Лайм

Актор і режисер "Джокера" відповіли на звинувачення фільму в пропаганді насильства

Хоакін Фенікс впевнений, що зло треба досліджувати з усіх боків

У психологічному трилері Тода Філіпса "Джокер" актор Хоакін Фенікс грає роль Артура Флека - змученого психічним розладом і неврівноваженого одинака, схильного до насильства. Напередодні прем'єри фільма 3 жовтня Фенікс дав інтерв'ю виданню Vanity Fair, де розповів про своє ставлення до героя.

Після Венеціанського кінофестивалю, де відбулася прем'єра "Джокера", розгорілися запеклі дебати про те, що фільм може виявитися "безвідповідальною пропагандою насильства", надихаючи потенційних масових убивць на злочини. Така реакція преси не здивувала Фенікса.

"Я і не думав, що все пройде гладко, - говорить він. - Це складний фільм. У певному сенсі, добре, що люди дуже бурхливо на нього реагують".

При цьому Фенікс хоче, щоб фільм говорив сам за себе.

"Існує багато різних способів поглянути на персонажа [Артура Флека]. Ви можете сказати, що його, як і всіх нас, потрібно було почути, зрозуміти і дати йому висловитися. Або ви можете сказати, що це людина, яка має потребу у великій кількості людей, зациклених на ньому".

Зірка зізнався виданню, що відчував необхідність зіграти Джокера так, щоб глядачі співпереживали лиходієві.

"Ми хочемо простих відповідей, ми хочемо ганьбити людей. Це дозволяє нам відчувати себе добре, якщо ми можемо вказати на зло, - сказав він. - Але це не здорово, тому що ми насправді не досліджуємо свій вроджений расизм, який є у більшості білих людей. Або що б це не було. Це занадто легко для нас, і я відчував, що ми повинні досліджувати цього лиходія. Це зла людина. Але я думаю, що ми як аудиторія здатні бачити різні речі одночасно, відчувати їх і оцінювати їх".

Режисер Тодд Філліпс, між тим, наполягав на тому, що стурбованість глядачів - це не вина їхнього фільму.

"Ми знімаємо фільм про вигаданого персонажа у вигаданому світі, і сподіваємося, що люди сприймуть його таким, яким він є, - сказав він журналу. - Ви не можете звинувачувати фільми у світі, який настільки божевільний, що спусковим гачком може стати що завгодно. Наш фільм - це не заклик до дії. У всякому разі, це заклик до саморефлексії в суспільстві".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї