Лайм

Військовий психолог розповів, чому небезпечно запивати стрес алкоголем

Андрій Козінчук нагадав про культуру вживання спиртних напоїв

У стані психологічного стресу люди не завжди обирають правильну стратегію його подолання. Дехто починає заїдати стрес і стає заручником емоційного харчування. Інші шукають порятунку в алкоголі, і військовий психолог Андрій Козінчук розповів, чому робити так категорично заборонено.

"Коли людина вживає алкоголь, піднімається серотонін — "гормон радості". Людина стає щасливішою в цей момент, але на дуже короткий період. Після цього стан іде вниз. Людина пробує знову і знову, але щастя падає і падає. І все це заради цього серотонінового підйому", — пояснив Козінчук у своєму YouTube-проекті "У моїй голові".

Фото: unsplash.com

За словами фахівця, людям слід або дотримуватись культури вживання алкогольних напоїв, або взагалі відмовитись від них. Особливо потрібно виключити вживання будь-якого алкоголю у пригніченому стані. Також небезпечним є систематичне вживання — навіть якщо воно відбувається раз на тиждень.

"Найгірше — це "невидимий", пивний алкоголізм. Якщо ви щосуботи вживаєте алкоголь і не можете відмовитися — це залежність, — каже психолог. — Питання в тому, чи можете ви не вживати алкоголь? Скільки? Чи зможете ви не пити, якщо трапиться щось погане — ви втратите когось, вас покине дружина, виженуть з роботи?"

Як пережити втрату близької людини на війні: поради військового психолога.

За словами Козінчука, і заїдання стресу, і вживання алкоголю – це прийоми компенсації.

"Коли тобі чогось не вистачає, ти це компенсується одним із прийомів. Це може бути і в сексі, і у владі (комплекс Наполеона), і в неадекватній поведінці, щоб привернути увагу. Причина — людині не вистачає підтримки та любові", — каже він.

Фото: unsplash.com

Андрій Козінчук розповів, якою має бути культура вживання спиртних напоїв.

"Алкоголь добре вживати, коли ви чогось досягли. Це не означає "обмивати", а вжити трохи смачного алкоголю у хорошому настрої, у класній компанії, у гарному місці. Не на ходу, не з пластикового стаканчика чи з горла. Це не про культуру, а про безкультур'я. Якщо ви зможете зробити так, щоб їжа і алкоголь вас посилювали, значить ви зрозуміли, як це працює. Якщо це робить вам гірше, то звички потрібно міняти. Звички — це нейронна мережа, яка дуже важко, але змінюється", — стверджує психолог.

Також Андрій Козінчук попередив, що алкоголізм — це медична проблема, яка потребує підключення спеціаліста, і однієї психології для його лікування недостатньо.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Племінник Ольги Сумської відповів, чи порозумівся з акторкою після конфлікту в мережі

Український актор В'ячеслав Хостікоєв розповів, чи порозумівся зі своєю тіткою Ольгою Сумською після його інтерв'ю про Антоніну Паперну в Москві

Це боляче: акторка і дружина військового звернулася до чоловіків, які веселяться в тилу

Акторка театру та кіно Євгенія М'якенька засудила чоловіків, які дозволяють собі виставляти напоказ безтурботне життя, поки інші воюють

Назавжди: Ніколь Кідман романтично привітала чоловіка з 18-ю річницею шлюбу

Оскароносна акторка Ніколь Кідман і кантрі-співак Кіт Урбан показали романтичне фото з нагоди 18-ї річниці весілля