Лайм

Пілот літака зняв вогні святого Ельма - рідкісне погодне явище, схоже на блискавку

Мерехтливе світло лякає, але не представляє для літака небезпеки

Високо в небі екіпаж британського військово-транспортного літака зафіксував рідкісне погодне явище, відоме як "вогні святого Ельма". Розряд атмосферної електрики в формі вилки не є блискавкою, але виглядає зовсім як вона, пише New York Post.

Екіпаж C-17 побачив вогні святого Ельма під час польоту через внутрішньотропічну зону конвергенції вночі. На відео, опублікованому в Twitter 99-ї ескадрильї королівських ВПС, видно спалахи електрики, які виникали на обшивці літака. "Це електричне погодне явище не є небезпечним, але зазвичай означає, що вас оточують грози", - йдеться в повідомленні.

Вогні святого Ельма являють собою коронні газові розряди, які виникають при великій напруженості електричного поля в атмосфері. Вони можуть з'являтися на пропелері, уздовж крил, на лобовому склі і носовій частині літаків, що летять поруч з грозами. Зазвичай такі спалахи супроводжуються тріском або шипінням: напруга розриває молекули повітря, і газ починає світитися.

Вогні святого Ельма самі по собі не є небезпечними, але попереджає про негоду попереду. Саме тому моряки здавна вважали їх добрим знаменням: якщо верхівка щогли корабля починала світитися, вони могли вчасно перебратися в укриття і уникнути удару справжньої блискавки, адже на морській гладі судна часто є найвищими об'єктами. Блискавка могла вдарити по щоглі через п'ять хвилин після того, як на ній з'являлися вогні святого Ельма.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також