Лайм

Померла найстаріший член Верховного суду США Рут Бейдер Гінзбург - чим вона була відома

На момент смерті їй було 87 років

У США померла член Верховного суду країни Рут Бейдер Гінзбург. Вона померла увечері 18 вересня у віці 87 років після тривалої боротьби з онкологічним захворюванням.

У заяві Верховного суду сказано, що юрист пішла з життя в своєму будинку в Вашингтоні. Причина смерті - ускладнення, викликані раком підшлункової залози.

Рут Бадер Гінзбург Фото: Getty Images

"Наша нація втратила юриста історичного масштабу. Ми в Верховному суді втратили улюблену колегу. Сьогодні ми сумуємо, але з упевненістю, що майбутні покоління пам'ятатимуть Рут Бадер Гінзбург такою, якою ми її знали - невтомного і рішучого борця за справедливість", - сказав головний суддя Джон Робертс.

Гінзбург була другою жінкою в історії США, яка займала пост судді Верховного суду. На цю посаду Рут була призначена в 1993 році Біллом Клінтоном, який на той момент був президентом Сполучених штатів.

У Верховному суді Гінзбург зробила собі ім'я в першу чергу на захисті прав жінок. Вона домагалася рівності для чоловіків і жінок в оплаті праці та в доступі до освіти, а також захищала права жінок на аборти.

Суддя також виступала проти дискримінації темношкірих співробітників американських компаній, брала участь в розглядах за фактом расизму.

Про Рут Бейдер Гінзбург зняли документальний фільм, який вийшов в 2018 році. Картина отримала назву "За статевою ознакою" і була присвячена 25-річчю її роботи у Верховному суді. У стрічці героїня, яку зіграла Фелісіті Джонс, долає всі труднощі на шляху, щоб стати верховним суддею США.

Фелісті Джонс в ролі Рут Бейдер Гінзбург, кадр з фільму "За статевою ознакою" Фото: kino-teatr.ru

Відомо також, що Гінзбург не схвалювала політику Дональда Трампа і незадовго до своєї смерті говорила, що не хоче залишати свій пост, поки в країні не зміниться президент.

Для американців це велика втрата, після звістки про смерть Рут Бейдер біля будівлі Верховного суду з'явилася сотня людей з квітами.

  • Помер оскароносний сценарист Рональд Харвуд, який подарував світу фільм "Піаніст". На момент смерті йому було 85 років.
  • Раніше співак, гітарист і актор Тріні Лопес, що здобув світову славу завдяки хітам "Lemon Tree", "La Bamba" і "If I Had a Hammer", помер від ускладнень Covid-19 в каліфорнійській лікарні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Відкриття "Євробачення-2024": представниці України з'явилися у символічних образах та нагадали про війну

Якою була поява alyona alyona і Jerry Heil на відкритті Євробачення-2024 - артистки показали образи з символізмом та принесли паску

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков