Лайм

"Євробачення-2022": які країни зайняли перші 10 позицій і чим запам'яталися їхні виступи

Артисти, які змогли завоювати лідируючі місця

У суботу, 14 травня, в італійському місті Турін пройшов гранд-фінал "Євробачення-2022". У ньому виступили 25 учасників: по 10 фіналістів із двох півфіналів та представники країн "Великої п'ятірки" (Німеччини, Франції, Італії, Іспанії та Великобританії – організаторів та спонсорів конкурсу). theLime прослідкував за прямим ефіром і готовий показати найкращі виступи вечора.

Україна: гурт Kalush Orchestra з піснею "Stefania"

Україна перемогла у фіналі "Євробачення-2022": Kalush Orchestra із піснею "Стефанія" вийшли на сцену під номером 12 у першій частині шоу. Незважаючи на аполітичну позицію конкурсу, лідер українського колективу Олег Псюк скористався унікальною нагодою і перед величезною аудиторією заявив про те, що потрібно негайно рятувати Маріуполь та "Азовсталь". Він зробив це вже після того, як гурт виконав конкурсну композицію. За сміливий вчинок Україні могли загрожувати санкції, проте організатори конкурсу заявили, що у таких зверненнях немає політики, вони мають гуманітарний характер.

Фото: Getty Images

"Ми розуміємо глибокі почуття навколо України зараз і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер", - сказали організатори "Євробачення".

Kalush Orchestra – український гурт, який поєднує етнічні мотиви та народні інструменти із сучасним звучанням хіп-хопу. Колектив названо на честь Калуша – рідного міста вокаліста Олега Псюка. Представники України вирушили на пісенний конкурс, незважаючи на війну з Росією: артистам надали спеціальні дозволи на виїзд із країни. Пісня "Стефанія" - пісня-присвята мамі Олега Стефанії, але сьогодні багато хто асоціює її з матір'ю-Україною. Публіка в Турині зустріла українців потужними оплесками, а багато хто в залі з'явився з прапорами України.

Великобританія: Сем Райдер із піснею "Space Man"

Сем Райдер зайняв другу позицію із загальною кількістю балів 466. Саме за Велику Британію національне журі віддало найбільше голосів – після першого етапу голосування представник Британії лідирував, набравши 283 бали, проте оцінки слухачів кардинально змінили ситуацію.

Сем уперше прославився завдяки TikTok, після того, як виклав у мережу музичні кавери два роки тому. Згодом його підписниками стали такі відомі люди, як Сія, Джастін Бібер, Алісія Кіз та Елтон Джон. Через деякий час артист підписав контракт із записом із Parlophone. У пісні "Space Man" виконавець іронізує над мільйонерами, які витрачають неймовірні суми, аби потрапити до космосу. Ліричний герой думками літає у космосі, але залишається людиною і мріє повернутися додому.

Іспанія: Шанель Терреро з піснею "SloMo"

Співачка Chanel посіла третє місце у пісенному конкурсі з сумарною кількістю балів 459. Chanel - співачка, танцівниця та акторка, яка народилася на Кубі і живе в Іспанії з чотирьох років. Конкурсну пісню для неї написала команда авторів, яка працювала з такими виконавцями як Мадонна, Black Eyed Peas, Брітні Спірс, Рікі Мартін, Мерайя Кері та Нікі Мінаж.

Швеція: Cornelia Jakobs із піснею "Hold Me Closer"

Швецію представила Cornelia Jakobs із піснею Hold Me Closer. Корнелія Джейкобс народилася 9 березня 1992 року. Її батько – шведський рок-музикант та учасник гурту The Poodles – Джейкоб Самуель. Артистці дісталась черверта позиція у пісенному конкурсі, найбільше голосів вона отримала від національного журі. Загалом вона набрала 438 балів.

Сербія: Konstrakta з піснею "In Corpore Sano"

У фіналі "Євробачення-2022" виступила представниця Сербії Konstrakta з піснею In Corpore Sano, яка посіла п'яте місце. Від національного журі вона здобула не найвищі оцінки, проте глядачам її виступ сподобався, адже за неї вони віддали величезну кількість своїх голосів. Загалом вийшо 312 балів.

Konstrakta – це псевдонім сербської артистки Анни Джурич. Почала вона свій шлях у гурті Zemlja Gruva (Land of Groove). У сольній творчості (з 2019 року) Konstrakta любить звертатися до важливих соціальних явищ. Її номер на "Євробаченні" не став винятком.

Італія: дует Mahmood та Blanco з піснею "Brividi"

Mahmood народився в сім'ї італійки та єгиптянина. Незважаючи на походження батька, 29-річний музикант не говорить арабською і вважає себе християнином (католиком). Співаку BLANCO (Рікардо Фабріконі) 18 років. Свій перший міні-альбом він представив у 2020 році, після чого уклав контракт із лейблом Universal та дебютував зі студійним альбомом Blu celeste у вересні 2021 року. За цей час платівка встигла стати в Італії тричі платиновими.

Італійське слово "brividi" перекладається як "тремтіння" або "мурахи". Пісня розповідає про кохання двох людей, які переживають кризу у стосунках. Саме з цією композицією артисти перемогли на музичному фестивалі у Сан-Ремо, і вона стала справжнім хітом. За тиждень кліп зібрав понад 16 млн переглядів, а живий виступ – 9,8 млн. Крім того, трек увійшов до топ-10 найпопулярніших пісень на Spotify у всьому світі. Італії на "Євробаченні-2022" дісталося шосте місце з загальною сумою балів 268.

Молдова: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers із піснею "Trenulețul"

Фольк-панк-гурт, який представляв Молдову на пісенному конкурсі "Євробачення" у Турині, виконав запальну пісню, яка змусила танцювати весь зал. Від національного журі артисти не здобули високих оцінок, але енергійність та драйв музикантів сподобалися слухачам, які активно за них голосували. Це допомогло колективу зайняти 7 позицію та набрати сумарно 253 бали.

Гурт Zdob şi Zdub був заснований у 1994 році в Кишиневі. У своїй творчості виконавці поєднують балканський танцювальний фольклор із рок-музикою. Назва групи румунською мовою означає вигук при грі на бубні.

Греція: Аманда Тенфіорд із піснею "Die Together"

Аманда Джорджіаді Тенфіорд – співачка та авторка пісень норвезько-грецького походження. Її пісні отримували високу оцінку музичних критиків, займали високі позиції у чартах Spotify та Apple, звучали у серіалі Netflix Spinning Out. Крім музики, Аманда вивчає медицину та працює в лікарні для пацієнтів із COVID-19. Пісня Die Together (Вмерти разом) розповідає про пару, яка переживає важкі часи, але готова подолати їх разом. Представниця Греції посіла восьме місце у пісенному конкурсі з кількістю балів 215.

Португалія: Маро з піснею "Saudade, saudade"

Артистка MARO закінчила музичний коледж Берклі (США) у 2017 році та перебралася до Лос-Анджелеса, замість того щоб повернутися додому до Португалії. Вона самостійно створила та записала шість музичних альбомів, що дуже зацікавило володаря "Греммі" Джейкоба Кольє. Він запросив співачку приєднатися до його гастрольної групи в якості вокалістки та інструменталістки. Пісня "Saudade, Saudade" (Туга, туга) розповідає про розставання з коханими людьми. MARO зуміла вибороти дев'яту позицію із загальною сумою балів 207.

Норвегія: Subwoolfer з піснею "Give That Wolf A Banana"

Учасники дуету виступають у масках, рукавичках та костюмах і не розкривають своїх особистостей — натомість вони називають себе псевдонімами "Кейт" та "Джим". Назва гурту є поєднанням слів "subwoofer" та "wolf". Яскравий танцювальний номер із реп-вставками та жовті маски вовків у чорних окулярах сподобалися слухачам, дозволивши їм тим самим опинитися на 10 позиції з кількістю балів 182.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації