Лайм

Дощі в Україні: як вберегти рослини на городі від надлишку вологи і хвороб

Запам'ятайте прості способи

Багато українців через значне зниження доходів і зростання цін намагаються максимально забезпечити себе овочами в теплу пору року, вирощуючи їх на городі або ж у горщиках і контейнерах на балконі. Однак усі старання можуть бути затьмарені несприятливими погодними умовами, наприклад, сильними та затяжними дощами. theLime вирішив докладніше розповісти, чим загрожує надлишок вологи і як захистити врожай.

Досвідчені господарі знають, що надлишок вологи – це несприятливий стан для рослин, тому що постійно вологий ґрунт – погане середовище для вирощування, в якому часто розвиваються хвороби, а особливо гниль.

Помірними дощами вважаються періоди, коли грунт заповнюється водою на приблизно 70%, а 30%, що залишилися, це повітря. У період затяжних дощів така пропорція не може зберегтися, страждає коріння, адже йому не вистачає кисню.

Найбільше не люблять затяжних дощів огірки, помідори та капуста, а також баштанні: кабачки, дині та кавуни. Універсальний спосіб боротьби з надлишком вологи – мульчування.

Мульчування – це поверхове покриття ґрунту мульчею для його захисту та покращення властивостей. Роль мульчі можуть виконувати найрізноманітніші, як природні органічні, так і штучні неорганічні, подрібнені до певних розмірів, матеріали.

Для мульчування найкраще підійде тирса, яка зможе істотно знизити шкоду від тривалих дощів. Структура тирси дозволяє поглинати чимало вологи, тим самим оберігаючи рослини від появи гнилі чи різних захворювань. Варто пам'ятати, що після того, як вона повністю намокла, її необхідно змінити на суху.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Допоможе попіл, молоко та йод: як захистити картоплю від фітофтори.

Які ще є способи захистити рослини від затяжних дощів і надлишку вологи?

1. Для огірків – розпушування ґрунту

Якщо ви думаєте, що огірки не бояться сильних дощів, це помилкова думка. Для цієї рослини небезпека полягає не в гнитті через надлишок вологи, а в появі такого захворювання як борошниста роса. Щоб допомогти рослині, потрібно використовувати ефективні фунгіциди, але під час дощів це безглуздо. Тому єдиний спосіб зберегти врожай – розпушування. Цей метод насичує ґрунт достатньою кількістю повітря, що створює можливість для більш швидкого випаровування рідини.

Фото: pixabay.com

2. Для помідорів – знезараження ґрунту, розпушування, спорудження мініпарника

Велику небезпеку може мати надлишок вологи і для помідорів. Так як вологе середовище це улюблений стан для поширення фітофторозу, потрібно вчасно знезаразити ґрунт, а також проводити профілактичні заходи. Також суттєво загниває коріння, тому розпушування для прискореного випаровування – доступний та ефективний спосіб у боротьбі із зайвою вологою.

Багато дачників також рекомендують над томатами споруджувати мініпарник, щоб максимально захистити їх від надлишку вологи, рятуючи врожай. Парник – це варіант укриття, але бути впевненим у його безпеці – не можна, тому що конденсат, що стікає – дуже небезпечний, тому що саме він викликає безліч хвороб.

Фото: pixabay.com

3. Для капусти – опудрювання ґрунту сухою золою

Через надлишок вологи на капусті з'являється безліч садових слимаків і дрібних равликів, які поїдають листя, а їх слиз продовжує свій руйнівний вплив навіть після того, як шкідник переміщається в інше місце. Тому після того, як пройшов дощ, необхідно відразу ж опудрити ґрунт навколо і саму капусту сухою золою. Альтернативою може стати гашене вапно або розчин гірчиці для обприскування наземної частини рослини.

Фото: pixabay.com

4. Для баштанних – використання покривного матеріалу під листя, боротьба зі слимаками

Надлишок вологи суттєво позначається на кабачках, динях та кавунах. У цих культур після дощів листя прибите до ґрунту, тому повністю порушується процес вегетації та розвитку. Необхідно накрити рослини перед початком зливи, наприклад спандбондом.

Їх також після дощів можуть атакувати слимаки та равлики, тому способи боротьби, описані вище, необхідно застосовувати і для кабачків, динь та кавунів.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які дні в липні найбільш урожайні, а коли не варто нічого сіяти і садити: місячний календар.
  2. Три простих засоби допоможуть позбутися слимаків, що знищують капусту на городі.
  3. Відлякає морквяну муху і покращить ріст коренеплодів: дієвий засіб для підживлення моркви.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Чи можуть українці голосувати у другому півфіналі "Євробачення-2024": це треба знати

Другий півфінал Євробачення 2024 відбудеться 9 травня - чи може голосувати у цій частині шоу Україна - подробиці

Другий півфінал "Євробачення 2024" у Мальме: дивитися онлайн-трансляцію масштабного шоу

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступає та як голосувати за виконавців

Які шанси на перемогу у "Євробаченні-2024" має Україна напередодні другого півфіналу: новий прогноз

Букмекери оновили прогнози щодо переможця Євробачення 2024 - alyona alyona і Jerry Heil на третьому місці, на першому Baby Lasagna