Лайм

Які рослини виснажують ґрунт на городі і чим засіяти грядки після збору врожаю

Запам'ятайте ці важливі правила

У серпні у дачників починається найгарячіша пора, адже вже потрібно збирати врожай огірків, помідорів, фруктів, ягід, а також вчасно викопати картоплю. Після цього необхідно засіяти грядки певними рослинами, щоб покращити якість ґрунту. theLime докладніше розповідає, як це правильно зробити.

Читайте також: Коли копати картоплю у серпні: найбільш сприятливі дні за місячним календарем.

Фото: pixabay.com

Досвідчені дачники знають, що найбільше виснажують землю кабачки, капуста, соняшники, кукурудза. Помірним виносом харчування відзначаються всі види цибулі, часник, огірки, перець, баклажани, морква, селера, хрін тощо. Тому після збирання врожаю необхідно покращити якість ґрунту. Зробити це допоможуть рослини-сидерати.

Сидерати (зелені добрива) – рослини, що вирощують з метою подальшого закладення в ґрунт для покращення його структури, збагачення азотом та пригнічення росту бур'янів. Після розкладання коренів цих рослин у ґрунті утворюються канали, завдяки чому відновлюється його пориста структура.

Фото: pixabay.com

Сидерати також захищають ґрунт від вимивання та вивітрювання. Через потужну кореневу систему (наприклад, у фацелії вона досягає 3 м) переміщується значна кількість поживних речовин із нижніх ґрунтових пластів у верхні. Значно збагачують ґрунт азотом люпин, конюшина; фосфором та сіркою – масляна редька, ріпак, гірчиця; калієм – гречка та жито.

Читайте також: Отримайте другий урожай до холодів: яку зелень посадити на городі у серпні.

Сидерати із сімейства злакових пригнічують ріст бур'янів і добре розпушують ґрунт завдяки тому, що у цих рослин потужна коренева система. Коли є потреба якнайшвидше виростити зелену масу для мульчі або компосту – виручить редька, вона швидко росте, дає потужну вегетативну масу.

Фото: pixabay.com

Крім цього, редька та фацелія містять речовини, що запобігають поширенню шкідників, а гірчиця протидіє хвороботворним мікроорганізмам.

Зібравши цибулю, огірки, ранню капусту, кабачки, що виснажують грунт, слід посіяти гірчицю, люпин, віку, фацелію або озимий ріпак.

Слід зазначити, що не можна сіяти культури одного сімейства одна за одною, оскільки вони передають "родинні" хвороби. Наприклад, капусту та буряк не можна висівати після ріпаку, гірчиці, олійної редьки. Ці та інші хрестоцвіти не рекомендується вирощувати на тій самій ділянці ще й тому, що вони перенасичують ґрунт фосфором та сіркою, які не сприяють засвоєнню рослинами інших необхідних їм речовин.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Ефективний народний засіб від слимаків, який моментально прожене їх із городу.
  2. Фінальна підгодівля цибулі, яка допоможе збільшити її розмір і термін зберігання.
  3. Два способи зібрати насіння помідорів і не зіпсувати його до наступного сезону.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тиск завжди присутній: Олена Зеленська поділилася, як війна змінила плани її дітей

Олена Зеленська зізналася, що її донька Олександра не будує плани на майбутнє у період війни, а син Кирило хоче стати військовим

Канал "СТБ" повідомив про рекордну кількість анкет після оголошення імені нового "Холостяка"

Творці Холостяка повідомили про велику кількість анкет після того, як оголосили ім'я нового героя Олександра Терена

"Суспільне" заперечило слова alyona alyona про штраф для української делегації на "Євробаченні-2024": що відомо

Суспільне Мовлення спростувало заяву alyona alyona про штраф української делегації за футболки з закликами звільнити військовополонених