Лайм

Чи розуміють собаки людську мову? Ось, що з'ясували вчені

Нове дослідження показало, як собаки інтерпретують наші слова

Деякі собаки виглядають так, ніби розуміють кожне наше слово, але це всього лише міф. Дослідники Будапештського університету виявили, що хоча хвостаті друзі дійсно можуть інтерпретувати звуки мови, вони не вловлюють тонких відмінностей між словами так, як це роблять люди, пише CNN.

Фото: pikist.com

Вчені виміряли мозкову активність домашніх собак за допомогою електроенцефалографії. Вони програвали тваринам записи знайомих команд (наприклад, "сидіти"), схожі за звучанням, але безглузді слова ("сипіди"), і зовсім безглузді випадкові поєднання букв (наприклад, "беп"). Виявилося, що собаки швидко і чітко відрізняють знайомі команди від абсолютно безглуздих вигуків, але не звертають уваги на невеликі відмінності між схожими словами.

"Собаки відомі своєю слуховий здатністю і можуть добре чути слова. Але схоже, що вони насправді не звертають уваги на всі звуки мови, - сказала провідний автор дослідження Лілла Мад'ярі. - Звичайна собака здатна вивчити лише кілька слів за своє життя".

При цьому Мад'ярі підтвердила, що собаки дійсно слухають людську мову, а не просто реагують на знайомих людей або мову їхнього тіла. "Вони можуть відрізняти відомі їм слова від безглуздих", - сказала вчена, зазначивши, що домашні собаки демонстрували мозкову активність навіть при прослуховуванні команд, вимовлених незнайомим голосом через динамік.

  • Обдарований далматинець став зіркою соцмереж, коли власники зняли на відео його музичний номер. Пес став на задні лапи біля піаніно, мелодійно завиваючи під власний акомпанемент.
  • Люди діляться знімками своїх усміхнених собак, і theLime зібрав 10 милих личок, які напевно змусять посміхнутися і вас. Ці кадри - саме те, що всім нам потрібно в цей непростий 2020 й.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Живе в Іспанії та підтримує українців: де зараз 24-річний син Ірини Білик

Який вигляд має старший син Ірини Білик Гліб Оверчук і чим він зараз займається

Люблю тебе, моя Королево: Арсен Мірзоян красиво привітав дружину з річницею шлюбу

Музикант Арсен Мірзоян красиво привітав Тоню Матвієнко з сьомою річницею шлюбу. Зіркова пара вже протягом семи років в офіційному шлюбі.

ONUKA пригадала, як народжувала другу дитину під час війни

Onuka пригадала, як в самий розпал війни народжувала другу дитину. Співачка одразу ж після пологів перебувала в укритті.