Лайм

Кава виявилася поганим напоєм для людей, що не виспалися - як пити її без шкоди для здоров'я

Кава натщесерце негативно впливає на рівень цукру в крові

Міцна кава після безсонної ночі багатьом здається рятівним еліксиром, але такий спосіб збадьоритися може нашкодити метаболізму. Вчені з Університету Бата виявили, що у людей, які п'ють каву натщесерце після поганого сну, рівень цукру в крові на 50% вище ніж у тих, хто спав нормально.

Фото: pxhere.com

Дослідники вивчали зразки крові 29 чоловіків і жінок протягом трьох нічних експериментів, щоб на ранок порівняти їхній рівень цукру в крові після хорошого або поганого сну - з різними сценаріями сніданку. Виявилося, що вживання чашки міцної кави (близько 300 мг кофеїну) натщесерце збільшувало рівень цукру в крові на 50%, коли вони пізніше снідали.

"Простіше кажучи, наш контроль цукру в крові порушується, коли перше, з чим наші тіла контактують, - це кава, особливо після ночі поганого сну, - повідомив керівник дослідження Джеймс Беттс в прес-релізі. - Ми могли б поліпшити ситуацію, якщо б спочатку снідали, а потім пили каву".

Таким чином, вживання кави після важкої ночі може позбавити вас сонливості, але може створити іншу проблему, обмежуючи здатність організму засвоювати глюкозу після сніданку.

Тим часом кава є найпопулярнішим напоєм в світі: щодня люди випивають близько 2 млрд її чашок. Дослідження показують, що кава в кількості до 5 чашок в день є безпечним напоєм, а також може мати багато переваг для здоров'я. Так, у вересні 2020 року вчені з Інституту раку Дани-Фарбера повідомили, що кілька чашок кави в день збільшують виживаність хворих з раком прямої і товстої кишки.

  • Раніше вчені звинуватили гени неандертальців у важких випадках коронавірусу. Такі гени ризику несуть 16% європейців і половина жителів Південної Азії.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Це щастя: Геннадій Попенко у ЗСУ розповів, як спілкується з сім'єю під час війни

Військовослужбовець ЗСУ Геннадій Попенко поділився, як йому вдається зберігати стосунки зі своєю дружиною та дітьми на відстані під час війни

Зірка "Володаря перснів" приїхав у Чернівці: що голлівудський актор робить в Україні

Вігго Мортенсен приїхав в Україну, щоб презентувати свій фільм Мертві не завдають болю на кінофестивалі Миколайчук OPEN

Незалежна у найпрекраснішому сенсі: Дженніфер Еністон привітала Кортні Кокс із 60-річчям

Американській акторці Кортні Кокс виповнилося 60 років. Її колега та подруга Дженніфер Еністон привітала з днем народження та розмістила спільні фото.