RU  UA

Дізнатися

Як відзначають Святвечір: історія, традиції та страви на вечір перед Різдвом

Що прийнято робити 6 січня

Щороку віряни відзначають Різдво Христове, але в деяких країнах його святкують 25 грудня, а в інших - 7 січня. Вечір напередодні цього свята називається різдвяним Святвечором, коли прийнято йти до церкви, а потім збиратися вдома всією сім'єю за столом. theLime вирішив розповісти про історію та традиції Святвечора, а також про те, які страви ставлять в переддень Різдва на святковий стіл.

Всі ми знаємо, що Різдво Христове - велике релігійне свято, яке знаменує народження Ісуса Христа. В Біблії значиться, що Син Божий народився у Діви Марії у палестинському місті Віфлеємі. Однак до сих пір не відомо, коли саме він з'явився на світ.

Фото: pixabay.com

Дата святкування Різдва залежить від того, яким календарем користується церква в тій чи іншій країні. Якщо церква не перейшла на григоріанський календар з юліанського, вона відзначає Різдво 25 грудня "за старим стилем", а якщо перейшла - 7 січня. Таким чином, різдвяний Святвечір - тобто вечір напередодні свята приходиться на 24 грудня і 6 січня відповідно.

Що ж означає слово "святвечір"? Вважається, що назва розшифровується як "святий вечір" чи "свята вечеря" напередодні Різдва.

Святвечір вважається днем посиленого приготування до свята Різдва. Як відомо, перед ним віряни дотримуються 40-денного посту, який триває з 28 листопада по 6 січня. Так як Святвечір є останнім днем посту, страви на святковому столі повинні бути пісними (без яєць, м'яса і молочних продуктів).

Фото: pixabay.com

Також у православній традиції в різдвяний Святвечір прийнято відмовлятися від їжі до появи першої зірки. Сама традиція постити "до першої зірки" пов'язана з переказом про появу Віфлеємської зірки, що сповістила про народження Христа.

Ще одна традиція - увечері 6 січня всією сім'єю йти до церкви на святкове богослужіння. У деяких церквах прийнято освячувати кутю, яку господині приносять з собою.

Потім вся родина збирається вдома за святковим столом, на якому повинні бути 12 пісних страв - як і апостолів у Христа. Глава сім'ї запалює свічку і читає молитву "Отче наш". Вітають один одного словами: "Христос народився! Славімо його!".

Головними стравами на різдвяному столі вважаються кутя - каша із зерен пшениці, перловки або рису з різними добавками (курага, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, мак і т.д.) та узвар - компот із сухофруктів. Саме з цих страв прийнято розпочинати трапезу.

Фото: pinterest.com

Також на різдвяному столі у Святвечір має бути червоний пісний борщ, який символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода, і хліб або пиріг з горохом - як символ багатства (щоб протягом року в родині був достаток). Також на столі повинен бути часник або страви з ним, - за повір'ями, він відганяє злих духів.

Ще одне блюдо - гарнір, наприклад, тушкована картопля. Також на стіл ставлять пісні салати з овочів, бобів, грибів. До слова, замість гарніру можна подати салат "Вінегрет".

Також у Святвечір подають пісні голубці та вареники, соління, мариновані або смажені гриби і страву з риби. Завершують трапезу пісним десертом - наприклад, запеченими яблуками або пирогом.

Слід зазначити, що під час різдвяної трапези потрібно спробувати кожне блюдо, але не можна з'їдати все і залишати стіл порожнім - тоді, за повір'ями, справи в будинку протягом наступного року будуть йти не найкращим чином.

Після вечері прийнято також ходити в гості до своїх хрещених і пригощати їх кутею. Хрещені забирають принесену вечерю і взамін дають свою, а дітей обдаровують горіхами, цукерками або грошима.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Євгенія Власова пояснила зникнення зі сцени на роки та заговорила про відновлення кар'єри

Евгения Власова рассказала, почему исчезла из шоу-бизнеса – певица заявила, что ей нужно было сделать паузу из-за обстоятельств в жизни

Ірина Сопонару вийшла заміж за свого коханого-іноземця: акторка показала зворушливі весільні кадри

Ирина Сопонару и ее избранник Рис поженились – актриса показала свадебные кадры – что известно о ее личной жизни

Рожевий манікюр на випускний: стильні дизайни у модному кольорі

Девушкам, которые готовятся к выпускному, следует выбрать нежные оттенки маникюра, которые ассоциируются с молодостью и свежестью. Розовый цвет маникюра может идеально дополнить ваш образ