Лайм

Помер винахідник аудіокасет і CD Лу Оттенс - в 60-х він зробив революцію в музичній індустрії

Команда Лу Оттенса подарувала світові найпопулярніші доступні звукові носії

Винахідник компакт-дисків і касет пішов із життя у віці 94 років. Лу Оттенс помер у своєму будинку в нідерландському селі Дуізель 6 березня, пише Dutch News.

Фото: Jerry Lampen ANP / DutchNews.nl

20-річний Оттенс почав працювати в нідерландській компанії Royal Philips у 1952 році. Через 8 років він став керівником відділу розробки продукції, і всього за рік його команда розробила перший портативний магнітофон, який придбали більше мільйона чоловік.

Два роки по тому талановитий інженер винайшов компакт-касету, оскільки його дратували громіздкі бобіни. У 1963 році першу касету в пластиковому корпусі представили на ярмарку електроніки з гаслом "Менше, ніж пачка сигарет!".

Програвач Philips EL 3302 1968 роки, створений на основі першого портативного касетного магнітофона Фото: Wikipedia

Японці швидко скопіювали винахід Philips, але в різних форматах. Оттенсу вдалося домовитися з Sony про використання запатентованого механізму, після чого стандартні компакт-касети поширилися по всьому світу і зробили революцію в музичній індустрії. Зручні й дешеві, вони дозволяли слухачам записувати пісні з радіо, створювати мікстейпи і обмінюватися касетами. Музика ще ніколи не була такою доступною, і багато артистів записували і поширювали свої перші пісні за допомогою домашніх магнітофонів.

Лу Оттенс не зупинився на досягнутому і приєднався до розробки компакт-диска, який знову став стандартом Sony-Philips. З часів релізу на початку 80-х до 2007-го в усьому світі було продано 200 млрд таких носіїв.

У 1986 році Оттенс вийшов на пенсію, і хоча його винаходи допомогли мільйонам людей отримати доступ до музики, він скромно оцінював свій внесок. "У мене немає шкали гордості. Обидва винаходи були результатом спільної роботи", - говорив він в інтерв'ю.

Інженер до останнього шкодував про те, що Sony обійшли Philips у створенні "ідеального пристрою для компакт-касети" - портативного плеєра Walkman. "Через це все ще боляче", - зізнавався він.

Цікаво, що Оттенс скептично ставився до недавнього відродження моди на касети. Інженер говорив, що ніщо не може зрівнятися зі звуком компакт-диска.

  • У лютому в Голлівуді помер Ларрі Флінт - видавець порнографічного журналу "Хастлер", який все життя боровся з охоронцями моралі. Флінт був одним з найуспішніших бізнесменів в індустрії розваг для дорослих, а фільм про його життя "Народ проти Ларрі Флінта" отримав два "Золотих глобуси" і був номінований на "Оскар".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Дружина Сергія Тігіпка розкрила стать майбутньої дитини: хто народиться в сім'ї, де підростає троє синів

Вагітна дружина Сергія Тігіпка Анна Зіневич повідомила, що вони з чоловіком чекають на доньку - у сім'ї політика підростає троє синів

Після виїзду в України Потап показався в новій країні: де зараз перебуває репер

Український репер і продюсер Потап показав фото із Софії – столиця Болгарії – чим займається артист за кордоном

Міша Коллінз у Києві: відомий актор показав фото та зізнався в любові до України

Американський актор Міша Коллінз приїхав до України та показав фото на тлі знищеної російської техники, що виставлена у Києві