Лайм

Затягувати не варто: які ознаки вказують на те, що картоплю вже пора копати

Запам'ятайте це

Серед досвідчених городників щороку постає дискусійне питання – коли треба копати картоплю? Деякі починають займатися цим вже наприкінці липня, особливо, якщо посаджені ранні сорти, інші традиційно чекають початку осені. theLime вирішив розповісти, які ознаки вказують на те, що настав час збирати врожай.

Читайте також: Як підготувати картоплю до зими, щоб довше зберігалася: корисні поради.

Коли викопувати картоплю

Правильний термін початку викопування залежить від багатьох факторів: сорту картоплі, погоди в регіоні, частоти поливів, внесення підживлення тощо.

Зазвичай у середній смузі збирання картоплі (середньопізні та пізні сорти) відбувається у серпні-вересні, коли літня спека вже закінчилася, а сезон дощів ще не розпочався.

У цей час бульби вже взяли від бадилля все, що могли, вкрилися щільною шкіркою і перестали рости. Після повного усихання наземної частини у землі вони просто зберігаються, проте надовго залишати їх у такому "овочесховищі" не варто.

Щоб зрозуміти, що картоплю можна викопувати, зверніть увагу на стан бадилля. Якщо воно почало сохнути та жовтіти, плануйте через 3 тижні розпочати збір урожаю.

Ще одна достовірна ознака, що картопля дозріла, над кущем земля трохи піднялася і потріскалася.

Щоб полегшити процес викопування картоплі, за кілька тижнів до цього обріжте бадилля, що висихає, і видаліть великі бур'яни з рядків. Так буде легше зорієнтуватися на місцевості та не доведеться відволікатися на додаткові роботи у процесі.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Коли копати картоплю у серпні: найбільш сприятливі дні за місячним календарем.

Як переконатися в тому, що картопля дозріла?

Щоб бути повністю впевненим у тому, що картопля готова до збору, викопайте тестовий екземпляр. Виберіть у полі 2-3 кущі з бадиллям різного ступеня усихання і викопайте їх. Якщо шкірка на всіх бульбах щільна, не висить "лахміттям", а більшість картоплин уже відокремилися від куща або роблять це легко, тоді можна починати збір урожаю. Якщо ж якісь кущики із зеленим бадиллям здаються вам недозрілими, пропускайте такі – вони будуть готові у другій половині вересня.

Чому не можна копати картоплю надто рано чи, навпаки, затягувати з цим

Якщо ви помилитеся на кілька тижнів і викопаєте картоплю раніше, ризикуєте втратити весь урожай. Справа в тому, що картоплю, викопану дуже рано, можна вживати тільки найближчим часом. Її шкірка тонка і схильна до механічних пошкоджень, а це означає, що при збиранні частина бульб втратить цілісність і може загнити. Це може призвести і до утворення плісняви, яка швидко пошириться на інші запаси в льоху.

У той же час затягувати з цим, сподіваючись, що шкірка стане міцною, а картоплини виростуть максимально більшими до середини осені теж не варто. По-перше, в цей час вже досить прохолодно і часто йдуть дощі викопувати картоплю в таких умовах не дуже приємно. По-друге, до цього часу бадилля картоплі не тільки пожовтіє, а й повністю висихає або згниває, і шукати кущ доводиться інтуїтивно. По-третє, обробка бульб картоплі та підготовка до зберігання повинні проводитися за сухої погоди, інакше врожай також може згнити.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Щоб не витрачатися на цибулю взимку, слід правильно закладати її на зберігання: корисні поради.
  2. Цю хворобу томатів часто плутають з фітофторою: що робити з сухою плямистістю.
  3. Ефективний народний засіб від слимаків, який моментально прожене їх з городу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Ми не спілкуємось: Дмитро Коляденко розповів про сварку з Іриною Білик

Дмитро Коляденко зізнався, що більше не спілкується зі своєю колишньою Іриною Білик через неприємну ситуацію

Дуже боляче: Світлана Тарабарова повідомила про втрату рідної людини

Українська співачка Світлана Тарабарова повідомила, що помер її батько – чоловікові було 70 років

Боролася з внутрішніми демонами: Lida Lee прокоментувала свій стан на тлі чуток про алкозалежність

Lida Lee розповіла про своє самопочуття на тлі заяв про проблеми з алкоголем - вона заявила, що боролася з власними демонами