Лайм

33 роки тому почався суд над керівниками ЧАЕС. Як і навіщо його змінили автори серіалу HBO "Чорнобиль"

Сценарист серіалу Крейг Мейзін розповів про деякі художні припущення у фіналі серіалу

7 липня 1987 року, через рік і два з гаком місяці після аварії на Чорнобильській атомній електростанції, в місті Чорнобиль почався суд над її керівниками. На лаві підсудних опинилися директор ЧАЕС Віктор Брюханов, головний інженер Микола Фомін та його заступник Анатолій Дятлов. Їх звинуватили у порушенні правил безпеки на об'єкті, зловживанні службовим становищем і халатності. Цей епізод увійшов в основу заключної серії міні-серіалу HBO "Чорнобиль". Що правда, з деякими художніми припущеннями, які дозволили глядачеві краще зрозуміти, чому насправді стався вибух на станції, і через що наклав на себе руки вчений Валерій Легасов. Як саме сценарист Крейг Мейзін вирішив змінити історичну подію, далі в матеріалі theLime.

Кадр із серіалу "Чорнобиль" Фото: imdb.com

Відповідно до законів СРСР того часу, суд повинен був проходити максимально близько до місця події. Саме тому локацією для судового процесу над Брюхановим, Фоміним та Дятловим було обрано чорнобильський Будинок культури, який знаходиться на відстані 12 км від ЧАЕС.

Жителів міста евакуювали ще до травня 1986 року, після цього на вулицях Чорнобиля неодноразово проводилася дезактивація, що істотно позначилося на стані будівель та місцевих доріг. Незадовго до початку суду центр абияк привели в порядок, підправили розмітку на дорогах і відремонтували сам Будинок культури. Адже стежити за "відкритим" процесом зібралися десятки радянських і зарубіжних журналістів - їх допускали в перший та останній день для можливості почути звинувачення і сам вирок. Як пізніше зазначать експерти, таким чином керівництво СРСР мало намір представити катастрофу як помилку конкретних людей на лаві підсудних.

Суд тривав трохи більше двох тижнів. За цей час в ході засідань, які проходили з 11:00 до 19:00 виступили 40 свідків, дев'ять потерпілих і два постраждалих. Всупереч очікуванням, у пресі замість подробиць судового процесу з'являлися лише короткі замітки про жарку погоду в Чорнобилі та успіхи у боротьбі за урожай, чим і був створений ще один пробіл в історії аварії на ЧАЕС.

Актор Джаред Харріс в ролі вченого Валерія Легасова. Кадр із серіалу "Чорнобиль" Фото: imdb.com

Заключний епізод серіалу "Чорнобиль" вийшов на екрани 3 червня 2019 року. Він отримав назву "Вічна пам'ять" і в більшій мірі був присвячений саме судовому процесу в Чорнобилі. По факту це серія-пояснення, в якій герої мало не на пальцях пояснили причини вибуху на станції. До її створення автори проекту підійшли з похвальною скрупульозністю, але в той же час не забули і про драму. Адже фінал художнього серіалу повинен зберігати напругу, ним необхідно було захопити глядача, але аж ніяк не втомити висновками фізиків-ядерників.

Саме тому п'ятий епізод серіалу, на відміну від попередніх чотирьох, куди більше заснований на ідеях авторів, а не на реальній історії. Багато про що в цьому плані говорить сцена, в якій партійний діяч Щербина нібито змушує суддю дослухати вкрай незручну для радянської влади доповідь вченого Легасова однією лише фразою "Нехай говорить". Або взяти, наприклад, той же діалог Легасова та Щербини в перерві засідання - це сцена-прощання, яка говорить глядачеві, що навіть серед чиновників знайшлася людина, яка стала пліч-о-пліч з ученим в боротьбі проти брехні радянської машини. Викликає сумніви, чи не так?

Актори Стеллан Скарсгард і Джаред Харріс. Кадр із серіалу "Чорнобиль" Фото: imdb.com

В результаті Легасов пояснив справжню причину вибуху на ЧАЕС - оператори не змогли зберегти баланс реактивності, і реактор РБМК перетворився на розпечену бомбу. Запобігти аварії можна було лише натисненням кнопки "АЗ-5", тоді стрижні з бору повинні були зануритися в реактор і зупинити процес. Кнопку натиснули, але це лише посилило реакцію і наступної миті стався вибух. "Але чому?" - розвів руками суддя. Тоді ж Легасов додав, що причиною стали графітові накінечники стрижнів, які свого часу обійшлися державі дешевше. У свою чергу, інженер Дятлов нібито не був проінформований про таку халатність при будівництві станції, тому в усьому винна брехня значно більших масштабів.

Як уже згадувалося вище, до створення картинки автори сценарію підійшли дуже ретельно. Обстановка в приміщенні Будинку культури була відтворена завдяки архівним фотографіям та іншим матеріалам. Наприклад, промову прокурора, якого зіграв Майкл МакЕлхаттон, склали з фрагментів промов Брежнєва. Але разом в епізоді є події, які виявилися художніми припущеннями, розповідав у п'ятій частині подкасту The Chernobyl Podcast сценарист Крейг Мейзін. І найбільшим з них була участь у судовому процесі Бориса Щербини та Валерія Легасова.

Ні політичного діяча, ні вченого на судовому процесі в Чорнобилі не було, і цей нюанс Мейзін назвав "величезною драматичною волею", яку він був змушений допустити, щоб дати глядачеві відповіді на головні питання про те, що ж сталося в ніч на 26 квітня 1986 року.

Актор Стеллан Скарсгард в ролі Бориса Щербини. Кадр з серіалу "Чорнобиль" Фото: imdb.com

Відповідно, припущеннями стали і презентація Щербини з макетом ЧАЕС, і спроби Легасова пояснити технічні деталі за допомогою червоних та синіх карток. "Забавно, що картки були підписані кирилицею. Все одно ніхто не розумів, що там на них", - згадав Мейзін. Але, як зазначив сценарист, йому було вкрай важливо пояснити деталі з реальних доповідей, і розповісти глядачеві правду.

Показувати глядачеві виступ Легасова на конференції експертів у Відні сценарист не став спеціально. За словами Мейзіна, там не було героїзму, адже за вченим пильно стежили. Тоді він дійсно виступив з чесною 5-годинною доповіддю, от тільки промовчав про несправності реактора. В результаті Легасова назвали у пресі "першим чесним радянським вченим", а влада СРСР була цілком цим задоволена.

Не було на суді й Уляни Хомюк. З фінальних титрів серіалу глядачі дізналися, що персонаж колеги Легасова з Мінська взагалі був вигаданим. А якщо точніше, то збірним - в одному персонажі автори серіалу спробували зобразити десятки інших вчених, які брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та розслідуванні її причин.

  • Не пропускайте також на theLime бесіду з Джаредом Харрісом, зіркою серіалу HBO "Чорнобиль". Незабаром після прем'єри фільму ми розпитали актора про зйомки в Києві, роль Валерія Легасова та бажанні особисто відвідати українське місто-привид.
  • Тим часом сворці серіалу "Чорнобиль" знайшли тему для нового трилера про період Холодної війни. Новий проект також буде заснований на реальних подіях.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустить.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї