Фото: Wikipedia

У 1994 році Олександр Лукашенко - колишній член Комуністичної партії і прихильник ідеї зближення з Росією - переміг на виборах президента. Інавгурація Лукашенка проходила під біло-червоно-білим стягом, проте через півроку він підтримав ініціативу референдуму про символіку, в ході якої цей прапор, а також герб "Погоня", перестали бути національними символами. Лукашенко повернув прапор БССР, прибравши з полотна серп, молот і зірку. Референдум 1995 року також затвердив державний статус російської мови і стратегію на інтеграцію з Росією.

Фото: Wikipedia

Після того, як майже незмінна радянська символіка стала в Білорусі офіційною, біло-червоно-білий прапор залишається символом боротьби проти режиму Лукашенка. Мінкульт Білорусі відмовився визнавати його історико-культурною цінністю, проте за межами країни його використовували на спортивних змаганнях, культурних заходах і мітингах. Також з 2014 року білоруські добровольці із загону "Погоня" підіймали його на Донбасі, допомагаючи українцям боротися з російською агресією. Саме тому "бел-чырвона-белы сцяг" став для білорусів протестним прапором, витісняє червоно-зелений прапор зі свідомості і сторінок ЗМІ.

Фото: Getty Images

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime , щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги: Білорусь

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами