Лайм

Лії Ахеджаковій - 82: як зірка кращих комедій СРСР перетворилася на ворога сучасної влади

У день народження актриси згадуємо її шлях кінознаменитості та активістки

9 липня, свій 82 день народження святкує народна артистка Росії Лія Ахеджакова. За плечима актриси понад 40 років у кіно та театрі, десятки успішних кінопроектів, серед яких досі популярні комедії "Іронія долі, або З легкою парою!" та "Службовий роман". Що правда, останній час про Ахеджакову все частіше говорять не тільки в суспільстві кінолюбителів, адже активна громадянська позиція вже давно привела її до списку "незручних" діячів культури.

Незважаючи на похилий вік, Ахеджакова продовжує тримати руку на пульсі подій у суспільстві, в сферах культури та політики. Преса не перестає цитувати актрису, яка неодноразово критикувала діючу владу Російської Федерації, "самоізоляцію" країни та "реставрацію тоталітаризму". У 2014 році Ахеджакова виявилася в числі діячів культури, які засудили інтервенцію Росії в Україну та її наслідки - анексію Криму, виникнення так званих ЛНР та ДНР, війну на сході України, ув'язнення Олега Сенцова та інші події.

Лія Ахеджакова Фото: YouTube / "Крим.Реаліі"

Лія Ахеджакова народилася в Дніпрі (раніше Дніпропетровську) в родині театралів - батька-режисера та матері-актриси драматичного театру. Вже у ранньому віці дівчинка виявляла надзвичайну рішучість. Наприклад, у віці 10 років Ахеджакова написала особистого листа Сталіну з проханням допомогти вмираючим від туберкульозу матері та тітці, і сім'ї допомогли знайти рідкісні ліки. Але як запевнила з роками актриса, захоплюватися в цій історії нема чим, адже до Сталіна лист так і не дійшов. "Мені пояснили, що коли він прийшов туди, де розбирають листи, хтось передав його на Ризький завод, де робили ці ліки, і мені прямо з Ризького заводу надіслали, - згадала Ахеджакова в бесіді з каналом "Дождь". - І для тітки, і для мами. Це продовжило їй життя".

У 1956 році майбутня артистка вступила до Московського інституту кольорових металів і золота, але провчилася там лише півтора роки. Вже до початку 60-х Ахеджакова отримала профільну освіту й стала грати в театрі, де в наступні роки вона мала можливість спробувати себе у різноманітних образах.

У 1973 році актриса відкрила для себе світ кіно. Тоді Ахеджакова зіграла у фільмі "Шукаю людину" Михайла Богіна, який адаптував для екрану практично однойменну книгу Агнії Барто. Через кілька років, в більшій мірі завдяки фільмам Ельдара Рязанова, прийшло довгоочікуване визнання. З того часу артистка зіграла понад 50 ролей, не рахуючи театру, озвучила десятки персонажів анімаційних картин і стала однією з найбільш впізнаваних знаменитостей в СРСР.

У роки перебудови Ахеджакова зайняла активну політичну позицію і всіляко підтримувала президента РФ Бориса Єльцина. Неодноразово висловлювала свою незгоду з подальшою владою, особливо активно в 1996 та 2003 роках закликала політиків зупинити війну в Чечні й перейти до переговорного процесу.

"Повітря заражене! Середовище, в якому ми живемо, заражене пропагандою, - говорила актриса в інтерв'ю DW. - Атмосфера така, що люди, як тварини, заражені інстинктом ненависті один до одного, інстинктом загнати всіх в один стрій, щоб всі крокували в ногу, не сміли інакше ходити, не сміли інакше думати, не сміли інакше дихати! Це дуже нагадує 1930-ті роки Європи. Це дуже небезпечно".

До цього дня Ахеджакова відкрито критикує чинного президента Росії Володимира Путіна. Нерідко записує відеозвернення, в яких закликає до тверезого мислення не тільки представників влади, але й прокремлівські молодіжні організації. Як зазначали колеги актриси, навіть численні нагороди, премії та звання за заслуги в області культури кількісно поступаються її пристрасним виступам на захист свободи й справедливості з конструктивною критикою влади: від осуду "підлого", як вона його назвала, закону, що забороняє всиновлення російських сиріт громадянами США та захисту заарештованих правозахисників до введення російських військ на територію України.

"Мене це так ранить, коли люди, мною шалено шановані, з якими я разом виходжу на сцену, раптом озвіріло: "Крим наш! Наш російський Крим!". Мене це так ранить! Не хочеться в це лізти. Я тільки знаю, що він уже не наш. І те, що ми туди влізли, ми завдали нашій економіці величезної шкоди, і ми взагалі наробили такого..." - зізнавалася Ахеджакова в інтерв'ю "Крим.Реаліі".

При цьому свою позицію актриса пояснювала досить просто: "Більше всього на світі ненавиджу, коли говорять, що актор - це сфера обслуговування. Я це сприймаю, як глибоку образу. І не тільки мене. У мене є партнери, які пішли з цього життя, і які ніколи не були сферою обслуговування. Я вважаю, що актор такий же громадянин, як всі".

  • 8 липня Андрію Мягкову виповнилося 82 роки. Читайте також на theLime, про що роками мовчав актор злощасної "Іронії долі".
  • У червні актриса Наталія Селезньова, та сама "хороша дівчинка Ліда" з комедії Гайдая, відсвяткувала свій 75-й день народження. Читайте також на theLime, як живе і про що шкодує сьогодні знаменитість.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги:

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї