Лайм

Сценарист "Спійматі Кайдаша" пояснила скандальне судження "українська мова - не для мелодрам"

Драматург Наталка Ворожбит про роботу з українською мовою

У лютому продюсер серіалів на каналі "1+1" Олена Єрємєєва спровокувала скандал заявою, що мелодрами українською мовою глядачі дивляться гірше, ніж російською, чого не можна сказати про комедії. Все нібито через те, що тональність українського підібрати вкрай непросто. Цим Єрємєєва пояснила той факт, що всі мелодрами у 2020 році канал відзняв російською, комедії, "при перегляді яких глядачі не помічають мови", - українською.

Подібні судження драматург і сценарист Наталка Ворожбит ("Кіборги", "Спійматі Кайдаша") вважає "висмоктаними з пальця". Як зазначила вона в інтерв'ю theLime, озвучена позиція - лише виправдання для людей, які не прикладали належних зусиль.

Наталія Ворожбит Фото: СТБ

в це не вірю. Таке твердження абсолютно висмоктане з пальця, це виправдання для людей, які десятиліттями роблять російськомовний продукт, і ніколи нічого гідного українською мовою не зробили, - відповіла Ворожбит. - Вони можуть так стверджувати, але вони просто не впоралися з цим завданням. Мабуть, вони не відчувають, не люблять мову".

Що ж стосується її трагікомедійного серіалу "Спійматі Кайдаша", в роботі над проектом ніяких сумнівів щодо вибору мови на було.

"Я знала, що буде інакше. Тим паче, якщо дозволити мові бути живою, а не вихолощеною, літературною, - продовжила драматург. - Розмовляючи так, як люди в реальному житті, актори починають інакше існувати, і простір навколо них звучить інакше. Це прекрасно спрацювало. Уявіть собі цей серіал російською мовою. Це просто неможливо".

  • "Спійматі Кайдаша" вийшов на каналі СТБ в березні цього року. Всього в ньому в 12 серій. Сьогодні Наталія Ворожбит і її команда починають роботу над розширеною версією серіалу, яка може вийти на екрани вже наприкінці року.
  • Сюжет серіалу піднімає проблему стосунків у родині. Ми запитали, як з цим складається у його акторів. Тарас Цимбалюк, Антоніна Хижняк та Григорій Бакланов розповіли про особистий досвід взаємин з близькими.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нич його не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: серіали

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї