Лайм

Цю хворобу томатів часто плутають з фітофторою: що робити з сухою плямистістю

Симптоми альтернаріозу та методи боротьби

У зв'язку з дощами та перепадами температури влітку 2023 року багато городників скаржаться на хвороби томатів. Деякі втратили врожай, решта все ще продовжує боротися з фітофторою за свої помідори. Але обробляючи рослини популярними розчинами на основі молока чи сироватки, важливо не переплутати фітофтороз з іншою хворобою – альтернаріозом. Інакше лікування може лише погіршити стан томатів.

Альтернаріоз, також відомий як суха плямистість – це грибкова хвороба, яка вражає томати, картопля, капусту та багато інших рослин. Часто вона процвітає у теплицях, любить теплу погоду (25-30 градусів), значні перепади нічної температури та холодну росу.

Читайте також: Як кропити помідори борною кислотою: дієвий метод збільшить плодоношення томатів.

Альтернаріоз на листі томатів Фото: seipasa.com

Насамперед хвороба вражає листя, а вже потім – плоди. На самих помідорах чорні плями виглядають наче вдавленими всередину. На листі альтернаріоз нагадує фітофтору, і навіть агрономи не завжди можуть розрізнити ці хвороби на початкових стадіях.

Як виглядає альтернатива помідорів

Спочатку цятки на листі виглядають світлими, обмежуються прожилками. Потім темніють, забарвлюються у бурий. Прогресуючи, хвороба поширюється на листі та плодах у вигляді темних концентричних кіл. Часто суха плямистість є сусідом вершинної гнилі - фізіологічної хвороби помідорів, яка з'являється через брак калію у грунті.

Плями альтернаріозу на помідорах. Фото: Wikipedia

Суха плямистість (альтернаріоз) на плодах томатів Фото: Wikipedia

Контролювати суху плямистість помідорів можна кількома способами:

  • вносити в ґрунт триходерму, а листя обробляти сінною паличкою;
  • використовувати фунгіциди, але лише ті, у списку призначень яких є альтернаріоз (суха плямистість чи макроспоріоз).

Читайте також: Пройшли дощі: чим обробити помідори, щоб не було фітофтори та інших хвороб.

Якщо грядка або теплиця постраждали від альтернаріозу томатів, слід акуратно видалити хворе листя та плоди. Якщо ви вирішите прибрати цілий кущ помідорів, переконайтеся, що не зачепите сусідні кущі, інакше хвороба пошириться. Після завершення городнього сезону потрібно обробити ґрунт або теплицю триходермою, щоб у наступному році хвороба не повернулася.

Важливо: Не можна обробляти хворі на альтернаріоз помідори молочними сумішами, оскільки молочні бактерії лише живлять цю грибкову хворобу!

Дізнайтеся також, чим підгодувати помідори в серпні, щоб вони швидше наливалися і дозрівали.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво