Лайм

Що стало зі співачкою Оксаною Мухою - переможницею "Голосу країни", яка боролася з раком

Оксана Муха – українська співачка, яка перемогла на шоу "Голос країни" у 2019 році. Досвідчена артистка із чистим, ніжним та дзвінким вокалом полюбилася шанувальникам українського романсу. Своїм сценічним образом вона транслювала спокій та внутрішню силу. Тим більше шокуючим для публіки стала новина про те, що Муха бореться з онкологічним захворюванням. Розповідаємо, що відомо про неї сьогодні.

facebook.com/Oksana.Mukha.Music

Біографія Оксани Мухи

Оксана Муха народилася у 1981 році у Львові, її батько був баяністом, а мама – медиком. Батьки мали музичний талант, який успадкувала і дівчинка. Вона закінчила Львівське музичне училище та Львівську національну музичну академію ім. М. Лисенка за класом скрипки. Вже під час навчання почала працювати в оркестрі оперної студії свого вишу, а потім приєдналася до камерно-симфонічного оркестру "Леополіс".

В якості співачки Муха дебютувала у 2007 році, виконуючи колискові разом із хоровою капелою. Її перший сольний альбом вийшов у 2010 році, і з того часу вона продовжувала популяризувати українську музику, романси та народні пісні. Натхненницею Оксани стала Квітка Цісик: саме з її піснею їй вдалося пройти етап сліпих прослуховувань на шоу "Голос країни-2019"

Читайте також: Куди зникла співачка Еліна Іващенко: переможниця "Х-Фактора" працює на круїзному лайнері.

Оксана Муха на шоу "Голос країни-2019"

Вокальне шоу "Голос країни" стало для Оксани Мухи важливою віхою у кар'єрі. Її зірковим наставником став Дан Балан, у тандемі з яким співачці вдалося стати переможницею проекту.

"Голос забрав багато сили, ресурсів, але це було правильно. Виконавець переміг із україномовною піснею, не треба було нікому догоджати іноземними хітами. Достатньо було вийти зі своїм, рідним, щоб українці "врубилися": виявляється, ми крута нація, у нас є такі пісні. Не потрібно виходити у трусах на сцену, показувати, що в тебе гарні груди. Є речі значно вищі. І це сталося. Я ніколи про це не пошкодую", - розповіла артистка в інтерв'ю YouTube-проекту "Балючі теми" у листопаді 2022 року.

Хоча шляхи Оксани Мухи та Дана Балана після проекту розійшлися, а від початку повномасштабної війни співак майже повністю зник із українського медіапростору, вона не тримає на нього зла.

"Я його поважаю, він молодець, важливу справу зробив, і я завжди буду йому вдячна", - сказала артистка.

Фото: ТСН

Читайте також: Куди зник Дан Балан, який до війни працював в Україні та мав екранний роман із Тіною Кароль.

Після перемоги у "Голосі країни" Оксана Муха почала активно виступати. Графік концертів був занадто напруженим, і вона почувалася виснаженою. На піку робочого навантаження у листопаді 2021 року співачка отримала страшну новину: у неї виявили рак.

Лікування раку під час війни

Оксана Муха дізналася про свою хворобу випадково, намацавши ущільнення. Обстеження показало злоякісну природу пухлини і співачка поїхала лікуватися до Італії. Італійські лікарі дали їй відчуття безпеки, її приємно здивувала якість терапії та відсутність корупції. "Не брали на кишеню, навіть від шоколаду відмовлялися", - дивувалася Оксана.

Діагноз при цьому тримала в таємниці від шанувальників і навіть деяких друзів: про нього знали лише найближчі, які фінансово допомогли артистці.

Оксана Муха у Римі під час лікування. facebook.com/Oksana.Mukha.Music

У Римі Муха проходила хіміотерапію та жила в монастирі, де підтримувала свій дух молитвою. Саме там її застав початок повномасштабної війни. На той час її син Данило перебував у Львові з батьками, і співачка, яка не могла перервати лікування та повернутися додому, втратила сон від страху за близьких. Хлопчик приїхав до неї у березні і відразу ж вступив до школи, а сама вона паралельно з лікуванням допомогла переселенцям та пересилала гуманітарну допомогу в Україну.

У червні 2022 року Муха провела перший благодійний концерт, і з того часу продовжує своєю творчістю закривати збори, виступати в Україні та містах Європи.

facebook.com/Oksana.Mukha.Music

У вересні 2022 року Оксана Муха повідомила шанувальникам, що поборола рак, але ремісія була недовгою. У січні 2023 року з'ясувалося, що хвороба повернулася, і лікування слід продовжити.

"Це дуже паскудна, підла хвороба, - розповідала артистка в інтерв'ю каналу "Перший Західний". - Втрата волосся - найбільша нісенітниця. Психологічно важко, але це не боляче. Якщо поряд є людина, яка тебе підтримує та любить, це дуже добре. Головне не боятися і не стресувати. Рак піддається лікуванню. Я пройшла 16 терапій. Так, було важко, але я тут".

"Має прийти хтось, хто візьме тебе за руку і проведе в потрібному напрямку. Ці люди мають з'явитися в житті, - вважає співачка. - Хотіла б побажати всім людям своєчасного обстеження. Обов'язково жінкам, які народили, треба стежити за собою. Дбайте про себе самостійно, не чекайте. Робіть планові обстеження, радьтеся з сімейним лікарем, якщо щось непокоїть. Кордони для українців відкриті, можна потрапити за кордон на лікування безкоштовно. Надають готелі, і лікарі дуже приязно ставляться. Потрібно знати про це".

Читайте також: Які обстеження потрібно пройти жінкам та чоловікам для профілактики раку.

Особисте життя Оксани Мухи

Оксана Муха має 14-річного сина Данила від першого шлюбу. З батьком дитини співачка підтримує добрі стосунки, і він також підтримав її під час хвороби.

Син Данило ніколи не хотів мати відношення до музики, і себе не уявляв співаком. Мамі казав, що хоче бути програмістом, але коли у 2022 року пішов до школи в Римі, почав позакласно займатися музикою. Нині хлопчик має електрогітару, активно її освоює.

Оксана Муха із сином у 2021 році Фото: instagram.com/mukha_oksana_official

Протягом 7 років після розлучення у Оксани Мухи не було серйозних стосунків, але у 2020 році вона зустріла кохання. Співачка зблизилася з художником Миколою (Ніко) Струсом зі Львова. Чоловік подарував Оксані її портрет і вразив тим, як тонко розпізнав і зобразив її натуру.

Фото: скріншот "Балючі теми"

"З'являється у твоєму житті людина і ти розумієш, що це вона. Немає якихось бар'єрів, які треба долати, переконувати в чомусь. Все йде з розумінням. Ми з однієї планети – творчі люди", - розповіла Муха про свого обранця.

Читайте також: Живемо разом: Наталія Могилевська розповіла про коханого чоловіка.

Миколу співачка називає надійною людиною, яка дозволила їй розкритися, не грати ролі, бути собою, не підлаштовуватися.

"Дуже мудрий чоловік, добріше нікого не зустрічала. Тонко все відчуває, йому не треба пояснювати. Не знаю, чи шукала я такого, але він дуже гарний. Мене поважають такою, яка я є, приймають, не перероблюють. Я боюся про це говорити. Думаю, що у мене такого вже не буде", - зізналася вона.

facebook.com/Oksana.Mukha.Music

Саме Микола став першою людиною, якій Оксана Муха повідомила про свій онкологічний діагноз. Також він поїхав із нею на лікування до Італії: у жіночому монастирі їх прийняли удвох, і для пари це стало важливим життєвим досвідом.

Де сьогодні Оксана Муха

У 2023 році Оксана Муха давала благодійні концерти у Римі, Лондоні, Дубліні, Львові, Івано-Франківську, співала перед біженцями, військовими та українською діаспорою, збирала кошти для ЗСУ. При цьому місцем проживання її коханого чоловіка Миколи значиться Берлін.

"Я не збираюся брати творчих пауз, зникати. Але я буду тільки там, де це важливо для мене. Такого загону, який мала 2-3 роки тому, не буде. Так не можна, - розповіла Оксана Муха. - Ми недооцінюємо людей, які виходять на сцену. Ми бачимо їхню красу, сукні, але не бачимо ту скриню енергетики. Якщо ти її спустошуєш, її потім ніхто не поповнить. Потрібно розмірено - тихіше їдеш, далі будеш".

Фото: facebook.com/Oksana.Mukha.Music

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Люблячий батько трьох дітей: на фронті загинув письменник Василь Паламарчук

Своє життя за Україну віддав письменник та військовослужбовець ЗСУ Василь Паламарчук – захиснику було 43 роки

"Спалити на Хрещатику": Віктор Розовий відреагував на інцидент у ветклініці з ветераном ЗСУ

Комік і військовослужбовець ЗСУ Віктор Розовий, який відновлюється після важкого поранення, відреагував на інцидент в одеській ветклініці

Стендаперка Лєра Мандзюк прокоментувала скандал навколо свого "жарту" про "тупеньких" дітей з інвалідністю

Українська стендаперка Лєра Мандзюк прокоментувала свій скандальний жарт про дітей з інвалідністю, яких вона назвала "тупенькими"