Лайм

Дуже важливо охолодити: що треба зробити з картоплею після викопування

Візьміть собі на замітку

Кожна господиня прагне зберегти вирощений та зібраний урожай якнайдовше. Особливо це є актуальним під час війни через зростання цін на базові продукти. Тому якщо ви вже знаєте, які ознаки вказують на те, що картоплю вже час копати, візьміть собі на замітку, що потрібно зробити з нею після викопування. theLime подібніше розповідає про це.

Читайте також: Як підготувати картоплю до зими, щоб довше зберігалася: корисні поради.

Фото: pixabay.com

Навіщо охолоджувати картоплю?

Після викопування бульби мають пройти так званий "лікувальний період". Для цього картоплю викладають під навісом або у сараї. Якщо під час збирання врожаю йдуть дощі, її просушують, влаштовуючи протяг. У суху та спекотну погоду потрібно забезпечити провітрювання та охолодити картоплю.

Протягом цього часу механічні пошкодження бульб гояться, а шкірка грубіє. Тривалість лікувального періоду залежить від якості картоплі, проте не повинна перевищувати 3 тижні. Слід зазначити, що при низьких температурах пошкодження гояться довше.

Перш ніж опустити картоплю у сховище на зимове зберігання, її потрібно охолодити. Її можна присипати землею, поки температура всередині бульб не сягне 4°С. Для цього копають траншеї глибиною до 1 м, облаштовуючи в них вентиляційні канали, а потім засипають картоплю для охолодження. Потім бульби потрібно перебрати та видалити пошкоджені.

Читайте також: Чому пошкоджену картоплю не можна зберігати разом із цілою після викопування.

Фото: pixabay.com

Як зберігати картоплю у сховищі?

Важливо, щоб температура повітря у сховищі була в межах 2-5°С. Найкраще зберігати картоплю в дерев'яних ящиках, при цьому не допускаючи контакту бульб із залізом, бетоном, відкритими ділянками з кладки з цегли.

Також потрібно подбати про вентиляцію. Якщо вона недостатня, бульби у верхньому шарі будуть пітніти. Для запобігання цьому можна накрити картоплю соломою, стружкою або мішковиною.

Щоб зберегти врожай досвідчені дачники також практикують опудрювання картоплі крейдою і пересипання лушпинням цибулі.

Можна також використовувати листя горобини, яке потрібно подрібнити і пересипати ними бульби. Воно містить фітонциди, що знищують хвороботворні мікроби.

Щоб продовжити термін придатності картоплі, можна накрити її торфом, який також має антисептичні властивості.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які рослини виснажують ґрунт на городі і чим засіяти грядки після збору врожаю.
  2. Коли збирати озиму цибулю, щоб не переспіла і не почала гнити.
  3. Що робити з зеленими помідорами, які повільно червоніють: методи досвідчених городників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Віктор Павлік переніс складну операцію на серці: в якому стані 58-річний співак

Дружина Віктора Павліка Катерина Репяхова повідомила, що співак переніс складну операцію на серці та показала фото з реанімації

Близько до фронту: Міша Коллінз побував на Сумщині і захопився стійкістю українців

Зірка серіалу "Надприродне" актор Міша Коллінз провів день на прикордонні Сумщини і побачив розмінування українських земель

Відвозив дітей до школи: Анатолій Анатоліч розповів, як його у Києві зупинили співробітники ТЦК

Український телеведучий і багатодітний батько Анатолій Анатоліч розповів, як його у Києві зупинили представники ТЦК та висловився про мобілізацію