Лайм

Білі метелики на капусті – найбільш небезпечний шкідник: як позбутися їх народними засобами

Знадобляться прості інгредієнти

Білокрилка – невеликий за розміром шкідник, який може завдати серйозної шкоди врожаю. Дрібні білі комахи швидко розмножуються, а дорослі особини проколюють клітинну оболонку капусти, внаслідок чого рослини слабшають, в'януть та гинуть. Тому боротьбу з білокрилкою слід розпочинати при виявленні перших ознак ураження. І якщо ви вже знаєте дешевий аптечний засіб – водний розчин валеріани, який допоможе відлякати цього шкідника, візьміть собі на замітку та інші народні методи. theLime вирішив докладніше розповісти про них.

Досвідчені дачники знають, що побачити білокрилку на рослинах не так просто: комаха невелика, довжиною всього 2 мм, вона ретельно ховається на нижній стороні листових пластин, а при найменшій небезпеці перелітає в інше затишне місце.

Личинки та дорослі білокрилки харчуються соком рослин, проколюючи клітинну оболонку. Білокрилка також є переносником вірусних захворювань рослин, у процесі своєї життєдіяльності вона забруднює листя медв'яною росою (липка цукриста рідина), через що вони починають блищати і потім покриваються сажистим грибком (інші назви: чорна цвіль, чернь, чорна гниль). Це призводить до зниження процесів фотосинтезу рослини.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Простий засіб з аптеки врятує капусту від білокрилки – шкідники не знищать урожай.

За допомогою яких народних засобів можна позбутися білокрилки на капусті?

Часниковий настій

Подрібнюємо 10 головок часнику та заливаємо їх 5 л води. Залишаємо розчин настоюватись, потім ставимо каструлю з ним на плиту і проварюємо 2 години на слабкому вогні. Готовий відвар настоюємо ще декілька годин під кришкою. Після проціджування засіб готовий до застосування. Часниковим настоєм обприскуємо капустяні качани та розсаду кожні 7 днів.

Господарське мило

200 г господарського мила (важливо, щоб воно було без відбілюючого ефекту) тремо на терці та змішуємо з 150 г каустичної соди, додаємо 10 л води. Застосування такого засобу вимагає частого повторення через 2-3 дні протягом тривалого часу.

Настій деревію

Щоб побороти білих метеликів, необхідно зробити настій з листя і паростків деревію. На 1 л води потрібно 100 г рослинної сировини. Траву викладаємо в емальований посуд, заливаємо окропом і накриваємо кришкою. Засіб повинен настоюватися протягом 2 днів. Потім проціджуємо його і використовуємо для обприскування капустяного листя. Частота обробки грядок – 1 раз на тиждень.

Зелене мило, дріжджі, відвар полину та скипидар

Необхідно взяти 100 г зеленого мила або, як його ще називають, калійного мила (це засіб для профілактичної обробки рослин проти ураження шкідниками та грибковими захворюваннями), 1 л теплої води, 25 г сухих або 100 г пресованих дріжджів. Всі ці компоненти ретельно перемішуємо та виливаємо у 10 л теплої води. Для посилення дії можна використовувати відвар гіркого полину (для цього знадобиться 3-4 рослини). Потім в отриману суміш додаємо 1-1,5 л скипидару, знову ретельно перемішуємо і обприскуємо рослини кожні 7-10 днів.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Жовтіють листя огірків: які народні засоби допоможуть врятувати їх від загибелі.
  2. Павутинний кліщ напав на смородину: чим обробити кущі, щоби врятувати ягоди.
  3. Не розкриваються і в'януть бутони троянд: як урятувати квіти від дощів та перепадів температури.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії