Лайм

Блогер з Білорусі провів два непростих дня в ізоляторі і розповів, що там відбувається після затримання

Побої, приниження, 40 людей в камері на шістьох - реальність, з якою стикаються білоруські протестуючі

Блогер з Мінська Марат Міхал, відомий в Twitter під ніком "лицо олигарха" (@Lillyfloria), 9 серпня висвітлював фальсифікації на виборах президента Білорусі. Увечері юнак перестав виходити на зв'язок, і з'явився в мережі лише два дні потому. Виявилося, Марат став жертвою "хапуна" - на зупинці громадського транспорту його затримали силовики.

Марат Міхал Фото: Twitter

"Я провів на Окрестіна в Центрі ізоляції правопорушників (ЦІП) 2.5 доби. Я, звичайно, все хотів спробувати в житті, але ось прям не це, будь ласка, і вам не раджу", - почав він свою розповідь.

Перед затриманням Марат сидів на зупинці разом зі знайомою, яка попросила зустріти її з вокзалу. До нього під'їхав автомобіль, і "добрі молодці" в чорному затягли його в салон, прихопивши заодно випадкового чоловіка. Хлопець зрозумів, що головне в цій ситуації - розслабитися. "Якщо ти подаєш хоч якісь ознаки життя під час затримання / стійки біля стінки / на колінах і т.д., то тобі дають більше. Взагалі чим більше ти видаєш страждань, тим більше тебе б'ють і ламають. Тому краще - терпіти, адже їм нецікаво тоді", - радить він.

У РВВС до "першої хвилі" затриманих протестувальників поставилися "по-людськи". "Намагалися зробити все можливе, щоб випустити, але наказ був усіх пакувати на ЦІП, тому вони тільки розводили руками. Мої речі (якими я їх пам'ятаю) акуратно склали в пакет, дали написати смс", - пояснює він.

Через 2 години блогер з іншими затриманими опинився на Окрестіна, де ситуація кардинально змінилася. "Коли потрапляєш на Окрестіна, то там до тебе відразу ставляться, ніби ти бойовик [групи] "Вагнера", яка хотіла влаштувати військовий переворот, - розповів він. - На тебе постійно кричать і принижують матом, всіляко демонструючи своє силову і статусну перевагу. Вони буквально вселяють тобі, що ти - біосміття. Щоб зрозуміти мову цих людей, просто згенеруйте будь-який набір матюків з дієсловами".

Фото: Getty Images

Спочатку хлопця разом з 7 затриманими помістили в "простору" камеру на 4 ліжка. Першу доба людей не чіпали, але не давали їм їжі. "Чому не давали? Тому що був наказ не давати її 3 дні. І тут абсолютно не важливо, засудили тебе чи ні. 3 дні голоду і відсутність передач. Власне я поїв останній раз в неділю і ось в середу. ОМОН тільки реготав, що мовляв "обливайтесь слиною, польські шалави", - пояснив він.

Вночі після першої доби блогера почали виводити в коридор на роз'яснювальні бесіди. "Починають тобі розповідати, що ти живеш в прекрасній країні, з прекрасним лідером, що вони нас будуть вчити, за кого потрібно виступати. Величезна кількість ОМОНівців постійно тебе називає "руйнівниками міста, покидьками, тваринами, мраззю". Просто постійно. Навіть коли просто перевіряє в віконце, що ви робите. А такі перевірки кожні 30 хвилин. Спати, до речі, чомусь забороняли, але оскільки самі ОМОНівці теж хотіли спати, а працювали вони вже багато діб підряд і їх (бідних) "загнали ці майдануті", то і про нас забували взагалі", - пише він.

В ніч з 10 на 11 затримані почули, як ОМОН б'є новоприбулих громадян. Тоді звірячі умови утримання стали ще більш жорстокими.

"Людей, яких забирали в цей день, натурально били. Волання стояло нелюдське, несамовите, - пише Марат. - Після цього нас перекидають в камеру на поверх вище. Там близько 40 осіб на 6 ліжок було. І це була лазня-пекло - спекотно, води постійно не вистачає, всі пливуть, дихати нічим. Я точно чув автоматні черги і електрошокери, які застосовувалися до хлопців, що потрапили в ніч з 10 на 11. Дуже важко було це чути, крізь ЗАКРИТЕ вікно. А чутно було дуже чітко, що ж там на вулиці творилося, навіть складно уявити".

У вівторок, 11 серпня прямо в ЦІП засудили 85 осіб, але до Марата черга не дійшла, і день він провів в напруженому очікуванні. Вночі 12-го його разом з 9 іншими чоловіками розбудили і попросили "з речами на вихід".

"Нам кажуть, що підемо додому. Я дуже радий, хоча і не дуже зрозумів, чому я вийшов без суду. Нас почали спускати вниз на перший поверх. На 2 поверсі нас підхоплює ОМОН і починає просто нереально бити кийками. І всіляко знущатися. Хапати за волосся, якщо можна схопитися, або тримати коліном біля шиї і в цей час бити по ногах. Мене вдарили близько 20 разів. Били всі і всіх. Без розбору", - повідомив він, показавши, як виглядають тепер його ноги.

Після побиття молоду людину останній раз вдарили по колінах і викинули з Окрестіна в ніч - "без грошей, без документів і зв'язку". За спробу повернути речі на нього ще раз накричали матом і пригрозили розправою.

"Я вже не став ставити зайвих запитань, - підсумував Марат свій досвід. - 0/10 не рекомендую".

На п'ятий день протестів число затриманих в Білорусі наближається 7000. За участь у мітингах людям дають від 4 до 25 діб адміністративного арешту; "найпопулярніший" термін - 15 діб.

  • Раніше омонівці в Білорусі спробували затримати пенсіонерку з прапором, але відповідь жінки зробила її знаменитістю. Надихаючу відсіч літньої героїні очевидці зустріли оплесками.
  • Чому у Білорусі червоно-зелений прапор, а протестувальники виходять на вулиці з біло-червоно-білим? Ми помітили, що заплуталися в цьому питанні навіть ті, хто щиро підтримує протестні рухи в містах сусідньої країни. Тому розповідаємо далі про значення державної символіки Білорусі максимально коротко.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами