Лайм

В Австралії рятують кита, який помилково заплив в річку з крокодилами

Якщо тварина застрягне в піску, вона стане легкою здобиччю для річкових хижаків

Австралійська влада намагається вивести горбатого кита з річки з алігаторами в Національному парку Какаду. Морський ссавець заблукав і опинився в 30 км від свого місця існування, повідомляє BBC.

Фото: Wikimedia Commons

Минулого тижня місцеві жителі вперше помітили китів, що пливли в мулистих закрутах річки Іст-Аллігейтор. Тварини здійснювали щорічну морську міграцію, і кілька особин повернули не туди. Пізніше два кити змогли повернутися в затоку Ван-Дімен, але один з них попрямував углиб півострова Арнем-Ленд. Це перший відомий випадок, коли кит заплив на територію крокодилів.

Річка Іст-АлігейторФото: Wikimedia Commons

"Це дійсно дуже незвично. Раніше нічого подібного в Австралії не реєструвалося, - сказала експерт з морських екосистем Керол Палмер. - Навесні кити мігрують в тепліші води біля берегів Австралії, щоб народити, а потім вирушають назад в Антарктиду. Ми не впевнені, чому ці кити звернули не туди: вони прямували на південь, але помилково увійшли в гирло, яке привело їх далі вгору за течією в річкову систему. Через каламутну коричневу воду було важко визначити, скільком китам потрібна допомога".

У річці Іст-Аллігейтор живе багато алігаторів, які в звичайних умовах не могли б нашкодити 16-метровому горбатому киту. Однак якщо він застрягне на мілководді, він стане для них легкою здобиччю.

Алігатор в Національному парку Какаду Фото: needpix.com

"Ми не зможемо підняти 16-метрового горбатого кита з піщаної коси, і це потенційно може привести до появи алігаторів", - констатувала Палмер.

Щоб розчистити китові шлях, австралійські чиновники обмежили на річці судноплавство. Зараз він перебуває у найглибшій ділянці водойми приблизно в 20 км від моря. Відганяти його в потрібному напрямку фахівці планують за допомогою шуму прилеглих човнів або записів криків горбатих китів.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Євгенія Власова пояснила зникнення зі сцени на роки та заговорила про відновлення кар'єри

Євгенія Власова розповіла, чому зникла із шоу-бізнесу - співачка заявила, що їй потрібно було зробити паузу через обставини у житті

Ірина Сопонару вийшла заміж за свого коханого-іноземця: акторка показала зворушливі весільні кадри

Ірина Сопонару і її обранець Ріс одружилися - акторка показала весільні кадри - що відомо про її особисте життя

Рожевий манікюр на випускний: стильні дизайни у модному кольорі

Дівчатам, які готуються до випускного, варто обрати ніжні відтінки манікюру, які асоціюються з молодістю та свіжістю. Рожевий колір манікюру може ідеального доповнити ваш образ