Лайм

Не розкриваються і в'януть бутони троянд: як врятувати квіти від дощів і перепадів температури

Вплинути на цей процес можуть погодні умови

Чимало господинь прикрашають свої ділянки на дачах і прибудинкові території різними квітами, які радують око навесні та влітку: півоніями, гіацинтами, петуніями і, звичайно ж, трояндами. І якщо ви знаєте, чим підживити їх влітку, щоб бутони не засихали і пишно цвіли весь сезон, візьміть собі на замітку, як урятувати ці квіти від дощів та перепадів температури. theLime вирішив докладніше розповісти вам про це.

Причини

Як відомо, троянди – дуже примхливі рослини. І спекотна погода, і дощі, і різкі перепади температури погано позначаються на них.

Якщо в спекотні дні кущі будуть безперервно перебувати під прямим сонячним промінням, то це може негативно позначитися на цвітінні: бутони в таких умовах виростають маленькими і не розпускаються.

Після злив кількість кисню у ґрунті зменшується. Кисневе голодування призводить до того, що коріння троянди не може ввібрати з ґрунту воду та поживні речовини. Тому рослина не отримує потрібних їй на даному етапі елементів, і бутони (навіть ті, що досягли нормальних розмірів) розкритися не можуть. Вони в'януть, засихають та опадають.

Різкі коливання між нічною і денною температурою також не найкраще позначаються на квітах. Навіть якщо зовні формування бутонів відбувається нормально, вони часто не розкриваються або, розпустившись, швидко в'януть.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Чим обробити троянди в саду, щоб на них не напала попелиця: дієві народні засоби.

Як урятувати троянди від сонця?

Найкраще місце для посадки троянд – сонячна ділянка з невеликим затіненням опівдні. Якщо кущі посаджені на відкритому просторі, то в спекотний період її потрібно захистити від палючого сонця. Один із варіантів – натягнути над трояндами сітку, яку використовують для захисту теплиць від сонця. Крім того, не можна забувати про полив, який особливо необхідний трояндам під час посухи.

Фото: pixabay.com

Як урятувати троянди від дощів?

Якщо довгий час йдуть дощі, необхідно зробити для квітів укриття з плівки. Ґрунт біля кущів слід розпушити і покласти на нього шар соснової кори. Цей матеріал швидко вбирає вологу, прибираючи зайву воду із ґрунту.

Щоб покращити циркуляцію повітря та уникнути появи грибкових захворювань, необхідно проріджувати кущі. Потім обробити їх Силіплантом хелатним добривом із кремнієм. Кремній покращує засвоєння рослиною інших елементів та посилює їхню дію. Це допоможе трояндам легше перенести несприятливу погоду.

Після закінчення дощового періоду плівку потрібно буде зняти і провести позакореневе підживлення куща розчином борної кислоти (5 г засобу розводимо в 10 л води). Це підживлення сприяє утворенню нових бутонів і покращить якість цвітіння.

Фото: pixabay.com

Як захистити троянди від коливання температури?

Велика різниця між денними та нічними температурами може не тільки призвести до того, що бутони на трояндах не розпустяться, а й стати причиною розвитку різних захворювань. Щоб зміцнити імунітет рослини, слід підживити троянду під корінь комплексним мінеральним добривом і обробити листям розчином препарату Епін: 1 мл препарату розчинити в 1 л води. Така обробка допоможе трояндам легше пережити спричинений різкими коливаннями температур стрес і швидше після нього відновитися.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Як обрізати та удобрювати троянди навесні: прості поради садівникові.

Як правильно поливати кущі троянд?

Для троянд під час бутонізації шкідливий як надлишковий, так і недостатній полив.

При нестачі вологи бутони стають маленькими, поступово засихають, не встигнувши розпуститися, і опадають. Якщо не вжити жодних заходів, то може загинути весь кущ.

Занадто рясні та часті поливи, особливо під час похолодання (при низьких температурах рослини гірше вбирають вологу), призведуть до таких самих наслідків, як і сильні дощі: до нестачі кисню у ґрунті та, як наслідок, втрати бутонів.

Якщо причиною того, що троянда не розпускається, стали надлишок або нестача вологи у ґрунті, то вирішити проблему нескладно: просто відрегулюйте режим поливу. Якщо стоїть спекотна та суха погода – збільшіть об'єм води та частоту поливів, якщо похолодало та йдуть дощі – зменшіть або зовсім виключіть додаткове зрошення та частіше розпушуйте грунт.

Фото: pixabay.com

Як правильно вносити добрива?

До проблем під час бутонізації може привести і неправильне внесення добрив. Для нормального формування квітки необхідний цілий ряд макро- і мікроелементів, особливо калій, фосфор, бор та молібден. При їх постійній нестачі троянда погано утворюватиме бутони і почне їх скидати.

Щоб цвітіння було рясним, його потрібно забезпечити збалансованим харчуванням протягом вегетаційного періоду. Зазвичай для нормального росту та цвітіння трояндам необхідно не менше 5 підживлень: з настанням весни, у період активного росту кущів, на етапі бутонізації, у період цвітіння та наприкінці літа. Тільки при повноцінному харчуванні рослина зможе нормально розвиватися і їй вистачить сил для формування квіток.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Після дощів жовтіє листя огірків: як їх врятувати народними засобами.
  2. Чим підживити капусту, щоб зав'язалися міцні качани: дієві органічні добрива.
  3. Обрізати категорично не можна: як доглядати за півоніями, які відцвіли.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа