Лайм

Як обрізати яблуню на весну та не переборщити зі "стрижкою"

Робити це необхідно на початку березня

З настанням весни чимало господинь вирушають за місто, щоб упорядкувати дачну ділянку. І якщо ви вже знаєте, як правильно підрізати та удобрювати троянди, зверніть також увагу, як доглядати за яблунями. theLime ділиться з вами простими рекомендаціями для садівників-початківців, як це зробити.

Навіщо потрібна обрізка?

Обрізка яблуні потрібна для отримання великих та здорових плодів. Плоди у необрізаних яблунь зазвичай дрібні та не такі смачні. У той же час, якщо не проводити регулярну "стрижку", у дерев розростається крона, а це ідеальне місце для шкідників та розвитку хвороб.

Фото: pinterest.com

Коли потрібно обрізати яблуню?

Досвідчені садівники знають, що ідеальний час для обрізки дерев березень. Але якщо в лютому температура повітря не опускається нижче +5°С, вже можна сміливо приступати до цього процесу. Як правило, обрізати яблуню необхідно до того, як набухнуть бруньки.

У квітні цим не можна займатися, оскільки починається сокорух, і рани після обрізки погано загоюються. Таким чином дерево втрачатиме воду та поживні речовини. У травні яблуня цвіте, потім з'являються зав'язі та формуються яблука. Тому наступну обрізку рекомендуємо проводити вже пізно восени до перших заморозків після того, як із яблуні опаде листя.

Чим зазвичай обрізають яблуню?

Для обрізки здебільшого використовують добре заточений стерильний інструмент. Для зрізання тонких гілок підійде секатор та гілкоріз, для товстих – садова пилка з дрібними зубчиками.

Фото: pinterest.com

Як обрізати яблуню навесні?

    1. Спочатку потрібно видалити всі засохлі, замерзлі та пошкоджені гілки.

    2. Також необхідно видалити гілки, спрямовані у бік стовбура, а також поросль – тобто молоді пагони, що розвиваються зі сплячих та придаткових бруньок на коренях дерев або чагарників.

    3. Обрізка проводиться під кутом 45° над брунькою – верхній край зрізу знаходиться на 1,5 см вище за вічко, нижній – на одному рівні з вічком.

    4. Якщо стовбур починає роздвоюватися, то сильний пагін залишають, а слабкий – зрізають.

    5. Оптимальна висота дорослої плодоносної яблуні – 5 м. Висота молодого дерева не повинна перевищувати 80-100 см.

    6. Щоб дерево швидше відновилося після процедури і дерев'яний сік не витікав із ран, місця зрізів необхідно продезінфікувати сумішшю з вапна та мідного купоросу (у співвідношенні 10:1), а потім замазати олійною фарбою або садовим варом.

    Фото: pinterest.com

Обрізку необхідно проводити, враховуючи вік дерева. "Стрижка" молодих яблунь проводиться з формування крони. У перший рік обрізають всю поросль, за винятком 4 скелетних гілок, відстані між якими має бути приблизно 40 см. У другий рік залишають 5 найміцніших гілок, при цьому вкорочуючи їх до 30 см.

Фото: pinterest.com

Обрізку старих дерев називають омолоджуючою: вона необхідна, щоб замінити старі гілки на молоді плодоносні пагони. І тут можна видаляти навіть каркасні гілки.

Коли яблуня досягне віку 7-10 років, обрізають верхівку стовбура, а крону – двічі на рік. Якщо дереву більше 20 років, потрібно видалити 1/3 гілок, щоб "омолодити" його та збільшити врожай.

Фото: pinterest.com

Правильна обрізка яблуні не тільки покращує зовнішній вигляд дерева, запобігає різноманітним захворюванням і розмноженню шкідників, але й запускає процес формування нових пагонів, що в свою чергу призведе до більшої врожайності.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Український телеведучий Костянтин Грубич зізнався, що боїться відпускати на фронт свого 27-річного сина Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталія Могилевська показала молодшу доньку Софію з нагоди Дня вишиванки - що відомо про дівчаток, яких удочерила співачка

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букінгемський палац показав архівні портрети королівської родини - на кадрах позували Чарльз III, Єлизавета II та інші