Лайм

Як почистити конфорки газової плити від жиру та нагару: 5 швидких варіантів

Впоратися із забрудненнями допоможуть сода, господарське мило та оцет

Навіть найохайніша господиня хоча б раз у житті стикалася зі складними забрудненнями на кухні, адже є важкодоступні місця, очищення яких може стати справжнім випробуванням. І якщо ви вже знаєте, як відмити дверцята духовки від застарілого жиру, візьміть собі на замітку прості лайфхаки, які допоможуть почистити газову плиту. theLime детальніше розповідає про це.

Особливу увагу потрібно приділити конфоркам після приготування їжі на них і навколо залишаються часточки їжі, а також жир, внаслідок чого при нагріванні вони можуть поширювати неприємний запах. Також залишки їжі забиваються в розсікачі та форсунки, внаслідок чого конфорки можуть гірше горіти. Тому чистити конфорки газової плити радять приблизно раз на тиждень.

Перед тим, як приступити до прибирання, необхідно:

1. Перекрити подачу газу.

2. Зняти всі знімні деталі (решітку, конфорки).

3. Почекати, щоб плита охолонула (якщо на ній готували перед цим).

4. Підготувати ганчірки, губки та миючі засоби.

5. Одягти на руки гумові рукавички.

Фото: pinterest.com

Сода

Харчову соду потрібно рівномірно розсипати по вологій поверхні плити і залишити приблизно на 20-30 хвилин, а краще на декілька годин. Через зазначений проміжок часу приступаємо до очищення, видаляючи соду за допомогою м'якої губки або ганчірки.

Також соду можна посилити миючим засобом. Змішуємо в рівних пропорціях воду, миючий засіб і соду, обробляємо отриманим розчином конфорки і поверхню плити з їжею, що пригоріла, і краплями жиру. Чекаємо 20-25 хвилин, потім витираємо м'якою губкою.

Оцет

Беремо глибоку миску. Змішуємо в ній 1 л гарячої води та 100-150 мл оцтової кислоти. Відправляємо розібрані конфорки в отриманий розчин і залишаємо приблизно на 1 годину. Потім промиваємо, витираємо паперовими рушниками.

Ще один варіант – розводимо оцет із водою у пропорції 1:1, розпорошуємо на забруднення та зверху присипаємо содою. Залишаємо на 20 хвилин, потім протираємо вологою ганчіркою.

Читайте також: 5 простих засобів, які відмиють решітку кухонної плити.

Засіб для миття посуду

Додаємо 6 ст. л. засобу для миття посуду в 2 л теплої води. Замочуємо конфорки на годину, потім промиваємо у проточній воді, висушуємо.

Лимонний сік чи кислота

Сік та кислота лимона відмінно борються з жировими відкладеннями на будь-якій кухонній поверхні. Беремо лимон, розрізаємо його та тремо забруднення шматочком. Потім залишаємо на 15-20 хвилин, щоб розчинився жир.

Господарське або дитяче мило

Беремо господарське чи дитяче мило, тремо його на дрібній тертці. У миску наливаємо трохи води (100-150 мл) і розчиняємо в ній мило повинна вийти маса по консистенції як густа сметана. Потім додаємо 100 г соди та ретельно перемішуємо, для цього можна скористатися міксером. Наносимо отриманий засіб на конфорки або поверхню газової плити, чекаємо приблизно 30 хвилин, потім змиваємо або витираємо вологою ганчіркою.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа